x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfatul designerului: lemnul preţios în mobila de azi

Sfatul designerului: lemnul preţios în mobila de azi

de Georgiana Teodorescu    |    31 Iul 2008   •   00:00

Esenţe rare şi scumpe utilizate în designul modern, în forme inedite şi combinaţii de materiale şi culori neaşteptate

Esenţe rare şi scumpe utilizate în designul modern, în forme inedite şi combinaţii de materiale şi culori neaşteptate


 

Deşi producţia modernă de mobilier a fost puternic acaparată de plăcile de PAL şi MDF vopsit, lemnul natural nu şi-a pierdut valoarea şi nici căutarea. Se folosesc şi azi esenţe preţioase, chiar şi în combinaţii moderne, alăturate unor materiale avangardiste.


Este un mit fals faptul că luxul şi bunul-gust sînt date de bogăţie, opulenţă şi obiecte preţioase. Luxul nu este opusul sărăciei, ci este opusul kitschului. Lemnul este materialul cel mai puţin ostentativ dintre elementele care se folosesc în amenajările interioare. Are o frumuseţe tăcută, nu se expune strident şi este un material cald, într-o schimbare permanentă.

El este şi a fost mereu cel mai utilizat material pentru realizarea mobilierului din locuinţe. Deşi tehnologia a avansat şi acum întîlnim diferite tipuri de materiale pentru mobilierul din casă: metal, plastic, poliester, geam, nici un alt material nu mulţumeşte la fel de mult ca lemnul în ceea ce priveşte rezistenţa, frumuseţea şi personalizarea spaţiului. Diferitele esenţe de lemn dau un miros special şi o culoare deosebită, fiind singurul material care a fost utilizat în toate stilurile de decoraţiuni din toate timpurile.

Termenul de scump, de cele mai multe ori, duce cu gîndul la plata unui obiect costisitor, însă în ceea ce priveşte lemnul această definiţie se raportează la perioada îndelungată de creştere a arborelui, la procesul greu de obţinere şi la obiectul propriu-zis obţinut din acest lemn, fie plăci, mobilier, instrumente muzicale sau sculpturi.

 

Tipuri

Lemnul de vişin este unul distinctiv, culorile de roşu cărămiziu, cu striaţii negre, neregulate dau expresivitate aparte mobilierului. Lemnul de cireş are şi el o proprietate aparte, aceea de a-şi schimba culoarea după expunerea la soare, fiind mai aprins şi mai adînc în nuanţare. Arţarul – acer, în latină – este un lemn rezistent, cu tentă frumoasă, cel mai căutat este cel închis la culoare, însă copacul din care este realizat creşte foarte greu, un metru în 10 ani, ceea ce îl face greu de găsit şi scump după prelucrare.

Una din cele mai scumpe piese de mobilier este cea realizată din abanos, lemn utilizat în trecut excluziv pentru realizarea carcaselor de pian, acum folosit şi pentru piese mici de mobilier. Materialul este dens, greu de manevrat şi cu o strălucire naturală inconfundabilă. Pentru că este de 20 de ori mai scump decît un lemn obişnuit, a fost găsită o soluţie convenabilă de a reprezenta textura şi culoarea abanosului cu ajutorul lemnului de nuc, acesta fiind tratat pînă la închiderea culorii cu acid acetic şi lustruit cu un burete special de oţel. Castanul roşu este des utilizat în realizarea mobilierului de mari dimensiuni, plăcile extrase fiind generoase, însă în timp suprafaţa lui se "decorează" cu pete de culoare închisă, fie de la umiditate, fie de la expunerea excesivă la soare. De obicei, aceste pete apar după mult timp, fără a dăuna rezistenţei, nefiind un semn de slăbiciune în ceea ce priveşte sănătatea lemnului.

Lemnul de teak şi wenge este utilizat des de artişti în sculpturi în lemn şi pentru piese unicat de mobilier, culoarea fiind un atu apreciat. Însă trebuie să aveţi grijă la faptul că wenge este un lemn toxic, rumeguşul acestuia afectînd respiraţia şi pielea, de aceea nu se recomandă pentru mobilier de bucătărie, decît special tratat. De asemenea, în rîndul specialiştilor circulă informaţia că rezerva mondială de lemn de teack s-a terminat. De aceea, ce se găseşte pe piaţă sub acest nume fie e foarte scump, fie e imitat de alte estenţe tratate.

 

În designul modern

Utilizarea lemnului astăzi nu se opreşte la mobilier, ci merge mai departe, avînd multiple întrebuinţări: elemente de rezistenţă pentru structura casei, plăci din lemn pentru acoperire, parchet pentru pardoseală, placări cu lemn pentru circulaţia exterioară.

În ceea ce priveşte mobilierul, acesta este prins în combinaţii dintre cele mai curioase şi mai expresive, canapele cu structură de lemn şi huse din piele naturală, dulapuri şi mese din lemn cu detalii realizate pe faţade din metale preţioase, combinaţii excentrice de lemn, sticlă şi metal.

 

Valoare

Un lemn din categoria esenţelor rare este considerat o comoară.
Pentru mulţi dintre noi, posesia unui obiect frumos, unicat, valorificat ca piesă de artă primează, funcţionalitatea fiind pe plan secundar. Achiziţionarea mobilierului din abanos este astăzi o extravaganţă, pe care nu mulţi şi-o permit.

 

Sfat

Tratarea lemnului utilizat în interioare se face cu ajutorul grundului aplicat înainte de asamblarea mobilierului, pentru menţinerea integrităţii lemnului, pentru protecţie împotriva umidităţii şi cariilor. Tratamentul lemnului expus la factori externi se realizează prin aplicarea lazurului, soluţie incoloră sau cu pigment pentru schimbarea culorii, mult mai puternic decît grundul, lemnul fiind protejat pînă la 10 ani. Prevenţia daunelor cauzate lemnului este alcătuită din menţinerea unei temperaturi constante în cameră, prin evitarea expunerii excesive la soare şi prin creme aplicate pentru curăţenie şi întreţinere

×