x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Preferintele romanilor cand vine vorba despre locuinta

Preferintele romanilor cand vine vorba despre locuinta

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    28 Dec 2006   •   00:00
Preferintele romanilor cand vine vorba despre locuinta

Rezultatele studiului SNA FOCUS privind obiceiurile de consum ale romanilor, realizat de Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT) in perioada iulie 2005-iulie 2006, pe un esantion de 22.090 de persoane.

Afla ce e nou

Rezultatele studiului SNA FOCUS privind obiceiurile de consum ale romanilor, realizat de Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT) in perioada iulie 2005-iulie 2006, pe un esantion de 22.090 de persoane.

S-ar zice ca lucrurile stau foarte bine pe la noi, daca este sa ne luam dupa faptul ca majoritatea covarsitoare a romanilor, aproximativ 94%, sunt proprietarii locuintei in care stau, iar 83% dintre ei au achitat-o deja integral.

Desigur, apartamentele de bloc sunt "vedete", pentru ca la inceputul anilor ’90 au fost cea mai accesibila "marfa" imobiliara. Asa s-a ajuns ca 70,4% dintre cei intervievati sa locuiasca azi "la bloc". Intre timp, mentalitatile tind sa se schimbe. Dorintele romanilor au inceput sa se indrepte incet, dar sigur, spre o casa cu tot ceea ce ii trebuie, o curte si alte acareturi. 18%, mai norocosi, deja o au.

Un var, o vopsea. O data ce esti fericitul proprietar sau mai putin norocosul chirias al unei locuinte, prima dorinta este "sa fie frumos si sa te simti bine in casa ta". Cei mai multi romani au efectuat lucrari de amenajare sau de reamenajare cu mai mult de doi ani in urma, iar pentru urmatoarele 12 luni, majoritatea nu si-a mai planificat in bugetul familiei vreo curatenie generala.

Iar cand a fost sa fie, imbunatatirile cele mai frecvente ale romanilor au fost, potrivit rezultatelor studiului, in ordinea importantei acordate: de pus gresie si faianta - 39,9%, zugravit (varuit/vopsit) - 34,4%, zidarie/constructie - 32,7%, reparatii de tamplarie (tocuri geam/usi/mobilier) - 30,2%, reparatii la instalatia electrica - 29%, reparatii la instalatiile sanitare - 28,2%, instalarea unei centrale termice - 15,8%, instalarea de geamuri termopan - 14,2%.

Austeritatea ca mobilier. Pentru mobilarea casei, lista pieselor de mobilier achizitionate cu predilectie de romani incepe modest. Pe pozitia de lider necontestat se afla grupate la un loc noptiere, masute, etajere sau suporturi tv - 12,1%. In ordinea preferintelor, pe locul doi urmeaza apoi canapeaua - 10,9%, nu stim daca e pentru relaxare, socializare sau alte activitati familiale. Cu siguranta insa ca bucataria ramane un loc important in casa romanului, iar dorinta sotiilor de a gati in conditii mai bune e lege, pentru ca pe locul trei pe lista achizitiilor se afla mobilierul de bucatarie - 10,9%.

Nici vorba de dormitor, nici vorba de sufragerie. Asa ca am putea spune ca in plina tranzitie romanii s-au limitat in ceea ce priveste mobilierul de interior la strictul necesar. Alta concluzie care se desprinde este aceea ca romanii prefera sa-si amenajeze spatiul de locuit din piese distincte, alese dupa propriile criterii, decat sa cumpere garnituri de mobila.

Romanu-i mare mester. Cand vine vorba despre casa, romanii nu se feresc de mestereala si pun mana pe mistrie, pe pensula sau pe trafalet. Zugravitul, vopsitul, pusul gresiei sau reparatii simple la instalatia electrica sunt printre cele mai obisnuite interventii casnice, iar ca sa se apuce decizia o ia de cele mai multe ori cu un prieten sau in familie si nu cu mesterul. In schimb, daca este vorba despre lucrari mai complicate, cum ar fi instalarea unei centrale termice sau punerea de geamuri termopan, meseriasul ad-hoc prefera sa lase firmele specializate sa-si faca treaba de la un capat la altul.
×