x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sală de spectacol la tine acasă

Sală de spectacol la tine acasă

20 Oct 2007   •   00:00

Ritmul trepidant in care ne ducem viaţa, stresul permanent la care suntem supuşi, dorinţa de a realiza căt mai multe lucruri intr-un interval căt mai scurt de timp işi pun amprenta definitiv asupra existenţei noaste. Progresul tehnologic cel atăt de hulit ne sare de această dată in ajutor.

Ritmul trepidant in care ne ducem viaţa, stresul permanent la care suntem supuşi, dorinţa de a realiza căt mai multe lucruri intr-un interval căt mai scurt de timp işi pun amprenta definitiv asupra existenţei noaste. Suntem nevoiţi aproape in fiecare zi să renunţăm, rănd pe rănd, la căte una din micile plăceri care altădată ne aduceau atăta bucurie şi, aproape fără să ne dăm seama, ne ajutau să ne incărcăm bateriile pentru a doua zi. Numai găndul că pentru a vedea un film, a te duce la un concert sau la un spectacol de teatru trebuie să ieşi din nou in jungla traficului infernal al Bucureştiului te face să te lipseşti. Progresul tehnologic cel atăt de hulit (in definitiv el ne-a adus in această situaţie) ne sare de această dată in ajutor.

Explozia tehnologică

Dezvoltarea pe care au cunoscut-o mijloacele de inregistrare-redare in ultimele decenii este fără precedent. Poate că ne vom ocupa intr-unul din numerele viitoare de un scurt istoric al evoluţiei acestor atăt de banale şi binecunoscute aparate astăzi, cum ar fi pick-up-ul, magnetofonul, casetofonul, lectorul CD, videorecorderul, DVD-ul, televizorul, camera video, fără de care, alături de telefonul mobil şi aparatele de redat portabile, tănăra generaţie (şi nu numai...)Â nici nu concepe existenţa. Acum, datorită acestor aparate alese după anumite criterii şi mai ales judicios folosite, putem să recreem in mediul familial atmosfera pierdută a sălii de spectacol, cu mici avantaje şi dezavantaje pe care le vom discuta la sfărşit. Ce ne trebuie pentru aceasta? Piesa de rezistenţă, bineinţeles, o constituie sistemul home cinema care mai e cunoscut şi sub denumirea de home theater (la inceput se ştie că filmele au fost difuzate in săli de teatru) compus dintr-un receiver cu surround şi boxe (sau sateliţi) care pot fi 5, 7 sau 11, in funcţie de tip şi, nu in ultimul rănd, de preţ. La receiver se conectează un proiector cu ecran (sau un televizor de mari dimensiuni), boxele şi aparatele de redare (un DVD şi/sau un aparat video). In cazul in care folosim un televizor, tot la receiver se conectează şi antena acestuia. Incăperea in care dorim să instalăm acest sistem trebuie să aibă dimensiuni adaptate in special la dimensiunile proiectorului sau ale televizorului şi la puterea acustică a sistemului audio.

Probleme de instalare

Elementul principal faţă de care se vor amplasa ecranul şi boxele il constituie locul din care vom urmări spectacolul. Televizorul se va plasa la o distanţă convenabilă (2-5 ori lungimea diagonalei), astfel incăt să avem o vizibilitate foarte bună. Problema principală pentru o instalare reuşită constă in dispunerea corectă a boxelor ce compun sistemul audio. Boxa subwooferului (cea care redă sunetele de frecvenţă joasă) trebuie plasată cu grijă, echidistant intre difuzoarele de medie frecvenţă plasate lateral, in stănga şi in dreapta locului ales pentru audiţie, iar sateliţii de inaltă frecvenţă dispuşi in aşa fel incăt să obţinem maximum de efect surround. Altfel, efectul sistemului surround va fi aproape nul, sau mai rău, se poate obţine un amalgam de sunete deranjante pentru ureche. Principalul avantaj al sistemului faţă de un spectacol real constă in calitatea deosebită a sunetului, prin eliminarea zgomotelor de fond inerente dintr-o sală şi mai ales prin acustica realizată de dispunerea boxelor. Vizibilitatea este, de asemenea, impecabilă. Nu mai luăm in consideraţie ţinuta lejeră şi faptul că putem intrerupe sau relua anumite pasaje după dorinţă. Singurul impediment este că nu trăim evenimentul in direct laolaltă cu ceilalţi spectatori. Sistemul surround este o extensie a sistemului quadro, el realizănd separarea sunetelor in funcţie de frecvenţe, astfel incăt intr-un anumit difuzor se aude un anume instrument sau grup de instrumente care generează frecvenţe apropiate. Se obţine o divizare pe frecvenţe a sunetului redat in boxe. (va urma)

Piesa de rezistenţă

Piesa de rezistenţă a sistemului home cinema o constituie receiver-ul. Acesta inglobează in componenţa sa mai multe aparate clasice şi anume: o staţie de amplificare de putere cu mai multe căi (corespunzător numărului de sateliţi), un equalizer (dispozitivul care imparte sunetul pe frecvenţe) cu acelaşi număr de căi ca şi staţia, şi care furnizează semnalul sonor pentru aceasta, boxe pentru toate căile calibrate corespunzător, un decodificator universal de semnal video cu preamplificator pentru semnalele de la videorecorder sau DVD, un selector de canale tv pentru bandă largă şi ultralargă.

Sfat

Un sistem home cinema nu merge instalat in orice spaţiu. Este impropriu, dacă nu chiar de-a dreptul ridicol, să achiziţionezi un sistem atăt de performant şi spectaculos pentru o sufragerie de bloc, de 16 mp. Mai mult decăt atăt, utilizarea improprie a sistemului poate afecta starea de sănătate a proprietarului (mare atenţie la copiii de vărstă preşcolară) cu impact negativ, pe termen lung, asupra nervului optic şi asupra complexului auditiv. Nici adulţii nu sunt complet feriţi de neplăceri, mai ales in cazul utilizării intensive a sistemului şi a lipsei unei alternative mai... domestice. In general sistemele aflate in comerţ au, la instrucţiuni şi indicaţii privind modalitatea de instalare, cu referiri directe la distanţa optimă faţă de receptorul imaginii şi a sunetului

Pănă in prezent, chiar dacă aceeaşi firmă produce sistemul homecinema, DVD-ul, televizorul şi video, nu s-a realizat o telecomandă unificată, de la care să le putem comanda pe toate, simultan sau alternativ, aşa că suntem nevoiţi să folosim in continuare telecomenzile individuale

×
Subiecte în articol: sistemului sfatul inginerului