x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Reamenajarile ilegale din apartamente

Reamenajarile ilegale din apartamente

de Catiusa Ivanov    |    02 Mar 2006   •   00:00
Reamenajarile ilegale din apartamente
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Inspectorii in constructii incep verificari in apartamente

In ultimii ani romanii au fost cuprinsi de o adevarata furie a demolarilor la interior. Dorindu-si locuinte de bloc mai spatioase au inceput sa darame peretii de la bucatarie pentru a transforma traditionala "sufragerie" intr-un living-room spatios cu bar si bucatarie incorporate. Gusturile nu se discuta. Fiecare isi poate amenaja interiorul dupa placul inimii. Daca insa problema gusturilor este o problema personala, problema sigurantei locatarilor dintr-un imobil colectiv devine o chestiune publica.

DEMOLARI ILEGALE


Domnul Marius Petcu, consilier in cadrul Primariei Sectorului 3, declara ca 90% din interventiile care se fac la remodelarea spatiului locativ (locuintei) sunt executate ilegal, fara autorizatie. In febra remodelarii spatiului sau personal, cetateanul dominat de instinctul de proprietar, care se considera liber sa faca ce vrea, uita sa treaca pe la primarie sa-si legalizeze interventia.

CAZURI CE NECESITA AUTORIZATIE


Conform articolului 3 din Legea numarul 50/1991 republicata, orice modificari in compartimentarea locuintei si modificari ale spatiului locativ se fac pe baza de proiect autorizat si este nevoie de autorizatie de construire. Conform legii, iata care sunt lucrarile care necesita autorizare: demolari de ziduri interioare portante sau neportante pentru deschideri spre bucatarie sau desfiintari de bai; eliminarea usii de la balcon si spargerea parapetilor de la ferestre; inchiderea balconului; schimb de destinatie a locuintei, cu functii comerciale, productivitate sau de servicii (cabinete medicale, de coafura); montarea de centrale termice si aparate de conditionare a aerului prin recompartimentari cu ziduri noi.

LEGALIZAREA LUCRARILOR


Nica Alexandru, arhitect in cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, afirma ca pentru a putea executa aceste lucrari este nevoie sa platim un arhitect cu drept de semnatura care sa intocmeasca un proiect tehnic al lucrarilor, pe care il depunem impreuna cu avizele necesare la primaria de sector pe raza careia se afla locuinta. Si asta pentru a obtine autorizatia de construire necesara legalizarii lucrarilor. Durata de obtinere a autorizatiei, conform legii, este de maximum 30 de zile. Pretul pentru intocmirea proiectului tehnic este de cateva milioane (de obicei pana in 10 milioane) in functie de dimensiunea proiectului.

Domnul Nica declara ca aceste lucrari executate fara indrumarea unui arhitect si a unui inginer de structuri pot avea urmari deosebit de grave pentru siguranta proprietarului, dar si a vecinilor sai, deoarece subrezesc structura de rezistenta a imobilului, iar in caz de seism riscurile de prabusire a cladirii cresc. Spre exemplu, o persoana neavizata atunci cand ia decizia sa-si recompartimenteze locuinta, ghidate de simtul estectic, poate confunda foarte usor un zid portant (care este mai gros, 14-15 cm) cu un zid neportant (care este mai subtire) si sa-l desfiinteze. Acest lucru poate avea urmari foarte grave in ce priveste rezistenta imobilului. De asemenea, nici armaturile nu trebuie taiate la intamplare. Lipsa lor poate genera aceleasi probleme.

ATENTIE LA CONDENS


Arhitectul Nica mai afirma ca desfiintarea peretelui despartitor dintre sufragerie si bucatarie ne poate crea si o alta problema: condensul.

Modelul de living deschis catre bucatarie este o idee de peste ocean si este potrivita stilului de viata al oamenilor de acolo. In America se gateste foarte putin acasa, pe cand in Romania bucataria este folosita aproape in fiecare zi. Aburii si caldura rezultate in urma procesului de preparare a hranei se duc spre cealalta parte a incaperii, unde condenseaza pe peretii mai reci. Dupa putin timp vor aparea condensul si mucegaiul.

ATENTIE LA CUMPARARE


In situatia in care cumparati un apartament deja modificat, asigurati-va ca fostul proprietar a facut toate transformarile legal. In caz contrar, in urma unei inspectii din partea celor abilitati riscati sa platiti amenda, chiar daca nu dumneavoastra ati facut lucrarile.

AMENZI USTURATOARE


Marius Petcu a declarat ca in curand in Bucuresti primariile de sector impreuna cu Inspectia de Stat in Constructii vor face inspectii in apartamente, iar persoanele care nu au autorizatie pentru lucrarile de modificare a spatiului locativ vor primi amenzi intre 10-100 de milioane de lei, in functie de amploarea lucrarilor executate. Deci aveti grija cum efectuati modificarile din locuinta, ca sa nu iesiti in pierdere si sa va puteti bucura din plin de reamenajare. Amenda s-ar putea sa depaseasca investitia pe care ati facut-o pentru a remodela spatiul locativ.
×