x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sacre Coeur - Bazilica din inima Parisului

Sacre Coeur - Bazilica din inima Parisului

08 Dec 2007   •   00:00

Bazilica Sacre-Coeur din Paris este un edificiu celebru situat in Piaţa St. Pierre, in vărful colinei Montmartre din Paris. Iniţial a fost conceput ca monument public in memoria francezilor care şi-au pierdut viaţa in războiul franco-prusac şi pentru ispăşirea păcatelor comise de Comuna din Paris (guvernul popular).

Bazilica Sacre-Coeur din Paris este un edificiu celebru situat in Piaţa St. Pierre, in vărful colinei Montmartre din Paris. Iniţial a fost conceput ca monument public in memoria francezilor care şi-au pierdut viaţa in războiul franco-prusac şi pentru ispăşirea păcatelor comise de Comuna din Paris (guvernul popular).

Arhitectul acestei construcţii a fost Paul Abadie, dar acesta a fost succedat de alţi şase arhitecţi, pănă ce construcţia clădirii a fost finalizată. Piatra de temelie a fost pusă in anul 1875 şi, chiar dacă construcţia a fost finalizată in 1914, pănă la sfărşitul primului război mondial, in anul 1919, nu a fost mediatizată. Deşi este un monument controversat, acesta este unul dintre cele mai vizitate din Paris. Bazilica are formă de cruce greacă, cu patru domuri. Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri, unul dintre ele reprezentăndu-l pe Iisus răstignit. Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte in 1944, in timpul celui de-al doilea război mondial, fiind ulterior inlocuite. Arhitectura construcţiei se inspiră din arhitectura romano-bizantină şi a influenţat alte edificii religioase ale secolului al XX-lea, ca de exemplu Bazilica Sfănta Teresa de Lisieux. Stilul in care a fost proiectată este in contrast cu stilul gotic specific bisericilor medievale ca Notre Dame de Paris.

Istoria construcţiei

In anul 1875 a fost incepută fundaţia, in care au fost construiţi stălpi subterani de rezistenţă de 33 de metri. Aceştia au devenit picioarele pe care edificiul este susţinut. In anul 1878 au inceput lucrările pentru construcţia criptei, iar in anul 1881 pentru Bazilică. Interiorul este conceput tot in stil romano bizantin, mozaicul fiind creat intre 1900 şi 1922. Din faţa Bazilicii se poate vedea intregul Paris. O vizită la Domul inalt de 200 de metri peste nivelul mării conferă o incredibilă panoramă şi se pot observa imprejurimile pe o distanţă de 50 de kilometri. Acesta este cel mai inalt punct, după Turnul Eiffel, de unde se poate vedea intregul Paris. Datorită consacrării sale, biserica a fost intitulată bazilică şi loc de pelerinaj.

Muntele martirilor

Numele colinei Mortmartre semnifică "Muntele martirilor". Tradiţia spune că acesta este locul calvarului Sfăntului Denis, primul episcop al Parisului şi a apropiaţilor lui. Foarte mulţi sfinţi, printre care şi Ioana d’Arc, au venit să se roage pe acest deal. O impresionantă mănăstire benedictină a ocupat intregul deal pănă la inceperea Revoluţiei Franceze, cănd călugării au fost ghilotinaţi şi mănăstirea distrusă. Cei care ajung in Paris, la Sacre Coeur, vor fi impresionaţi de faptul că pănă acolo se poate urca cu funicularul.
×
Subiecte în articol: paris clădiri celebre