x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pregatiri pentru un gazon frumos

Pregatiri pentru un gazon frumos

06 Mai 2005   •   00:00

Printre cele mai interesante idei de amenajare a gradinii se numara, cu siguranta, gazonul sau combinatia de gazon cu jardiniere sau tufe. Fie ca optati pentru gazon deschis, inconjurat de alte plante, fie ca alegeti sa "spargeti" uniformitatea gazonului cu ronduri de flori sau carari din piatra sau lemn, verdele crud al ierbii va va crea o senzatie aparte, de liniste.

Pentru ca este atat de placut, gazonul merita un pic de ingrijire speciala, mai ales in timpul plantarii si in perioada imediat urmatoare. Pregatirea plantarii va incepe cu cateva saptamani bune inainte, preferabil catre finele lunii aprilie. Astfel, dupa semanare, care va avea loc la inceputul lunii mai, gazonul va avea timp sa se dezvolte complet pana la sosirea verii. Va trebui sa incepeti prin a curata bine solul de toate resturile vegetale ramase din anul anterior. Apoi, cu o unealta speciala pentru ventilarea solului, refaceti porozitatea acestuia. In timpul iernii, din cauza greutatii zapezii, pamantul a fost tasat, astfel incat capacitatile sale de absorbtie au fost destul de afectate. Ventilarea ii va reda aceste capacitati in intregime. Ploile de primavara vor avea grija sa refaca necesarul de apa al solului.

Cu cateva zile inainte de plantare, distribuit i cat mai uniform nutrienti chimici sau organici. Se mai practica si amestecul celor doua tipuri de ingrasaminte, dar va trebui sa aveti grija la substantele pe care le contin cele chimice, pentru a putea echilibra balanta cu cele organice. Orice exces de nutrienti poate afecta serios dezvoltarea plantelor. Tineti seama de faptul ca pamantul trebuie nivelat cat mai bine si greblat de cateva ori inainte de insamantare, astfel incat sa puteti indeparta orice fel de piatra sau bulgare de pamant care ar afecta suprafata cultivata. Procurati-va apoi semintele de gazon. Veti constata ca sunt de mai multe feluri, soiuri pure sau in amestec. Daca stiti exact tipul de sol din gradina voastra si aveti in minte conditiile naturale ale acesteia (grad de luminare solara, expunere la vanturi etc.), va va fi mai usor sa alegeti soiul care se potriveste cel mai bine gradinii voastre.

O data achizitionate semintele, pregatiti-va sa le imprastiati pe solul deja pregatit. Pentru acest lucru, va trebui sa va confectionati un recipient-masura, astfel incat sa puteti aprecia cat mai exact distributia semintelor pe suprafata pe care o aveti la dispozitie. Semintele vor incolti in cateva saptamani. Pentru a fi siguri ca gazonul va creste uniform, incercati sa protejati zona cultivata de potentialii trecatori.

Lasati gazonul sa creasca pana depaseste inaltimea de 6 centimetri inainte de a-l tunde prima data. Pentru un gazon decorativ, pe care se va calca destul de rar, aveti nevoie de o inaltime a firului de 3 centimetri. Daca va fi un gazon intens circulat, sau care va servi drept loc de joaca pentru copii, lasati firului o lungime de 4-5 centimetri. Pentru un gazon des si rezistent, va trebui sa recurgeti la tunderi destul de dese - de doua ori pe saptamana, in primele luni dupa plantare, apoi o data pe saptamana. Tunderea gazonului poate fi o activitate foarte placuta si relaxanta, mai ales daca apelati la masini de tuns iarba speciale. Acestea sunt usor de manuit, au manere ergonomice si sisteme de reglare a inaltimii la care se va taia firul de iarba. In plus, va puteti alege o masina de tuns iarba cu cos colector, care sa va ajute sa inlaturati rapid resturile taiate de pe gazon si sa le depozitati intr-un eventual container pentru compost. In acelasi timp insa, daca vreti sa lasati iarba taiata pe gazon, unele dintre tipurile de masini va permit sa va alegeti oricare dintre optiuni. Atentie la marginile gazonului! Pentru ca iarba sa nu creasca in exces sau sa se intinda inestetic in afara zonei rezervate gazonului, apelati la un trimer - o motocoasa specializata in taierea ierbii pe margini si in locuri dificile - pentru a trasa acestuia o linie de margine cat mai exacta.

Gazonul va mai avea nevoie de o sesiune de reconditionare in toamna, cand va fi pregatit pentru iarna. Pana atunci insa, daca urmariti aceste lucrari pas cu pas, va puteti bucura toata vara de un gazon excelent.

Material realizat in colaborare cu Stihl Romania
×
Subiecte în articol: gazon