x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Roşii pitice pentru balcon

Roşii pitice pentru balcon

de Cornelia Constantin    |    09 Ian 2010   •   00:00
Roşii pitice pentru balcon
Sursa foto: /www.hydroshop.co.il

Plante anuale, dar pline de farmec, roşiile pitice au o piaţă din ce în ce mai mare. Din păcate, nu sunt decât câţiva furnizori de seminţe sau răsaduri la nivelul întregii ţări. Dacă vi le doriţi cu adevărat, cumpăraţi-le cu prima ocazie.



Roşiile pitice cu fructe mici pot fi în egală măsură decorative şi utilitare. Cei mai mulţi însă nu ştiu de unde să le cumpere, pentru că accesibile sunt doar varietăţile clasice cu port înalt şi fructe mari. Ei bine, sunt câţiva distribuitori de astfel de seminţe la nivel naţional, dar nu există o garanţie de germinare. Iar dacă nu aveţi seră, solar sau răsadniţă se poate să nu obţineţi răsadurile dorite din cauza factorilor de mediu (germinarea se petrece în condiţii de lumină naturală bună, căldură, sol specific şi sunt necesare lucrări de repicare şi transplantare). Pentru cineva care nu doreşte decât câteva plante, mai mult de curiozitate decât pentru producţie, pare totuşi o bătaie de cap.

ATENŢIE LA PROBLEMELE FUNGICE
Primăvara, devreme, vă puteţi comanda seturi de răsaduri care pot să ajungă la dumneavoastră la înălţimi de maximum 20 cm. Plantele se pot amplasa grupat într-un ghiveci mai mult lat decât adânc sau se pot planta individual (fiecare plantă în ghiveciul propriu). Pentru creştere au nevoie de căldură şi lumină. În aprilie şi mai se vor înregistra cele mai spectaculoase rezultate în privinţa creşterii şi înfloririi. Pe măsură ce temperatura creşte, se formează şi fructele. Mici, intens colorate, grupate pe vârful lăstarilor şi foarte gustoase, roşiile pitice atrag persoanele care doresc să-şi populeze altfel balcoanele, terasele sau grădinile pavate în totalitate. Pe măsură ce creşte temperatura au nevoie de apă în cantitate mai mare la rădăcină. Atenţie totuşi să nu băltească apa, pentru că sunt sensibile la putrezirea rădăcinilor sau a frunzelor de la bază. Dacă plantele nu se ramifică de la sine, scurtaţi vârfurile crenguţelor existente şi de acolo vor da cel puţin doi lăstari noi. Evitaţi să păstraţi prea mulţi lăstari, pentru că planta nu va reuşi să-i hrănească pe toţi.

Nu folosiţi îngrăşăminte chimice în perioada de formare a fructelor (legumelor), pentru că riscaţi ca substanţele să se regăsească în ele şi să nu mai fie deloc sănătoase. Procuraţi-vă îngrăşăminte naturale, chiar dacă emană un miros neplăcut.

×
Subiecte în articol: mereu verde