Multă vreme, pe piaţa imobiliară din România, preţurile foarte mari au fost echivalentul calităţii. Cu cât era mai scump cu atât se presupunea că este mai bun şi s-a ajuns astfel la costuri care depăşeau cu mult valoarea reală a locuinţei. Orice avantaj în plus însemna mii şi chiar zeci de mii de euro adăugaţi la preţ şi specula lua proporţii la care nimeni nu s-ar fi gândit. Avântul investitorilor şi al constructorilor a fost însă tăiat rapid de criză.
Aceeaşi cu care întreaga ţară şi implicit sectorul imobiliar se confruntă şi astăzi când un apartament vechi şi fără îmbunătăţiri de vreun fel, dar localizat într-o zonă centrală nu mai costă sute de mii de euro, când apartamentele din cartierele exclusiviste ale Capitalei nu mai sunt atât de căutate, când pentru a numi un apartament „de lux" este nevoie de mai mult decât o simplă afirmaţie. În urmă cu doi ani regulile pe piaţa imobiliară erau făcute de investitori sau de dezvoltatori. Astăzi, tot ei vorbesc de aceiaşi zeci de mii de euro, dar nu îi mai cer, ci îi scad din preţurile locuinţelor pe care cu greu le mai vând. Aşa se face că la ediţia 2010 a târgului Domus Expo, desfăşurat în perioada 5-7 noiembrie, dezvoltatorii imobiliari au oferit discounturi de până la 15.000 de euro.
SUPRAFEŢE MARI, PREŢURI MAI MICI
Potrivit unui studiu realizat de portalul imobiliare.ro, în momentul de faţă, preţurile locuinţelor se situează la nivelul minim al utimilor doi ani şi jumătate. Cele mai căutate sunt apartamentele noi cu două camere, urmate de cele cu o singură cameră şI abia apoi de cele cu trei camere. Urmează apoi apartamentele din blocurile vechi cu una, două şi trei camere.
Pentru cumpărători suprafaţa apartamentelor a devenit criteriul principal de selecţie. Se caută spaţii generoase, indiferent de numărul camerelor, iar ofertele sunt concepute astfel încât să se scoată în evidenţă această caracteristică. Pe segmentul rezidenţial vechi, suprafeţele medii sunt de 34 mp pentru o garsonieră, 52 de metri pătraţi pentru un apartament de două camere şi 74 de metri pătraţi pentru unul cu trei camere. Într-un ansamblu rezidenţial nou, o garsonieră are o suprafaţă medie de 39 de metri pătraţi, în timp ce apartamentele cu două şi trei camere ajung la 66 şi respectiv 93 de metri pătraţi.
Un alt motiv pentru care apartamente noi sunt preferate în defavoarea celor vechi este preţul care, conform studiului realizat de imobiliare.ro, este mai mic cu până la 3%. „Ca o comparaţie între apartamentele noi şi vechi din Bucureşti rezultă faptul că cele dintâi reprezintă un segment imobiliar mai bine adaptat la actualul context de piaţă. Astfel, preţul mediu cerut pentru unităţile locative noi din Bucureşti au ajuns în luna octombrie la 1.334 de euro pe metrul pătrat util, în scădere cu 12,1% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, apartamentele vechi s-au ieftinit cu doar 10,7%, ajungând în prezent la o valoare de 1.125 de euro pe metrul pătrat. Per ansamblu, pe segmentul rezidenţial nou, doar garsonierele au înregistrat scăderi mai mici de decât cele vechi. În ultimele 12 luni, apartamentele cu două şi trei camere din ansamblurile rezidenţiale s-au ieftinit ci 11,8% şi respectiv 12,1%. Pe aceleaşi categorii, locuinţele vechi au înregistrat scăderi de 10,1% şi 8,99%.
DOMUS EXPO ÎN CIFRE
În ciuda tuturor scăderilor, preţurile rămân în continuare influenţate de locaţie şi de calitatea finisajelor. Zona de nord a Bucureştiului pare să se alinieze cerinţelor pieţei imobiliare, chiar dacă în unele zone preţurile se menţin crescute. Situat în zona Primăverii, în apropierea Parcului Herăstrău, ansamblul Alecto Rezidence este încadrat în categoria apartamentelor de lux şi dispun de finisaje din marmură şi lemn, centrale individuale şi încălzire în pardoseală. Preţurile sunt şi ele pe măsură: o garsonieră de 55 de metri pătraţi costă 76.000 de euro, în timp ce apartamentele cu două, trei şi patru camere, cu suprafeţe cuprinse între 78 şi 201 metri pătraţi au preţuri cuprinse între 100.000 şi 375.000 de euro cu TVA inclus.
Un alt complex de lux promovat în cadrul târgului a fost Liziera, situat pe şoseaua Pipera Tunari. Apartamentele caracterizate de spaţii generoase, finisaje de lux şi un design contemporan de calitate au suprafeţe construite care pornesc de la 100 de metri pătraţi plus terase. Preţul este de 950 de euro pe metrul pătrat plus TVA.
Tot în zona Pipera este şi ansamblul City Lights unde pentru un apartament cu două camere de 79 de metri pătraţi construiţi, preţul este de 66.550 de euro plus TVA, în timp ce pentru unul cu trei camere şi suprafaţă construită de 112,3 metri pătraţitrebuie să plătiţi 89.900 de euro plus TVA.
În zona Băneasa, vis a vis de Grădina Zoologică se află ansamblul Parcul Privighetorilor cu apartamente de două, trei şi patru camere. Preţul unui apartament cu două camere, de 70 de metri pătraţi este de 89.900 euro plus TVA, în timp ce pentru un apartament cu patru camere şI suprafaţă de 134 metri pătraţi ar trebui să scaoteţi din buzunar 173.000 de euro.
Situat în zona Soselei Olteniţa, Metropolitan Residence, pune la dispoziţie apartamente cu două şi trei camere, cu suprafeţe utile de 66,79mp, respectiv 85,78 mp, la preţuri cuprinse între 55.000 şi 78.000 de euro cu loc de parcare şi TVA incluse în preţ. Amfiteatru Residence, situat în aceeaşi zonă oferă acelaşi tip de apartamente cu suprafeţe utile de la 76,13 mp până la 103,47 mp pentru sume cuprinse între 90.000 şi 140.000 de euro cu TVA.
În partea de est a Capitalei, în complexul Pallady Towers Residence un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă construită de 85.43 mp, beneficiază de reducere de la 88.500 de euro la 78.900 de euro, plus TVA de 5%. Reduceri se plică şi la apartamentele cu una şi două camere cu suprafeţe care încep de la 46,76mp.
Brâncuşi Residence, situat în cartierul Drumul Taberei cuprinde apartamente cu una, două şi trei camere. Suprafeţele utile încep de la 39,70 metri pătraţi şi ajung până la 107,24 metri pătraţi. Preţurile cuprinse între 43.000 şi 110.000 de euro include TVA-ul de 5%. Preţurile care depăşesc această sumă li se plică TVA de 24%.