Deşi este cea mai versatilă încăpere a locuinţei în ceea ce priveşte decorarea, există câteva reguli şi măsuri care trebuie adoptate pentru o amenajare corectă şi armonioasă a zonei de zi, fie că este vorba despre un apartament în bloc colectiv sau despre o locuinţă individuală.
De câţiva ani buni auzim cuvântul living room în locul tradiţionalei sufragerii, cuvânt adoptat din limba engleză ca denumire internaţională pentru camera de zi.Living room-ul, cunoscut şi ca loc de repaus sau lounge, este o încăpere destinată primirii prietenilor, cititului, vizionării programelor tv sau altor activităţi relaxante. În trecut, acest cuvânt definea prima cameră din locuinţă, cea de primire, unde aveau loc întâlnirile şi petrecerile de societate.
Astăzi, livingul este încăperea care primeşte cele mai multe schimbări şi îmbunătăţiri, o dată cu trecerea sezoanelor sau cu schimbarea tendinţelor în amenajări. Recomandările generale privind această cameră în faza de proiectare vizează poziţionarea ei faţă de direcţia est-vest, iluminatul natural pe o perioadă cât mai lungă din zi fiind vital, precum şi dispunerea acesteia la distanţă faţă de spaţiile de depozitare, sanitare sau pentru pregătitul hranei.
Din punct de vedere al amenajărilor, sunt preferate culorile deschise, vesele, care să dinamizeze sau să relaxeze persoanele care îşi petrec timpul în ea. Canapeaua este elementul definitoriu pentru acest spaţiu, fiind susţinută de fotolii, scaune, pouf-uri. Mobilierul de aici include unitatea tv, sistemul audio, bibliotecă şi servantă, mici spaţii de depozitare şi expunere. Stilul abordat de living room dă în general tonul întregii locuinţe, fiind cartea de vizită prezentată oaspeţilor.
ELEMENTE DE REFERINŢĂ
În Anglia, livingul are ca element central şemineul, în timp ce în Japonia, mobilierul este înlocuit de unităţi minimale denumite tatami. În Franţa, un living room care se respectă are un pian, o operă de artă sau mobilier stil. Pe lângă piesele principale, accesoriile sunt definitorii pentru stilul livingului, suveniruri aduse din vacanţe, cadouri primite, tablouri sau sculpturi, obiecte de artă sau de suflet, mici decoraţiuni, toate ajută la personalizarea spaţiului.
Livingul american este particular prin introducerea a trei tipuri diferite de spaţii în aceeaşi cameră: bucătărie, dinning şi spaţiul de zi. Pentru o periodă lungă, această abordare a fost respinsă de societatea europeană, din cauza mirosurilor din timpul gătitului şi a lipsei de intimitate între cele trei zone. Însă, o dată cu performanţele tehnologice (aer condiţionat, hotă, accesorii de gătit), acest tip de living este încurajat în toate tipurile de locuinţe.
VARIANTE AJUTĂTOARE
Producătorii de mobilier au introdus pe piaţă o abordare îndrăzneaţă prin propunerea unor modele de living complet mobilate şi utilate, la scara reală, în diverse variante de culori şi texturi, care să mulţumească o gamă cât mai mare de cumpărători.
Există astăzi în showroom-uri sute de metri pătraţi amenajaţi complet cu spaţii destinate livingului. Şi dacă dimensiunea spaţiului propriu nu permite implementarea integrală a uneia dintre soluţiile oferite, se pun la dispoziţie programe computerizate, în care puteţi introduce toate obiectele preferate pentru a vă compune propriul living, pe sistemul compoziţiilor modulare.
O astfel de companie producătoare şi distribuitoare este şi Hulsta, fondată în 1940, în Germania, care prezintă peste 60 de modele de livinguri integral amenajate, din care se pot alege compoziţii complete sau părţi ale acestora adaptate locuinţei proprii. Filozofia lor se bazează pe individualitatea fiecărui cumpărător şi a dorinţelor diferite pe care acesta le are, încercând prin produsele de foarte bună calitate să valorifice originalitatea şi inventivitatea fiecărui client în parte .
Pentru mai multe informaţii accesaţi: http://www.huelsta.com