x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plantele şi variaţia factorilor de mediu

Plantele şi variaţia factorilor de mediu

de Cornelia Constantin    |    25 Sep 2008   •   00:00

A venit toamna şi odată cu ea unele lucruri s-au schimbat. Dacă vreţi să aveţi flori frumoase în continuare sau dacă vreţi să le achiziţionaţi de acum înainte, e bine să citiţi mai departe.

A venit toamna şi odată cu ea unele lucruri s-au schimbat. Dacă vreţi să aveţi flori frumoase în continuare sau dacă vreţi să le achiziţionaţi de acum înainte, e bine să citiţi mai departe.

 
Aţi fost surprinşi şi dumneavoastră de răcirea bruscă şi drastică a vremii? Şi noi. În principiu, răcirea vremii e un lucru bun pentru plante, mai ales după o vară caniculară. Însă a fost prea brusc şi prea mult. Aşa că plăntuţele dumneavoastră, fie ele în grădină, fie în casă, au încasat un şoc. La cele de afară e posibil ca nici măcar să nu se fi observat acest prag de adaptare. La cele din casă... vom vedea. Cert este că a scăzut intensitatea şi durata luminii. Durata zilei scade şi, dacă vremea este morocănoasă, ni se pare că la ora 17:00 este deja întuneric. Cum simt plantele aceste schimbări? Despre asta vom vorbi în rândurile care urmează, despre ce plăntuţe putem să avem în casă şi despre cum să ne bucurăm mai mult de ele.

Temperatura

Pentru multe plante, luna septembrie şi o parte din octombrie reprezintă o binefacere. O dată cu scăderea temperaturii, plantele îşi pot folosi mai eficient resursele şi încep să crească sau să înflorească mai mult decât au făcut-o toată vara. E bine să vă bucuraţi de acest moment. Temperatura determină rărirea udărilor, iar acest lucru înseamnă că apa folosită la udare nu va mai “spăla” mineralele din sol şi nici timpul alocat de dumneavoastră îngrijirii plantelor nu va mai fi sub presiune. Veţi găsi momente ca să le admiraţi frumuseţea, să le îndepărtaţi dăunătorii (şi să cumpăraţi substanţele adecvate) şi să faceţi planuri pentru sezonul următor.

 

Fertilizarea

La unele plante de interior se răreşte sau se stopează fertilizarea. Teoria spune că îngrăşămintele se administrează din martie şi până în septembrie, însă... Vara plantele intră uneori într-un semirepaus indus de creşterile mari de temperatură. Deşi li se administrează îngrăşăminte, plantele nu le folosesc. Aşa că e bine să aveţi grijă de acest aspect, pentru că se poate ajunge la intoxicaţia plantelor (mai ales dacă şi concentraţia folosită la îngrăşăminte este mare). Deci o vreme plantele reintrate în vegetaţie vor folosi din mineralele administrate pe timpul verii. Dar după aceea? Contează ce plante aveţi şi ce anume vă doriţi. Dacă pe perioada rece vreţi să păstraţi plantele în vegetatie şi să vă bucuraţi de flori, atunci continuaţi să administraţi îngrăşăminte, dar diluate şi ceva mai rar decât în sezon. Dacă le veţi păstra într-un spaţiu răcoros, atunci renunţaţi la îngrăşăminte. Însă mare grijă la cantitatea de apă administrată acestor plante (unele nu trebuie udate deloc, iar altele doar superficial!).

 

Lumina

Intensitatea luminii scade pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece. Scade şi numărul de ore de lumină pe zi. Plantele simt acest lucru mai mult decât orice. În funcţie de amplasamentul lor, este posibil ca unele plante să piardă frunze, mai ales pe cele de la bază. Trebuie să identificaţi corect cauzele căderii frunzelor, pentru că în mod similar se manifestă şi unele carenţe de minerale din sol. Dacă planta are vârfuri sănătoase şi chiar boboci sau flori, dar pierde accelerat frunze, gândiţi-vă ce anume s-a schimbat în ultima perioadă. Planta îmbătrâneşte? Are nevoie de o tundere corectoare? Necesită îngrăşământ? De cele mai multe ori e vorba totuşi de adaptarea plantei la noul tip de iluminare. Supravegheaţi atent plantele aflate în această situaţie, ca să puteţi lua măsuri la timp.

×
Subiecte în articol: plantele mereu verde