x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Proiect

Proiect

12 Mai 2005   •   00:00

382 MP - Proiectant: AD4U DESIGN SRL

  • arh. Ivona Gradin
  • arh. Ciprian Amaritei
  • Locuinta se desfisoari cu generozitate pe trei nivele (parter, etaj si demisol) si este conceputi pentru o familie de trei persoane. Ideea spatiali si functionali a constructiei a fost aceea de a crea mai multe spatii particularizate pentru zona de zi, avand diferite destinatii (crami, zoni tv, zoni semineu, biblioteci, salon de discutii). Spatiul curge fluid atat orizontal (bucitirie-dinningliving), cat si vertical (supanta - luminator peste supanti). Casa este deschisi citre exterior prin mai multe terase atat la parter, cat si la etaj. Pentru exterior s-au folosit tencuieli exterioare decorative an doui nuante si piatri pentru pavajele din jurul casei.

    Parter
  • Hol .......................................................... 11,70 mp
  • Bucatarie ................................................ 13,15 mp
  • Dinning .................................................. 25,60 mp
  • Podest ....................................................... 8.40MP
  • Living ...................................................... 69,50 mp
  • Biblioteca ............................................... 18,40 mp

    Etaj
  • Baie .......................................................... 9,50 mp
  • Dormitor matrimonial ........................... 27,50 mp
  • Dressing ................................................... 6,20 mp
  • Salon ...................................................... 12,30 mp
  • Dormitor ................................................ 18,00 mp
  • Baie .......................................................... 9,80 mp
  • Dormitor ................................................. 5,60 mp
  • Posest ..................................................... 11,45 mp

    Demisol
  • Crama....................................................... 2,80 mp
  • Spatiu tehnic ......................................... 17,20 mp
  • Garaj ....................................................... 37,15 mp
  • JURIDIC

    Promisiunea faptei altuia (conventia de porte-forte)

    O alta derogare de la principiul relativitatii efectelor conventiilor, in afara stipulatiei pentru altul, este promisiunea faptei altuia.

    Nimeni nu ar putea dobandi un drept per extraneam perssonam fara aceste exceptii. Cand se vorbeste despre promisiunea faptei altei persoane, se foloseste o expresie improprie. In realitate, este vorba despre promisiunea faptei proprii, adica a aceluia care se obliga el insusi sa-l determine pe altul sa intreprinda ceva. In caz de insucces din partea promitentului, situatia creata se analizeaza in nulitatea negotului juridic incheiat fara participarea tertului a carui fapta promisa, fie in plata unor desdaunari, in conformitate cu conventia partilor, potrivit principiului libertatii conventiilor. Exemplu clasic in materie de promisiunea faptei altuia il ofera conventia incheiata intre vanzatorii unui bun, printre care figureaza un minor, vanzatorii garantandu-l pe dobanditor ca, la data cand minorul va implini varsta majoratului, va ratifica vanzarea. Ceea ce constituie caracteristica acestei conventiuni nu este, propriu vorbind, promisiunea faptei altuia, ci fapta proprie a vanzatorilor de a-l determina pe cel al carui acord a fost promis sa ratifice actul de instrainare. La aceasta se obliga vanzatorii, adica la propria lor fapta.

    Este ratiunea pentru care conventia de porteforte conventia prin care n-a participat imediat la act, ci-l va ratifica ulterior. Ratificarea produce, evident, efect retroactiv, consideranduse ca acordul celui care nu a participat la incheierea actului, la data exprimarii consimtamintelor celorlalti, dateaza chiar de cand actul s-a incheiat intre ceilalti participanti la negotul juridic. Aceeasi este situatia si pentru cazul cand conventia de porte-forte s-ar referi la o persoana majora si capabila care lipseste vremelnic si nu a dat mandat pentru a fi reprezentata la perfectarea actului juridic.

    Notar public - Mioara Velicu

    200 MP - Proiectant: AXPLAN CONCRET

  • arh. Louis Sorescu

    Locuinta prezentati are o structuri de lemn, dar poate fi executati si cu o structuri de beton. Functiunile sunt repartizate pe nivele: la parter se afli zona de zi, cu living, bucitirie, zona de luat masa si birou, iar la mansardi zona de noapte, cu dormitoare, dressinguri si bii, precum si un gol peste living, ceea ce conferi un plus de luminozitate si un spatiu fluent, deschis, comunicant. Jocul de volume prismatice al clidirii permite realizarea unor spatii interioare neconventionale, cu spatii vitrate mari ce permit iluminarea naturali pe o perioadi mai lungi din zi.


    MANSARDA
  • Dormitor 1 ............................................. 18,19 mp
  • Dressing 1 ................................................ 7,16 mp
  • Dormitor 2 ............................................. 20,20 mp
  • Dressing 2 .............................................. 12,26 mp
  • Baie 1 ...................................................... 6,34 mp
  • Baie 2 ..................................................... 11,54 mp
  • Hol ............................................................ 8,44 mp
  • Gol living ................................................ 16,52 mp

    PARTER
  • Living ...................................................... 50,21 mp
  • Bucatarie ................................................ 17,83 mp
  • Birou ....................................................... 13,86 mp
  • Baie .......................................................... 2,61 mp
  • Baie 1 ...................................................... 5,63 mp
  • Hol ............................................................ 5,63 mp
  • FINANCIAR

    Creditul in euro, preferat celui an lei

    In ciuda masurilor luate de Banca Nationala a Romaniei pentru a stopa creditul in valuta, masuri care se refera la majorarea rezervei minime obligatorii perceputa bancilor comerciale pentru fiecare imprumut, ritmul de creditare in valuta il depaseste net pe cel al imprumuturilor in lei. La depozite insa, lucrurile stau invers.

    Conform unui comunicat al BNR, in luna martie, creditul neguvernamental a crescut cu un procent de 4%, pana la nivelul de 432.966 miliarde de lei, fiind rezultatul majorarii cu 1,5% a componentei in lei si al cresterii cu 5,7% a componentei in valuta exprimata in lei. In raport cu aceeasi data a anului trecut, la 31 martie 2005, creditul neguvernamental a crescut cu 33,2%, pe seama majorarii cu 19,3% a componentei in lei si cu 44,3% a componentei in valuta exprimata in lei.

    In ceea ce priveste creditul guvernamental, el a inregistrat un sold negativ, de minus 42,964 miliarde de lei, aceasta stare de fapt fiind rezultatul diminuarii Contului General al Trezoreriei Statului, rascumpararii unor titluri de stat in lei, lansate de Ministerul Finantelor Publice pe piata interna si reducerii disponibilitat ilor din fonduri Phare.

    Depozitele in lei au crescut cu aproximativ 10%, atingand cifra de 143.635 miliarde de lei. Depozitele pe termen s-au majorat cu aproape 11%, depozitele conditionate s-au diminuat cu 2,5%, in vreme ce certificatele de depozit au crescut cu aproape 15%, Comparativ cu aceeasi perioada anului trecut, la 31 martie 2005, depozitele in lei ale agentilor economici au inregistrat o crestere de 82%!

    Cat despre depunerile in valuta (dar exprimate in lei) ale rezidentilor, si in acest domeniu s-a inregistrat o crestere, de aproximativ 2%, pana la nivelul de 230.231 miliarde de lei. Depunerile bancare in valuta ale populatiei s-au majorat cu 2,5% (95.463 miliarde de lei), iar depozitele in valuta ale agentilor economici au crescut cu 0,1% (124.525 miliarde de lei).

    Conform unui comunicat remis de Banca Nationala a Romaniei, masa monetara a inregistrat, la finele lui martie 2005, o crestere de aproximativ 30% in termeni reali, comparativ cu luna martie a anului trecut. Masa monetara in sens larg a fost, la sfarsitul lui martie 2005, de 679.570 miliarde de lei, ceea ce inseamna o crestere cu 4% in raport cu februarie 2005 si cu 40% comparativ cu martie 2004.

    Economiile populatiei s-au majorat cu 2,5%, pana la 151.051 miliarde de lei. Ponderea acestora in masa monetara s-a cifrat la 22%. La 31 martie 2005, economiile populatiei au inregistrat o crestere de 41% fata de 31 martie 2004.

    BCR Asigurari a lansat un produs spectaculos

    Zilele trecute, Banca Comerciala Romana a facut cunoscut clientilor cel mai complex produs de asigurare, care include atat locuinta, impreuna cu eventuale constructii anexe, cat si bunurile existente in ele (mobilier, aparatura electrica si electrocasnica etc), dar si persoana proprietara a acestora. Programul complet privind protectia este valabil in caz de accidente si raspundere civila, in cazul in care apare obligatia legala sa se despagubeasca terte persoane (vecini, vizitatori), carora li s-au produs prejudicii.

    Compania pune la dispozitia clientilor protect ie suplimentara gratuita pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru inchirierea unui alt spatiu de locuit in perioada in care cladirea asigurata devine improprie acestui scop in urma unui incident. Totodata, sunt asigurate cheltuielile necesare efectuate pentru limitarea si prevenirea pagubelor si cele pentru expertiza daunei.

    Omniasig cumparata De Wiener Staedtische

    Cea mai puternica dintre companiile de asigurari din Austria, Wiener Stadtische, facuse cunoscut, inca de la finele anului trecut, ca este pregatita sa "inghita" una dintre primele 5 companii similare de pe piata romaneasca. Acest lucru s-a intamplat zilele trecute, cand a fost facut public si numele societatii cumpa rate, Omniasig. Este cea mai mare tranzactie de pe piata asigurarilor din tara noastra, iar intelegerea preliminara a avut loc la Tel Aviv. In urma acesteia, Wiener Stadtische a platit 64 de milioane de euro pentru 70,7% din actiunile Omniasig, detinute de fondul de investitii israelian TBIH Financial Service Group. In acest mod, compania austriaca, proprietara in Romania si a companiilor Unita si Agras, va urca pe locul 2 pe piata asigurarilor, din punctul de vedere al cotei de piata, dupa Allianz-Tiriac, dar inaintea Asirom. Pe piata circula vestea ca, pana la sfarsitul acestui an, este foarte posibil ca Wiener Stadtische sa mai cumpere o mare companie de asigurari aflata pe unul dintre primele 5 locuri in tara noastra.

    Negocierile dintre Wiener Stadtische si TBIH Financial Service Group nu au durat decat doua saptamani si s-au derulat la Tel Aviv, Viena si Bucuresti. Fiecare dintre companii a depus suma de 3 milioane de euro intr-un cont escrow, drept garantie in cazul unei eventuale retrageri din afacere.

    Noua entitate, care va cuprinde cele doua companii controlate acum de Wiener Staedtische (Unita si Agras) si cele cinci companii din grupul Omniasig, ar avea o cota de circa 19% din piata totala a asigurarilor (generale si de viata).

    282 MP - Proiectant: PZP ARHITECTURA

  • arh. Vadim Patriciu
  • arh. Liviu Zagan
  • arh. Andrei Panaitescu
  • Locuinta prezentati a fost proiectati pentru un teren situat pe marginea unui lac, avand o curte interioari si o terasi circulabili. Intrarea an casi este situati pe latura scurti a volumului. Holul de intrare de formi neregulati se evazeazi spre patio - un punct de lumini an mijlocul casei - an jurul ciruia sunt distribuite principalele spatii. Forma curtii interioare an plan este elipsoidali, iar volumetric ea este definiti de o scari-gradene, prin intermediul cireia se face accesul pe terasa circulabili de peste parter, acoperiti cu gazon. Dispunerea camerelor an jurul acestei circulatii este ganditi astfel ancat fluxurile de zi si de noapte nu se intersecteazi.


    PARTER:
  • Hol-acces (1) .......................................... 53,70 mp
  • Garaj (2) .................................................. 32,30 mp
  • Birou (3) .................................................. 16,40 mp
  • Dormitor 1 (4) ........................................ 16,70 mp
  • Baie (5) ..................................................... 3,40 mp
  • Grup sanitar (6) ........................................ 3,40 mp
  • Centrala termica (7) .............................. 11,20 mp
  • Depozitare (8) ........................................ 11,20 mp
  • Bucatarie (9) ........................................... 13,60 mp
  • Dormitor 2 (10) ...................................... 16,30 mp
  • Dressing (11) ............................................ 3,80 mp
  • Baie (12) .................................................. 4,80 mp
  • Baie (13) ................................................... 8,00 mp
  • Dormitor 3 (14) ..................................... 20,80 mp
  • Dressing (15) .......................................... 13,10 mp
  • Living + dinning (16) ............................. 52,60 mp
  • IMOBILIARE

    Condominiumurile, alternativa viabila

    Piata rezidentiala din Romania aplica din ce in ce mai multe tipare occidentale si cu mare succes. De cativa ani, se practica ridicarea de condominium-uri, tip de complexuri rezidentiale de mare intindere. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui gen de proiect este asigurarea unui maxim de confort. In acest sens, nu ne referim doar la servicii precum paza si curatenie, ci la oportunitatea de a locui intr-o zona aerisita, intr-un peisaj placut si in conditii exceptionale.

    Un condominium necesita o suprafata foarte mare de teren. Un bun exemplu este suprafata de la Corbeanca, de 17.000 mp, pe care Regatta a tranzactionat-o catre un grup de dezvoltatori imobiliari. Pe un asemenea teren se pot construi 25-30 vile pe trei nivele, in format parter, etaj si mansarda. Pentru succesul garantat al unui proiect imobiliar trebuie neaparat luata in calcul locatia parcelei pe care se va construi. In exemplul mentionat, terenul este asezat la aproximativ 100 de metri distanta de strada principala, ceea ce confera acces usor si pozitie favorizata. De asemenea, nu trebuie ignorate elemente precum ochiuri de apa, care aduc plus de valoare investitiei, prin frumusetea si ambientul placut pe care il creeaza. Fiecare vila va avea intre 250 si 400 mp construiti, pe cate un lot de 400-600 mp.

    IMOBILIARE
    Trendul constructiilor se indeparteaza incet de oras. Motivele sunt lesne de inteles, deoarece zonele cele mai cunoscute si solicitate din Bucuresti - precum Iancu Nicolae sau Sisesti - s-au ocupat, numarul de oferte a scazut, iar preturile au crescut foarte mult. Cum piata imobiliara are propriile sale parghii de reglare, apar noi zone de dezvoltare, apropiate de cele care s-au "inchis", dar si de infrastructura. O asemenea locatie este Corbeanca. Aici terenurile sunt mai accesibile ca pret, iar utilitatile sunt complete. In comparatie cu Capitala, unde terenurile ramase ating aproximativ 150 euro/mp, la Corbeanca, unele dintre cele mai bune terenuri costa aproximativ 100 euro/mp.

    In ceea ce priveste costul unei case dintr-un asemenea condominium, in functie de suprafata construita si de finisajele solicitate de beneficiar, vorbim de circa 170.000-250.000 de euro per unitate. Toate vilele sunt executate cu grija, pentru a fi produse de calitate, dar si in cazul lor se discuta despre o clasificare. Cele deosebite vor fi acelea cu vedere directa spre lac. Casele vor fi construite in stil clasic, pe structura de beton si cu pereti din caramida, avand, bineinteles, sistem de termoizolatie. Finisajele se fac la cererea beneficiarului, pentru a i se putea satisface cat mai bine gusturile si dorintele.

    Astfel de complexuri rezidentiale se adreseaza persoanelor cu bugete medii, care fie au accesat un credit imobiliar, fie au deja suma necesara. In plus, sunt construite pentru acei oameni care nu mai doresc sa locuiasca la bloc. Condominium-urile ofera avantaje pe care centrul orasului nu le poate asigura. In suburbii, poluarea este redusa, peisajul este deosebit, linistea te inconjoara si te poti detasa dupa o zi de munca. De asemenea, in centru preturile sunt foarte mari si ofertele foarte putine. Sa achizitionezi o casa veche si s-o reconditionezi costa mai mult decat construirea unei noi locuinte. Nu ne referim la o simpla renovare, ci la toate lucrarile necesare reconditionarii unei locuinte, cum ar fi consolidarea. Mai mult, o casa noua confera si mai multa siguranta. Se economiseste ceea ce s-ar fi cheltuit pentru consolidare si se obtine un produs finit nou, de calitate, care ofera avantajele materialelor de constructie noi si lucrarilor moderne, efectuate dupa tehnologii de ultima ora.

    Robert Teodorescu
    Director Dep. Vanzari Rezidentiale,
    Regatta
    ×