x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pretul real al unei case

Pretul real al unei case

de arh. Bogdan Teodorescu    |    24 Noi 2005   •   00:00
Pretul real al unei case
OFUL ARHITECTULUI
Costul se afla dupa intocmirea proiectului complet

Sa presupunem ca dupa cateva intalniri cu un arhitect sunteti in posesia unor informatii tehnice referitoare la suprafata construita si desfasurata a casei pe care o visati. Sunteti incantati de cum va arata aceasta casa din punct de vedere functional si volumetric. Mai ramane o mica problema in realizarea visului, si anume: transpunerea lui in realitate.

INCORECT PRETUL PE METRU PATRAT


Un lucru esential in planificarea construirii unei case il constituie bugetul. Obtinerea estimativa a unui pret care sa reflecte realitatea se calculeaza in mod curent, aparent foarte usor, inmultind metri patrati desfasurati ai constructiei cu o suma ce variaza de la un constructor la altul (aproximativ pret executie situat intre 180 si 230 euro/mp). Acest calcul este cat se poate de gresit! Ca architect, impresia pe care mi-o lasa un constructor care stabileste asfel pretul de executie la rosu al casei este una foarte proasta. Si asta pentru ca trebuie precizate mai multe aspecte. In primul rand, o constructie se presupune ca are si terase, balcoane, loggii, ale caror suprafete nu se inmultesc cu acelasi coeficient stabilit pentru suprafata desfasurata interioara. De fapt, in cele mai multe cazuri, suprafetele lor sunt ignorate, ceea ce reprezinta una dintre erorile curente. Apoi, acoperisul casei: daca este de tip sarpanta, calculul de pret pentru suprafata podului nu se ia in considerare, lucru la fel de gresit ca si in cazul acoperisului de tip terasa: straturile de izolatii sunt ignorate.

STRUCTURI DIFERITE, PRETURI ADAPTATE


Trebuie apoi mentionat ca acest pret pe metru patrat la rosu se refera la o structura clasica de caramida portanta cu centuri si stalpisori din beton armat. Dar atentie! Nu toate constructiile au acelasi tip de structura. In proiectele pe care noi, studioul de proiectare arhitectura INOVATIONS, le realizam, folosim structuri cu dale de beton si diafragme (pentru eliminarea grinzilor, console mari ale placilor) sau structuri pe cadre (stalpi si grinzi din beton armat). Acestea aduc multe avantaje in manifestarea volumetrica si spatialitatea interioara, dar maresc pretul de executie.

Un alt aspect important il constitue anumite lucrari executate la faza "de rosu", care raman ca atare si reprezinta finisajul final: betoanele aparente. Trebuie luata astfel in considerare manopera ridicata necesara unui asfel de cofraj, precum si materialul din care este confectionat cofrajul.

DETALIILE COSTA


Sunt si alte situatii cand, din considerente de plastica arhitecturala sau de incadrare intr-un anumit limbaj, se impune realizarea unor profilaturi, solbancuri din caramida sau beton armat ("brauri" care se folosesc la scoaterea in evidenta a ferestrelor; cand se doreste obtinerea unei impresii de orizontalitate a constructiei etc.), care evident ca nu pot fi incluse intr-un calcul superficial raportat la metru patrat.

Am exemplificat mai sus cateva neajunsuri cauzate de un calcul superficial, dar foarte uzitat, raportat la metru patrat construibil. Dar daca va doriti o estimare corecta a pretului investitiei la care visati si daca ati definitivat solutia planimetrica si volumetrica a casei, trebuie facute demersurile pentru realizarea unui numar de proiecte, care devin esentiale in momentul inceperii lucrarilor si pe tot parcursul desfasurarii lor.

PROIECTUL COMPLET


Este nevoie de intocmirea proiectelor tehnice (PT) de arhitectura, structuri si instalatii, impreuna cu antemasuratorile aferente, precum si detalii de executie (DDE). Din PT se extrage PAC-ul (proiect de autorizare de construire), cu ajutorul caruia se obtine Autorizatia de Construire. Se impune astfel o conlucrare la nivelul tuturor specialitatilor: arhitectura, structuri, instalatii termice, sanitare, electrice si de curenti slabi, pentru a reduce pierderile financiare suferite la realizarea investitiei si cauzate de lipsa unei planificari interdisciplinare. Iar aceasta planificare este realizata in mod curent de catre arhitect, care ar trebui sa sfatuiasca beneficiarul inca de la stabilirea datelor de tema pentru o constructie si pana la finalizarea ei.

Multi investitori apeleaza la arhitect doar pentru obtinerea autorizatiei de construire, prin realizarea PAC-ului, dar ignora faptul ca acea casa trebuie ridicata si nu oricum. Practic, un proiect complet de arhitectura trebuie sa le cuprinda pe toate cele privind instalatiile si detaliile de executie, nu doar desenele sau imaginile frumoase vazute pe calculator. De aici rezulta necesitatea constientizarii importantei fiecarei "felii" a proiectului de arhitectura, si deci intelegerea costurilor ce rezulta in final, care nu pot fi facute decat pe baza proiectului complet.

×