x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Se pot monta corpuri grele de mobilier pe gips-carton?

Se pot monta corpuri grele de mobilier pe gips-carton?

de Catiusa Ivanov    |    24 Aug 2006   •   00:00
Se pot monta corpuri grele de mobilier pe gips-carton?

NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Solutii inedite si parerea specialistilor in domeniu
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Solutii inedite si parerea specialistilor in domeniu

Una dintre cele mai folosite solutii sentru compartimentarea spatiilor de locuit sunt peretii de gips-carton. Desi rigipsul este un material de constructii eficient din punct de vedere al raportului calitate pret, romanii au cateva retineri in aceasta privinta. Cea mai mare problema pe care si-o pun utilizatorii este daca pe acest gen de pereti se pot monta corpuri grele de mobilier (mobilier de bucatarie, mobilier de baie).

Sigur, este o intrebare fireasca, deoarece recompartimentarile in apartamente se fac din lipsa de spatiu, iar interesul omului este sa ingesuie intr-un spatiu cat mai mic toate obiectele care sa-i asigure confortul minim.

SURUBURI SPECIALE

Pentru corpurile de mobilier foarte usoare, cum ar fi tablourile sau aplicele, este suficient un dispozitiv obisnuit de prindere care se infige in placa de gips-carton. In aceasta situatuie greutatea obiectelor care vor fi montate este direct proportionala cu grosimea placilor de rigips si a numarului cuisoarelor de fixare. Cu cat grosimea placilor si numarul cuisoarelor de fixare este mai mare, cu atat greutatea obiectelor montate poate fi mai mare (un cui poate sa tina un corp cu o greutate de cinci kilograme). Pentru obiectele cu o greutate mai mica de 30 de kg, cum ar fi rafturile sau etajerele, trebuie folosite niste dispozitive de prindere speciale, gen fluture sau Molly, deoarece acestea redistribuie masa obiectului, iar greutatea nu mai cade pe un singur punct, riscand distrugerea peretelui. Aceste dispozitive nu pot fi montate direct in placa de gips-carton, deoarece este foarte posibil ca aceasta sa cedeze.

SUPORT METALIC

In cazul in care dorim sa montam pe peretii din rigips obiecte cu o greutate mai mare de 30 kg, cum ar fi radiatoare, mobilier pentru baie sau mobilier de bucatarie, lucrurile se complica putin. Trebuie montata pe structura metalica a peretelui un suport din otel galvanizat special creat pentru sustinerea corpurilor grele de mobilier (vezi foto). Abia pe acest suport pot fi montate in siguranta obiectele cu o greutate mai mare de 30 kg.

Atentie, nu incercati sa montati piese grele de mobilier direct pe placile de rigips. Este foarte probabil ca acesta sa cedeze si sa produca pagube materiale: peretele se va deteriora, iar mobila care a fost suspendata pe perete va fi afectata la cadere. Suportii pentru radiatoare se vor monta pe profile metalice intarite fie prin chesonare (se monteaza doua profile montant "C" unul in celalalt formand o bara patrata), fie cu ajutorul unui cusag de lemn montat in interiorul profilului.

SITUATII SPECIALE

Desigur, cel mai bine ar fi sa ne gandim inca din momentul in care construim peretele la ce anume dorim sa montam acolo, ca sa stim ce solutii tehnice sa abordam. Sunt insa si situatii in care lucrurile nu stau asa: fie ca am cumparat un apartament cu pereti de rigips gata construiti, fie ca ne-am schimbat intre timp optiunile legate de designul apartamentului. Ce facem in asemenea situatii?

Bogdan Tulbure, arhitect, ne-a sfatuit sa aplicam urmatoarea tehnica. Cu ajutorul unui magnet se detecteaza structura metalica a peretelui. Dupa ce am gasit-o, se masoara 60 cm la stanga si la dreapta. In acest fel gasim si celelalte profile metalice (ele sunt montate la distanta standard de 60 cm).

Dupa ce am gasit profilele metalice din perete putem monta obiectele de mobilier pe acestea cu ajutorul sistemelor de prindere de care am vorbit mai sus.

TREBUIE AUTORIZATIE

Mare atentie, chiar daca compartimentarile din apartamente se fac cu pereti din gips-carton, in cazul in care demolati un zid initial este obligatoriu sa aveti autorizatie de constructie. Aceasta se obtine de la primaria locala, pe baza unui proiect intocmit de un arhitect cu drept de semnatura. Taxele pe care trebuie sa le platiti pentru eliberarea autorizatiei de constructie impreuna cu proiectul de constructie costa in jur de 2.000 RON. In cazul in care se constata ca ati executat lucrarile fara autorizatie de constructie, conform Legii 50/2001 veti fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 10 si 100 de milioane de lei vechi. Deci nu prea este rentabil sa faceti lucrarile fara autorizatie, mai ales ca in ultimul an primariile de sector impreuna cu Inspectia de Stat in Constructii au intetit controalele in apartamente.

SFAT
Este indicat sa va ganditi la ce vreti sa montati pe peretii de gips carton inainte de construirea lor propriu-zisa. In acest fel, constructorul ii va adapta nevoilor voastre. Daca doriti sa folositi gips-cartonul pentru compartimentarea baii, este indicat sa cereti sfatul unui specialist si sa folositi un produs special conceput pentru spatii umede. Pentru o mai buna fonoizolare a peretilor din gips carton, aplicati intre pardoseala si perete o banda adeziva din polipropilena. Aceasta va imbunatati fonoizolatia peretelui
  • Multumiri companiei Lafarge, producator de gips-carton, pentru informatiile oferite la documentarea acestui material
  • ×
    Subiecte în articol: gips-carton mobilier