Ce este un sistem fotovoltaic?
Un sistem fotovoltaic (PV) este un sistem ce folosește celule solare pentru a converti lumina soarelui în electricitate. Fiecare celulă solară este, în esență, un dispozitiv semiconductor care generează un curent electric atunci când este expus la lumina. Un panou fotovoltaic este compus dintr-o multitudine de astfel de celule.
De ce să instalezi un sistem fotovoltaic în locuință?
Există multe motive pentru care ar trebui să consideri instalarea unui sistem fotovoltaic în locuința ta. Acestea ne sunt oferite și argumentate și de experții de la Solar Station, care se ocupa de tot ceea ce înseamnă proiectarea, instalare, punere în funcțiune și documentație pentru un sistem fotovoltaic. Prin echipa lor de ingineri cu experiență, acreditați ANRE, pot realiza orice tip de sistem fotovoltaic, atât de uz casnic cât și industrial, cu materiale de cea mai buna calitate.
Fie că este vorba despre sisteme on-grid, hibrid sau off-grid, cei de la Solar Station folosesc echipamente de la producarori de top, precum investoare marca Huawei sau panouri marca Longi Solar, recunoscute pentru eficienta acestora în captarea și transformarea curentului continuu în curent alternativ. Același lucru poate fi spus și despre sistemele de prindere, acolo unde vorbim despre sisteme amplasate la sol sau pe un acoperiș, așa cum sunt realizate marea majoritate.
1. Reducerea costurilor cu electricitatea: Deși există costuri inițiale asociate cu achiziționarea și instalarea sistemului, pe termen lung, energia produsă de panourile fotovoltaice va compensa aceste costuri. La nivel national, există și programe de subvenționare sau facilități fiscale pentru cei care aleg să investească în astfel de sisteme.
2. Independență energetică: Având un sistem fotovoltaic, devii mai puțin dependent de furnizorii tradiționali de energie. Astfel, fluctuațiile prețului energiei electrice sau eventualele întreruperi ale furnizării nu te vor afecta în aceeași măsură daca ai sistem fotovoltaic cu invertor hibrid si acumulator.
3. Protecția mediului: Panourile solare nu produc emisii de gaze cu efect de seră, reducând astfel amprenta de carbon a locuinței tale. Într-o perioadă în care schimbările climatice sunt o preocupare majoră la nivel global, alegerea unei surse curate de energie este un pas mic, dar semnificativ, în direcția corectă.
4. Valoare adăugată pentru proprietate: O locuință dotată cu un sistem fotovoltaic este adesea mai valoroasă pe piața imobiliară, deoarece potențialii cumpărători apreciază beneficiile economice și ecologice ale energiei solare.
5. Tehnologie în evoluție: Cu progresele din domeniul tehnologic, eficiența și capacitatea de stocare a sistemelor fotovoltaice cresc. Prin urmare, investiția în astfel de sisteme devine din ce în ce mai atractivă.
6. Vânzarea surplusului de energie: În funcție de furnizorul de energie, Solar Station depune documentatia pentru dosarul de prosumator si poți vinde surplusul de energie produsă de sistemul tău fotovoltaic către rețeaua națională, obținând astfel un venit suplimentar. Acest lucru este însă posibil doar daca sistemul instalat este unul de tip on-grid, legat la rețeaua de furnizare a energiei electrice.
Cum să alegi și să instalezi un sistem fotovoltaic?
Dacă te-ai hotărât să faci pasul spre energia solară, există câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare.
- Evaluarea necesităților: Câtă energie consumă locuința ta? În funcție de aceasta, vei putea determina capacitatea sistemului fotovoltaic de care ai nevoie.
- Locația: Este vital să te asiguri că locul în care dorești să instalezi panourile beneficiază de o expunere maximă la soare.
- Bugetul: Costurile variază în funcție de capacitatea și brandul panourilor solare. Asigură-te că alegi un sistem care se potrivește bugetului tău dar și nevoilor tale energetice. Din fericire, exista programe prin care cei ce doresc instalarea unui sistem panouri fotovoltaice pot obține până la 90% din suma necesară pentru achiziția și instalarea acestuia. Insa daca nu ai reusit sa te inscrii la programul cu finantare poti obta din bugetul propriu.
- Consultă un specialist: Instalarea unui sistem fotovoltaic nu este o sarcină simplă. Este recomandat să colaborezi cu un specialist sau cu o companie de specialitate pentru a te asigura că totul este pus la punct corect. Aici intervin cei de la Solar Station, cu o consiliere completă și realizarea unui proiect eficient încă din start.