x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Roz, culoarea anului 2011

Roz, culoarea anului 2011

de Alina Iancu    |    21 Ian 2011   •   18:37
Roz, culoarea anului 2011

V-aţi gândit vreodată să vă decoraţi casa cu roz? Dacă da, dar v-ă fost teamă de părerea celorlalţi sau vi s-a părut puţin prea îndrăzneţ, acum este momentul să o faceţi fără urme de teamă pentru că este oficial: roz este culoarea anului 2011 în amenajările de interior. La finalul lui 2010, Pantone, autoritatea mondială în domeniul culorilor şi furnizorul culorilor profesionale pentru industria designului, a anunţat că Honeysuckle 18-2120, o nuanţă vibrantă şi energică de roz este culoarea care va defini anul în curs în materie de design interior. Honeysuckle este o plantă cunoscută la noi sub denumirea de Caprifoi, cu flori albe sau roz.

Nou desemnata culoare a anului 2011 este prezentă din ce în ce mai des în obiectele de vestimentaţie şi în accesoriile femeilor şi bărbaţilor deopotrivă, însă prezenţa rozului în amenajările de interior era mai degrabă o caracteristică a camerelor pentru copii şi îndeosebi ale fetiţelor. Designerii spun însă că rozul este o culoare care încurajează, este dinamică şi dă un plus de fler şi de viaţă spaţiilor interioare indiferent că îl regăsim în lenjerii, perne decorative, accesorii şi chiar în tapet sau mobilier. 

„În momente de stres, avem nevoie de ceva care să ne ridice moralul. Rozul este captivant, o culoare care te stimulează, perfectă pentru a alunga tristeţea”, explică Leatrice Eiseman, director executiv al Institutului Pantone Color. „Calităţile acestei culori derivă din legătura puternică pe care o are cu roşul, nuanţa mamă, care este cea mai vie, viscerală nuanţă din spectru. Rozul Honeysuckle poate aduce un val de nostalgie care aminteşte de mirosul zilelor de primăvară şi de vară.”

În timp ce culoarea anului trecut, turcoaz, a fost văzut de mulţi ca o evadare, rozul Honeysuckle poate servi ca imbold în confruntările de zi cu zi mai ales că specialiştii îl caracterizează ca fiind o culoare care „ridică psihicul dincolo de evadare, insuflă încrederea, curajul şi spiritul pentru a răspunde provocărilor exhaustive care au devenit parte din viaţa de zi cu zi.” 

×
Subiecte în articol: casa dialog constructiv