x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sezonul zugravilor

Sezonul zugravilor

11 Aug 2005   •   00:00
Sezonul zugravilor
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE

Cat ne costa schimbarea culorii peretilor din apartament? Cati bani ne mai trebuie dupa achizitionarea materialelor necesare acestei operatiuni? Unde gasim zugravul? Cat dureaza? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care trebuie sa gasim raspuns atunci cand ne hotaram sa ne zugravim casa. Este bine de stiut ca, atunci cand nu avem timp sa o facem singuri, putem apela la un zugrav specializat. Acest lucru se poate face intrebandu-ti cunostintele sau cautand pe Internet. Aici puteti gasi o lista intreaga de zugravi specialisti, precum si firme care intermediaza lucrari de amenajari interioare.

TARIFE

Un zugrav cautat este cel care face o lucrare buna in termenul comunicat clientului pentru finisarea lucrarii. Pentru o garsoniera, pretul variaza intre 3-7 milioane de lei, un apartament cu doua camere costa 12-15 milioane de lei, iar pentru unul cu trei camere, clientul plateste 15-20 milioane de lei. In timp ce unii stabilesc pretul in functie de suprafata apartamentului, altii fac pretul la fata locului.

De regula, acestia nu vorbesc de bani decat dupa ce vad despre ce este vorba. La firma care intermediaza lucrari, pretul este de 150.000-250.000 de lei metrul patrat, iar pentru vopsit clientul este taxat separat.

DURATA

Timpul alocat pentru zugravit variaza in functie de lucrarile pe care le necesita peretii. "Daca peretii sunt drepti, sunt dati cu lavabil si nu necesita reparatii, o garsoniera se termina in doua-trei zile, iar un apartament cu doua-trei camere se zugraveste intr-o saptamana", a explicat Gabi, zugrav. Clientul trebuie sa stie ca pentru fiecare activitate in plus, termenul la care va fi gata lucrarea creste. "Un apartament in care pun gresie, faianta, spal peretii, vopsesc tocurile usilor si ale geamurilor, il termin intr-o luna, o luna si jumatate", a declarat Viorel, zugrav profesionist.

SEZON

"Cel mai bun sezon de zugravit este vara. In aceasta perioada, oamenii sunt in concediu si sunt dispusi sa stea cu casa in dezordine mai mult timp", a explicat Calinescu Valentin, intermediar lucrari de zugravit. Din noiembrie si pana in februarie este o perioada moarta pentru zugravi. Asta pentru ca timpul nu permite executarea lucrarilor in conditii optime. "Fata de lunile trecute, cand intermediam 2-3 lucrari pe luna, acum am avut 30 de solicitari. Cele doua echipe, alcatuite din trei, respectiv patru zugravi, nu pot face fata solicitarilor", a declarat Calinescu Valentin. "In aceasta perioada, numarul persoanelor care apeleaza la serviciile noastre a crescut de aproape 10 ori", a declarat Gabi, zugrav de meserie.

DESPRE ZUGRAVII DE ALTADATA
In terminologia veche romaneasca, zugravul era pictorul muralist sau cel de icoane. Exista o deosebire intre "zugravii de subtire", adica pictorii de fresce si icoane, si "zugravii de zidarie", adica aceia care realizau lucrul ce necesita mai putina calificare in decorarea ansamblurilor cladirilor.

Pe timpuri, zugraveala se facea cu var sau huma, amestecat cu apa si cu un adeziv (de regula clei). Pentru obtinerea diverselor culori se foloseau pigmenti, diluati "dupa ochi" in functie de nuanta dorita.

×