Setea nestinsă a iubitorilor de mobilă stil în căutarea pieselor unicat poate fi potolită acum. Există firme care fac reproduceri perfecte ale pieselor de mobilier care au consacrat marile stiluri .
Piese contemporane ce readuc în lumină detalii din epoci strălucitoare, realizate cu cea mai mare acurateţe.
Stilul contemporan abordat de majoritatea producătorilor de mobilier astăzi este un amalgam de elemente clasice (reinterpretate sau nu) şi elemente moderne, atât în aspect, cât şi în funcţionalitate. Pentru a înţelege care sunt copiile sau reinterpretările reuşite este nevoie să cunoaştem ce a stat la baza lor, care a fost sursa de inspiraţie, ce materiale au fost folosite iniţial, procesele de realizare şi valoarea lor pe piaţă. Este important să cunoaştem procesul de realizare a unor astfel de piese şi să apreciem munca depusă la adevărata valoare.
Astăzi vom parcurge istoria unui atelier francez exclusivist, specializat în realizarea scaunelor unicat, acestea fiind reproduceri după mobilierul baroc, clasic, imperial rusesc şi Art Nouveau.
IN CONTEMPORANEITATE
Dorinţa de a readuce în contemporan licăriri ale unor stiluri apuse defineşte zelul cu care se lucrează în atelierul Massant. Ei se adresează unui anumit segment de cumpărători (iubitori de clasic) şi realizează colecţii unice, cu puţine obiecte şi modele, dar din cele mai bune materiale. Urmele a peste 200 de ani de experienţă se văd cu ochiul liber, aceste scaune fiind atinse parcă de patina veritabilă pe care lemnul o capătă datorită trecerii timpului.
Artiştii colaboratori sunt atent aleşi pentru a se atinge echilibrul între simţul artistic, sensibilitatea la detalii şi cunoştinţele bogate despre lemn şi tâmplărie. Astfel, personalitatea autorului este condusă spre excelenţă şi de o metodologie strictă, rezultat al multor ani de tradiţie şi pregătire.
TAPISERIILE
Pentru tapiţerie sunt luate în considerare trei caracteristici: confort, aspect şi consideraţie faţă de stilurile diferite pe care le abordează. Sunt valabile două tipuri de tapiţerie: una tradiţională de foarte bună calitate, din fibră elastică, spumă, fibră naturală şi una cu adevărat preţioasă, realizată din păr de cal, fire de aur, cu detalii aplicate manual. Firma are ca eşantion de reproducere obiectele de lux (scaune, sofale, canapele, mese, biblioteci) realizate în diferite stiluri din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, cu origine în Franţa, Belgia, Italia, Suedia. Obiectele achiziţionate decorează ambasade, case cu valoare istorică, palate şi magazine de lux, hoteluri şi restaurante, fiind considerate piese de artă. Fiecare este tratată cu maximă consideraţie, preţiozitatea lor fiind mai mare cu fiecare an ce trece. Excesul de detalii este uzual pentru creaţiile Massant, modelul tapiţeriei fiind cusut manual, lemnul fiind sculptat cu minuţiozitate şi nu obţinut după un tipar de serie, desenele şi inserţiile fiind prelucrate manual după schiţe unice.
Mobilierul realizat de casa Massant aminteşte de decorurile filmelor de epocă, de palatele regale din Franţa şi de o perioadă de aur care îşi aruncă razele de inspiraţie până în zilele noastre. Amprenta bogăţiei curţilor franceze din secolul al XVIII-lea, spectaculozitatea balurilor de la curtea Regelui Soare, frenezia cu care Art Nouveau-ul îmbrăţişa liniile organice ale obiectelor se citeşte şi astăzi în aceste interpretări incitante, traduse prin materiale preţioase, broderii, sculpturi în lemn pentru braţele şi picioarele scaunelor.
DESIGNUL SCAUNELOR
Realizate după o metodă din secolul al XVIII-lea, care necesită 6-7 procedee şi cu o bază de 20 de nuanţe care pot fi combinate la infinit, scaunele sunt întruchiparea bunului gust. Pe lângă aceste procedee sunt oferite două metode de aurire, prima fiind cea tradiţională, prin suflare, folosind aur de 24 de carate, iar cea de-a doua prin amestec de aur de 22 de carate cu metale obişnuite.
Lemnul este ales cu grijă, în funcţie de culoare, textură şi esenţă, fiind elementul de la care se pleacă şi unul dintre cele mai importante din compunerea unui scaun. Ca şi un pictor care este dependent de tipul pensulei cu care pictează, aşa şi pentru un sculptor în lemn sunt foarte importante ustensilele de prelucrare, numărul şi formele acestora fiind impresionante. Pentru ca lemnul să prindă mai multe straturi de lac, fiecare piesă este stocată pentru câteva zile în ateliere, pentru numeroase etape ulterioare de prelucrare şi lăcuire. Această metodă de aplicare în paşi a lacului dă unui scaun acel aer uzat şi un luciu aparte, care devine mai pregnant cu trecerea anilor.
Există o continuitate în toate colecţiile de scaune prezentate, sunt stiluri care se succed şi reinterpretări care le îmbogăţesc imaginea, dar toate aceste sunt reduse, în esenţă, la o singură sintagmă: linia dreaptă, curată, continuă şi fluentă.
ALTE COLECŢII
Scaunele sunt baza de lucru, însă pentru un decor complet specialiştii firmei realizează la comandă canapele, paturi, biblioteci şi sofale, mese cu set de scaune, cu inscripţii şi detalii unicat.
Printre comenzile pe care atelierul le-a onorat se numără hotel Plaza Atenee, Paris, Pantheon, Paris, Royal Palace, Arabia-Saudită, Ambasada Belgiei şi a Japoniei în Bruxelles. Noi i-am descoperit în târgul de mobilă de la Milano.
Pentru mai multe detalii legate de colecţiile disponibile, cu variantele de culoare şi dimensiune pentru fiecare piesă în parte găsiţi accesând http://www.massant.com
INFO
Pentru tapiţerie sunt luate în considerare trei caracteristici: confort, aspect şi consideraţie faţă de stilurile diferite pe care le abordează.
Sunt valabile două tipuri de tapiţerie una tradiţională de foarte bună calitate din fibră elastică, spumă, fibră naturală şi una cu adevărat preţioasă, realizată din păr de cal, fire de aur, cu detalii aplicate manual
Citește pe Antena3.ro