x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Reamenajarea apartamentului

Reamenajarea apartamentului

de Melania Floarea    |    05 Oct 2006   •   00:00
Reamenajarea apartamentului
CE SPUNE LEGEA
Proprietarii apartamentelor de la bloc sunt din ce in ce mai inspaimantati de posibilele repercusiuni ale modificarii peretilor interiori din apartamentele blocurilor de locuit, efectuate de unii vecini in lipsa obtinerii autorizatiilor legale. Efectele dezastruoase se pot manifesta cel mai puternic in cazul producerii unui seism important

Asa cum bine se stie, spatiile mici din apartamentele comuniste, proiectate fara fantezie, in spiritul de uniformizare ce a caracterizat intreaga era comunista, au determinat in perioada pe care o traversam o amplificare a dorintei fiecaruia de a-si personaliza spatiul in care traieste, de a reconfigura apartamentele mici si intunecate de la bloc, prin recompartimentare, operatiune realizata de multe ori fara consiliere de specialitate si fara aprobarile solicitate de lege.

Un domn din Capitala ne intreaba daca are dreptate si cum ar trebui sa procedeze in urmatoarea situatie in care se afla domnia sa: in urma cu cativa ani a daramat cativa pereti "de mica importanta" in apartament dorind crearea unui spatiu generos si obtinand astfel un living mare cu bucatarie. Problemele au inceput atunci cand a fost vizitat de reprezentanti ai primariei care i-au solicitat actele in baza carora a operat modificarile spunandu-i ca a fost reclamat de vecini. A incasat si o amenda.

REMEDIERI DIFICILE

Mai mult decat atat, cititorul nostru ne povesteste ca lucrarile au inceput sa se deterioreze prematur si cu toate ca a incercat in fel si chip sa dea de urma firmei care i-a executat modificarile nu mai reuseste sa-i gaseasca in scopul remedierii problemelor aparute.

In concluzie, domnul respectiv crede ca a fost penalizat pe nedrept, peretii daramati nefiind de rezistenta, asa cum a fost asigurat de un arhitect prieten care a inspectat casa in acest sens.

EXPERTIZA TEHNICA

In primul rand, asa cum se stie foarte bine si cum de altfel s-a discutat pe larg in paginile suplimentului, orice fel de modificare care se doreste a fi efectuata si orice fel de interventie la peretii interiori ai unui apartament dintr-un condominiu trebuie realizata numai pe baza unei expertize tehnice (efectuata de un specialist autorizat) si mai ales pe baza unui proiect. Chiar daca toata lumea are senzatia ca este simplu sa cataloghezi un perete ca fiind de rezistenta sau nu, lucrurile nu sunt in realitate chiar atat de evidente. Totodata, chiar daca nu se intentioneaza modificarea sau daramarea unor pereti de rezistenta, aceste operatiuni se pot realiza in mod legal doar dupa obtinerea autorizatiilor cerute de lege.

Lucrarile propriu-zise trebuie cu siguranta realizate dupa intocmirea de catre un specialist a unei expertize din care sa reiasa siguranta lucrarilor care se vor efectua si a unui proiect care va fi urmat intocmai, pas cu pas de catre firma de constructii.

Deci, domnul care ne-a scris a incasat pe buna dreptate amenda aplicata de autoritati. Suplimentar, in mod normal va fi obligat de catre acestea sa refaca spatiul asa cum a fost conceput inainte de modificare pentru a nu periclita siguranta vecinilor de bloc.

SCHITA INITIALA A APARTAMENTULUI

Un aspect interesant si care merita amintit este ca agentii imobiliari se confrunta din ce in ce mai des in ultima perioada cu cererile unor clienti (responsabili) care vor sa vada schita initiala a apartamentului pe care intentioneaza sa-l cumpere in scopul de a face o comparatie cu configuratia faptica a acestuia.

Acest lucru se intampla deoarece este periculos sa locuiesti intr-un imobil transformat ilegal, iar in cazul in care vanzatorul nu a obtinut autorizatia de modificare a spatiului si totusi a reconfigurat apartamentul, este destul de greu de demonstrat data la care s-au realizat modificarile ilegale si autorul acestora. Astfel riscul incasarii unor amenzi deloc de neglijat, precum si obligatia de a reface peretii initiali se transfera asupra proprietarului. Asadar este bine sa va luati de la bine inceput toate masurile de siguranta cu respectarea stricta a legilor in vigoare.

DATELE FIRMEI

In ceea ce priveste identificarea firmei care a realizat lucrarea, este un lucru relativ facil (desigur in cazul in care partile au incheiat un contract), deoarece in preambulul oricarei conventii sunt mentionate coordonatele complete ale fiecarui cocontractant. Executantii trebuie sa asigure o garantie legala pentru lucrarile efectuate, asadar acestia ar trebui sa remedieze si problemele aparute. In cazul in care nu a incheiat un contract cu executantii, il sfatuim pe cititorul nostru sa incerce sa identifice societatea comerciala respectiva prin intermediul serviciului de furnizare de informatii din cadrul Oficiul National al Registrului Comertului.
×