x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Scaderea euro nu scumpeste pamantul

Scaderea euro nu scumpeste pamantul

11 Aug 2005   •   00:00
Scaderea euro nu scumpeste pamantul

Deprecierea euro fata de leu nu va creste pretul terenului. Analistii imobiliari apreciaza ca pana la finele anului pretul pamantului va ramane constant

INVESTESTE INTELIGENT
Deprecierea euro fata de leu nu va creste pretul terenului. Analistii imobiliari apreciaza ca pana la finele anului pretul pamantului va ramane constant

Piata terenurilor cu destinatie rezidentiala a fost in continua crestere pe parcursul ultimilor ani si instabila din cauza cresterii nejustificate a nivelului preturilor, se arata intr-un studiu al companiei Eurisko. Insa, in acest an, piata da semne de stabilizare, de maturizare, spun reprezentantii companiilor imobiliare. "Vor mai fi cresteri, insa numai pentru anumite terenuri, foarte bine plasate, in locatiile unde practic nu mai exista oferte", spune Liviu Ureche, presedintele ARAI. El adauga ca prabusirea monedei europene nu va afecta aceasta piata care s-a maturizat.

BUCURESTI

BUCURESTI
  • Ultracentral : 600-1.500 euro/metru patrat
  • Zona de Nord : 500-1.000 euro/metru patrat
  • Pipera-Tunari : 80-150 euro/metru patrat
  • Corbeanca : 20-30 euro/metru patrat
  • Cele mai ridicate preturi se inregistreaza in perimetrul Aviatorilor - Primaverii - Dorobanti, unde exista foarte putine suprafete de vanzare, si de aceea nivelul preturilor este foarte ridicat. Alte zone cautate sunt: Nicolae Caramfil - Soseaua Nordului, Pipera - Tunari, Corbeanca, Balotesti. Nivelul preturilor variaza in limite foarte largi in functie de zona si utilitati, de la 25 de euro/mp pana 1.500 de euro/mp. Cel mai mic pret se inregistreaza la Balotesti (5 euro/mp), unde oferta de terenuri este foarte ridicata, iar infrastructura aproape inexistenta.

    IASI

    A crescut oferta pentru zonele limitrofe: Pacurari, Bucium, Galata. Aici, preturile variaza intre 8 si 25 euro/mp, in timp ce in centrul orasului, in zona Copoului, acestea ating 150 de euro/mp. La Iasi, terenurile destinate spatiilor rezidentiale au dimensiuni mici, cuprinse intre 500 mp si 1.000 mp, si se inregistreaza o criza de terenuri in zonele centrale.

    CONSTANTA

    Centrul orasului ramane cea mai scumpa zona, aici preturile depasesc 200 de euro/mp, iar cele cu vedere la mare trec de 300 de euro/mp. Cautat este si cartierul Faleza Nord, unde preturile se situeaza intre 150 si 200 de euro/mp, precum si zonele rezidentiale din statiunea Mamaia, care trec de 150 de euro/mp, iar cele cu vedere la "luciul apei" - de 300 de euro/mp.

    VALEA PRAHOVEI

    Pe Valea Prahovei, preturile ar putea creste cu 30%, deoarece cererea este mare, iar oferta din ce in ce mai redusa. In orasul Brasov, cele mai vandute terenuri sunt cele din cartierele nou-aparute, precum Nova, sau localitatile Sacele sau Cristian. Aici, preturile pleaca de la 10 euro/mp si ajung la 180 de euro/mp in zona Poiana Brasov.

    VALEA OLTULUI

    Se cauta terenuri in statiunile Olanesti, Govora, Calimanesti-Caciulata, Cozia sau Voineasa. "Zona de la Cozia la Voineasa a inceput sa semene cu o mica Elvetie", spune Ureche. Acest lucru se simte si in Ramnicu-Valcea, orasul in jurul caruia graviteaza toate aceste statiuni. Aici sunt in constructie trei supermarketuri si alte doua centre comerciale.

    CLUJ

    In Cluj se construieste foarte mult, ceea ce a plasat orasul pe locul al doilea in topul preturilor la terenuri, dupa Capitala. "In urmatorii ani, pe piata se vor solicita terenuri pentru constructia de locuinte in zonele Buna Ziua, Andrei Muresan si Faget", se arata intr-un studiu al companiei Eurisko. Aici, preturile oscileaza intre 60 si 120 de euro/mp in cartierul Buna Ziua si intre 35 si 50 de euro/mp la Faget.
    ×
    Subiecte în articol: terenuri euro/mp