x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plantele otrăvitoare pentru câini. Atenție la simptome

Plantele otrăvitoare pentru câini. Atenție la simptome

de Redacția Jurnalul    |    20 Dec 2023   •   16:00
Plantele otrăvitoare pentru câini. Atenție la simptome
Sursa foto: Hepta

Unele plante de interior sunt toxice pentru câini, astfel că este indicat să le identificăm pentru ai feri de eventuale intoxicații.

Iată cele mai toxice plante pentru câini:

Crini

Unele specii sunt foarte dăunătoare pentru pisici și mai puțin pentru câini. Cu toate acestea, pot provoca iritații ale gurii și tractului digestiv, iar alții pot cauza tulburări digestive, așa că este mai bine să îi eviți total. 

Totuși, cei mai periculoși sunt:

  • Crinul păcii (iritații severe ale gurii)
  • Crinul Calla (iritații severe ale gurii)
  • Crinul de ploaie (tulburări gastrointestinale)
  • Lăcrămioare  (foarte toxice)

Chiar dacă lăcrămioara nu este un crin adevărat, merită menționată aici deoarece este extrem de toxică pentru câini. Planta conține compuși numiți glicozide cardiace, care pot irita tractul gastrointestinal și pot provoca aritmii cardiace.

Clopoței albaștri

Este o plantă toxică pentru câini, mai ales dacă aceștia consumă bulbul. Acest lucru se datorează faptului că bulbii conțin substanțe chimice toxice numite glicozide. Acestea pot fi prezente și în concentrații mai mici în alte părți ale plantei, inclusiv în petale și tulpină. Toate tipurile diferite de clopoței albaștri au potențial toxic, chiar și cei care nu sunt albaștri! 

Narcise

Narcisele sunt plante toxice pentru câini deoarece conțin o substanță numită lycorină, care poate cauza probleme stomacale. Ele conțin ;ialte substanțe nocive care pot provoca iritații la nivelul gurii, pielii și gâtului, iar în unele cazuri, ingerarea bulbilor a fost asociată cu decesul. 

Iederă

Iedera este toxică pentru câini. Nu are un gust plăcut, deci este puțin probabil să o mănânce în cantități mari. Cu toate acestea, dacă decid să guste sau să se atingă de plantă în mod repetat, lepoate provoca tulburări digestive și iritații ale pielii.

Tipuri de iederă:

  • Iedera englezească
  • Iedera otrăvitoare
  • Iedera diavolului

Plantă de tomate 

Tulpina, frunzele și chiar roșiile necoapte conțin substanțe nocive, numite solanină și tomatidină, plantele tinere având cea mai mare concentrație. Este rar ca plantele de tomate să provoace simptome severe, iar tulburările gastrointestinale sunt cel mai comun rezultat al ingestiei.

Aloe Vera

Aloe vera este toxică pentru câini dacă este ingerată, deoarece conține saponine. Acestea pot provoca iritații ale pielii sau diaree și vărsături, ceea ce poate duce la deshidratare. Și este cel mai bine să nici nu o atingă. De obicei, nu este asociată cu simptome severe.

Vâsc

Văscul este o plantă toxică pentru câini. Dacă acesta înghite vâsc este posibil să vomite sau să saliveze, ceea ce ar putea duce la deshidratare.

Eucalipt

Eucaliptul (atât planta, cât și uleiul) este toxic pentru câini. Întrucât este un iritant gastrointestinal, va provoca vărsături și diaree. Ingestia uleiului esențial tinde să producă simptome mai severe și ar putea chiar să ducă la convulsii, potrivit Purina.co.uk., citat de dcnews.ro.

 
×
Subiecte în articol: plante otravitoare caini simptome