x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Planteaza acum ce vrei sa-ti infloreasca in primavara

Planteaza acum ce vrei sa-ti infloreasca in primavara

de Alexandra Teodor    |    03 Noi 2005   •   00:00
Planteaza acum ce vrei sa-ti infloreasca in primavara
GRADINA TA, MEREU VERDE
Fie ca avem gradina de mai multi ani sau suntem proaspeti proprietari si dorim ca din primavara sa aducem raiul in jurul casei noastre, este bine de stiut ca nu trebuie sa asteptam pasivi venirea lunii martie ca sa incepem lucrarile in gradina noastra. Si nici sa o abandonam imediat ce frigul toamnei incepe sa se simta. Sunt o serie de pregatiri care se fac acum, atat in vederea protejarii pe timp de iarna, cat si pentru anticiparea exploziei superbe de viata din lunile primaverii.

PREGATIREA SOLULUI

In scopul de a usura munca de pregatire a terenului pentru semanat si plantat din primavara, se recomanda ca mobilizarea solului (sapatul) sa se faca de toamna. Se sapa pamantul pana la o adancime de 25-50 cm, in functie de nivelul de plantare recomandat diferitelor specii. Cu aceasta ocazie se face si administrarea de ingrasaminte bogate in fosfor si potasiu.

In pauzele de sapat, si de altfel pe durata intregii toamne, strangerea frunzelor uscate este necesara, atat de pe alei, cat si de pe gazon (cu grebla sau suflante si aspiratoare). De asemenea, trebuie indepartate partile uscate ale plantelor sezoniere. Se aduna o gramada intreaga de resturi vegetale, nu-i asa? Un impuls transmis parca din mosi-stramosi ne indeamna sa aprindem si noi focurile aproape ritualice pe care le faceau la ceas de toamna strabunii nostri. E o placere, un sentiment de integrare in cicluri naturale misterioase. Cu toate acestea, sfatul specialistilor in ecologia mediului este renuntarea la aceste arderi de toamna, fumul rezultat fiind un puternic factor de poluare si de agresare a stratului de ozon.

Un procedeu recomandat in schimb este acela de a aduna toate aceste resturi vegetale si de a le depune intr-o groapa, la marginea proprietatii. Timp de un an de zile aceste resturi trebuie udate periodic pentru favorizarea proceselor de descompunere. Dupa un an, aceste resturi descompuse se cern printr-o sita cu ochiuri mari. Materialul astfel tratat va fi un excelent ingrasamant natural. Este o toamna superba acum, va urez gradinarit placut!

BULBII SE PLANTEAZA ACUM
Plantarea florilor cu bulbi se face tot acum, respectiv lalele, narcise, zambile, branduse etc. Solul din jurul tulpinii tuturor copacilor se sapa (cu grija pentru a nu traumatiza radacinile) si se acopera apoi cu scoarta de copac macinata, rezultand un cerc cu largimea de cca.20-30 cm in jurul trunchiului (asa numitele "farfurii"). Toamna tarziu, dar inainte de noptile cu inghet, se va face protejarea arborilor sau arbustilor mai sensibili care nu pot fi adusi inauntru. Respectiv, se face impachetarea cu ramuri de molid, fibre de cocos ori impletituri de rafie, iar spatiul interior rezultat intre ramuri se poate umple cu paie.
×