x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sezonul cactuşilor în floare

Sezonul cactuşilor în floare

de Cornelia Constantin    |    09 Mai 2009   •   00:00
Sezonul cactuşilor în floare

Printre atâtea flori frumoase riscăm să-i pierdem din vedere pe ţepoşii care acum îşi deschid florile. Luna mai este una importantă în lumea cactuşilor şi a suculentelor, pentru că multe varietăţi îşi încep acum perioada de înflorire.



În fiecare an în această perioadă revenim la cactuşi. Pentru că ne sunt dragi, pentru că oferă atât de mult şi cer atât de puţin şi pentru că aceasta este perioada în care încep să ne încânte cu florile lor minunate.

CACTUŞI TROPICALI VS CACTUŞI DEŞERTICI
Deşi familia cactuşilor este printre cele mai numeroase ale regnului vegetal, obişnuim să facem această clasificare simplă: dacă sunt cactuşi compacţi, columnari sau globulari, atunci sunt deşertici. Dacă au creştere rapidă şi tolerează bine umiditatea, atunci sunt tropicali. Când un cactus este deşertic şi tropical în acelaşi timp devine interesantă şi clasificarea. Dar nu ne vom opri prea mult asupra terminologiilor, pentru că ne interesează mai mult frumuseţea cactuşilor, oricum ar fi ei.

FRUMOŞI PRECUM ORHIDEELE
Cactuşii tropicali sunt renumiţi prin dimensiunea şi frumuseţea florilor. Din păcate sunt mari mâncători de spaţiu şi au creşteri dezordonate. Unele varietăţi, deşi extrem de spectaculoase, nu tolerează să fie crescute ca plante de interior. Sau dacă se întâmplă minunea florile sunt doar apariţii ocazionale. Dar nu vă descurajaţi dacă vi-i doriţi neapărat. Cu un mic ajutor în privinţa condiţiilor de mediu lucrurile se pot schimba.

Pe piaţa românească sunt doar câteva varietăţi de astfel de cactuşi (epiphyllumi, schlumbergere, zygocactusi şi rhipsalidopsisi). Amatorii pot cumpăra câteva din florării, de la colecţionari şi din pieţe alte câteva. După care, cum vă povesteam şi cu alte ocazii, intră în impas. Merită să apelaţi la magazinele online care vând lăstari, pentru că preţurile sunt modice. Dificultatea constă în aşteptarea momentului înfloririi. Însă frumuseţea florilor merită acest efort, nu-i aşa?

COMPACŢI ŞI ATRACTIVI
Cactuşii deşertici au şi ei farmecul lor şi un mare avantaj: ocupă un spaţiu mic şi se adaptează rapid. Unii nici măcar nu au nevoie de un repaus la temperaturi sub 10 grade peste iarnă pentru ca primăvara să se iniţieze înflorirea. În plus, sunt mai bine reprezentaţi la noi pe piaţă. Şi nu, nu mă refer la exemplarele olandeze care vin decorate cu flori de imortele ca să atragă privirea şi banul necunoscătorilor. Mulţi colecţionari vând surplusul de plante în pieţe, aşa că aceasta este un loc bun pentru achiziţii.

×
Subiecte în articol: mereu verde