x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Scenografie nostalgica

Scenografie nostalgica

04 Aug 2005   •   00:00
Scenografie nostalgica

O atmosfera ciudata, totusi familiara, cu parfum dulceag si nostalgic, ce aduce in prezent un stil de viata aproape uitat, o scenografie extraordinara, romantica si melancolica, la fel ca romanele lui Maupassant…

Panorama Cismigiului vazuta prin ferestrele largi, amestecul de stiluri prestigioase, piesele de mobilier reconditionate, reconstituirea minutioasa a decorului de epoca, toate dau un farmec aparte acestei locuinte amenajate cu mult gust de proprietar, un om pasionat de antichitati. In timpul sedintei foto am fost atat de fermecati de aceasta atmosfera, incat aproape am inceput sa auzim in minte tanguirea vesnic indragostita a patefonului: "Iubesc femeia…"

Vechea compartimentare si, partial, vechile finisaje nu s-au pierdut. Holul spatios de la intrare, usile cu ancadramente ample de sticla, salonul, biblioteca, intrarea de serviciu a servitorilor continua sa existe, desi multe au fost adaptate functiunilor impuse de traiul contemporan.

In randurile ce urmeaza am ales sa va prezentam intr-o ordine aleatoare doar o mica parte a casei, lasand imaginatiei voastre rolul de a completa ansamblul, pentru a ne conforma intr-un fel aparentei "dezordini" a stilurilor si obiectelor din acest spatiu.

Interiorul

Intrand din hol, am descoperit cu surpriza o camera de zi cu mobilier vechi, astfel asezat incat sa faca loc, in apropierea ferestrei unui splendid birou, destinat unicului locatar. Aceasta piesa Regence merita intr-adevar o atentie deosebita, datorita calitatilor sale estetice, ilustrative pentru stilul la care se raporteaza. Desi linia curba este predominanta in cadrul compozitiei, ea nu are nici caracterul greoi al curbelor baroce, stil Ludovic al XIV-lea, nici dinamica vaporoasa a rococoului francez, stilul Ludovic al XV-lea, ci se mentine clara, simetrica si echilibrata.

Finisajul peretilor reprezinta de asemenea un capitol interesant in amenajarea acestei incaperi. Dupa indepartarea tapetului initial, lipit, dupa o tehnica mai veche, cu clei, peretii nu au fost curatati, ba dimpotriva, au suportat un tratament de conservare a cleiului, iar in locurile vizibil degradate s-au realizat picturi in fresca. A rezultat deci un efect decorativ interesant si in perfect acord cu atmosfera de epoca a locuintei.

Tot in camera de zi se mai afla cateva piese de mobilier mai putin pretentioase, dar nu mai putin frumoase, intr-un stil ceva mai "recent". O masa rotunda inconjurata de patru scaune, cu spatarul de asemenea rotund si un mic bufet asezat in colt constituie ceea ce ar putea fi, in termeni actuali, atat locul de luat masa, cat si cel de primire si conversatie. Retrase langa un perete, o mica bancheta si masuta telefonului indeplinesc rolul unui altfel de spatiu de conversatie.

De remarcat cadrele vechi, sculptate, expuse cu nonsalanta pe pereti, desi lipsite de panze, ce confera o nota ambigua ansamblului, un efect straniu, aproape ironic in aceasta atmosfera calda si nostalgica.

Holul de la intrare se prezinta cu un set de mobilier asemanator celui din camera de zi, compus dintr-o masuta, o oglinda si un cuier asortate. Ceea ce frapeaza insa cel mai tare aici este usa inalta, cu geamuri mari, decorata cu menouri si patrate in relief, asa cum se faceau candva.

Baia, destul de mica, este decorata in culori de pamant (ocru, sienna), lucru neobisnuit intr-o locuinta moderna, dar foarte firesc

la una atat de atipica. Cada neinzidita, forma suporturilor de prosoape sau a lavoarului cu picior, rama de lemn a oglinzii, totul are un aer vechi, chiar daca poate nu toate sunt contemporane cu mobilierul din restul casei. Iata o casa cu adevarat deosebita, o casa "cu stil", un lucru atat de rar in zilele noastre!

Adela Parvu, Gabriela Popescu
×