x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Scaunul- cea mai complexă piesă de mobilier

Scaunul- cea mai complexă piesă de mobilier

de Georgiana Teodorescu    |    09 Oct 2010   •   00:00
Scaunul- cea mai complexă piesă de mobilier

La început, toate scaunele erau din lemn. Natura lemnului şi tehnicile de prelucrare a lui dictau forma de baza a scaunelor. În timp, ele au evoluat şi au căpătat aspect elegant, au devenit practice din punct de vedere al manevrării şi s-au adaptat din ce în ce mai mult formelor corpului uman.



În secolul nostru, designul de mobilă s-a schimbat mai mult decât în orice altă perioadă din istorie. Materiale noi şi procese de manufacturare complexe au transformat scaunul în operă de artă. În acelaşi timp, stilul de viaţă s-a schimbat şi mulţi dintre noi îşi petrec o bună parte din viaţă aşezaţi. Aceasta a dus către o nevoie de confort sporită, iar scaunele au trebuit să răspundă acestei cerinţe, devenind astfel cel mai important obiect de studiu pentru designerii de mobilier. Se pare că nu se vor opri niciodată. Toţi marii arhitecţi şi designeri au conceput proiecte de scaune. Şi deşi pare banal, scaunul este cel mai complex obiect din sfera amenajărilor. Unghiurile spatarului în raport cu şezutul, înălţimea cotierelor sau curbura din zona lombară, sunt doar câteva dintre elementele care pot defini un scaun ca fiind confortabil. Mii de modele găsim acum pe piaţă, şi mii de modele vor mai apărea în anii care urmează.

CU AVÂNT
Ca exemplu, pentru procesul nesfârşit de creaţie în ramura conceperii de scaune am ales & Then Design, un studio nou înfiintat, dar care şi-a făcut intrarea pe piaţă cu o colecţie de scaune moderne de impact prezentate la târgul 100% Design din Londra, ediţia 2010. Lansat în cadrul aceluiaşi eveniment cu un an în urmă, studioul este rezultatul asocierii a doi tineri designeri englezi (Samuel Wright şi Jamie Bowler) extrem de talentaţi şi determinaţi să creeze direcţii stilistice recognoscibile în lumea designului de mobilier. Şi pentru că în Anglia manufacturarea este extrem de apreciată şi promovată, ei au ales ca pe baza ei să creeze produse practice şi de calitate, cu un design personalizat cu accente excentrice şi o notă de umor, adresate amenajărilor moderne ce se vor a fi inedite. Astfel de iniţiative duc la progresul designului mondial, rămân în istorie, inspiră şi deservesc cerinţele exigente ale vieţii contemporane.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta