x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Renunţaţi la obiectele inutile

Renunţaţi la obiectele inutile

de Ing. Lucian Cristian    |    22 Ian 2009   •   00:00

Nu aglomeraţi spaţiile mici cu vestigii “sentimentale”. Mulţi dintre noi, supuşi adeseori fără să vrem şi fără să ştim unor mentalităţi de mult înrădăcinate, avem tendinţa de a păstra tot ceea ce am acumulat de-a lungul vremii, uneori generaţii de-a rândul. Un astfel de obicei, poate perfect justificat pentru o anumită clasă socială sau într-un mai îndepărtat context social şi istoric, astăzi el devine nu numai inutil, ci, uneori, de-a dreptul păgubos.



NEVOIA DE NOU
Poate una dintre cele mai importante trăsături ale vieţii contemporane este permanenta nevoie de înnoire, viaţa de zi cu zi fiind mai trepidantă, mai dinamică şi mai neconvenţională decât în urmă cu numai câteva decenii. Societatea de tip consumerist ne obligă să vizităm magazinele mult mai des decât o făceau strămoşii noştri, inclusiv în zona obiectelor care, în mod tradiţional, erau catalogate produse de folosinţă îndelungată.

Mobilierul, transmis altădată din generaţie în generaţie, se schimbă acum de câteva ori într-o viaţă. Aparatele electrocasnice şi electronice, devenite indispensabile în orice locuinţă civilizată, evoluează atât de rapid din punct de vedere tehnic sau estetic, încât ne obligă să le schimbăm în funcţie de… noile generaţii apărute pe piaţă.

MAREA RECICLARE
Nevoia de nou ne obligă să devenim perticipanţi activi la marea reciclare a produselor învechite, devenite inutile şi (de cele mai multe ori) rămase fără nici cea mai mică valoare. Obiceiul de a păstra în casă ori prin cine ştie ce cotloane tot felul de obiecte nefuncţionale, îmbătrânite moral şi fizic, ne ţine pe loc şi ne creează un disconfort inutil. Un principiu foarte sănătos este acela de a renunţa definitiv şi fără remuşcări la o piesă veche atunci când ai cumpărat, în locul ei una nouă. O casă în care sunt adunate, de-a valma, vechiturile cu obiecte de ultimă oră devine foarte repede o casă urâtă, cu aer vetust, neconfortabilă.

Nu puneţi plasma de ultimă generaţie pe servanta scorojită şi şchioapă moştenită de la părinţi, iar dacă aţi montat în living un costisitor parchet multistratificat trebuie să aveţi puterea de a renunţa şi la covorul decolorat şi rărit pe care vă jucaţi, de-a buşilea, pe vremea când eraţi copil.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv