x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Solutii de vanzare la distanta

Solutii de vanzare la distanta

de Melania Floarea    |    19 Oct 2006   •   00:00

CE SPUNE LEGEA
O doamna din Austria, care ne citeste suplimentul online, are un apartament cu 4 camere in Bucuresti. Pana acum un an l-a inchiriat cu succes unei familii care platea la timp atat chiria, cat si intretinerea si care a intretinut apartamentul in mod civilizat. O doamna din Austria, care ne citeste suplimentul online, are un apartament cu 4 camere in Bucuresti. Pana acum un an l-a inchiriat cu succes unei familii care platea la timp atat chiria, cat si intretinerea si care a intretinut apartamentul in mod civilizat.
Ulterior, dupa cateva experiente triste cu chiriasi ocazionali, doamna s-a hotarat sa scape de grija inchirierii si sa vanda apartamentul.

Problema principala este ca cititoarea noastra este in varsta si nu poate veni in Romania pentru a face formalitatile de vanzare.

A aflat ca prin procura nu poate decat sa inchirieze apartamentul, asa cum a procedat si pana acum. Ne intreaba daca se poate prin aceeasi metoda sa si vanda si daca un act de vanzare-cumparare incheiat prin procura ar fi atacabil in instanta? Raspunsul pentru cititoarea noastra din strainatate este ca se poate proceda la vanzarea apartamentului fara a fi nevoie de deplasarea domniei sale in Romania. la oficiul consular

Astfel, doamna din Austria se poate adresa oficiului consular din orasul in care locuieste sau ambasadei Romaniei din Austria in vederea intocmirii unei procuri speciale pentru vanzare.

Repet, procura va fi una speciala pentru aceasta tranzactie si va mentiona in mod expres ca aceasta procura se intocmeste in vederea vanzarii apartamentului. Procura va cuprinde prevederi referitoare la persoana imputernicita sa se ocupe de aceasta operatiune, toate datele de identificare ale acesteia, inclusiv specificatia ca imputernicitul va semna la notariat actul de vanzare-cumparare in numele si pentru vanzatoare. De asemenea, in procura se va mentiona despre ce imobil este vorba - adaugandu-se toate coordonatele acestuia. Fara aceasta mentiune, procura este nefolositoare.

Procura astfel intocmita este perfect valabila, urmand, in cazul in care este intocmita la un notar austriac, sa fie tradusa legalizat si in Romania. valabilitatea procurii

Confuzia in care s-a aflat proprietara apartamentului din Bucuresti a fost probabil generata de faptul ca s-a incercat realizarea unei tranzactii de vanzare-cumparare in baza procurii acordate pentru inchirierea imobilului, or pentru actele de dispozitie cum este vanzarea unei case, este absolut necesara o procura speciala, autentica.

Adaug ca procura respectiva va fi valabila si deci va produce efecte pana la realizarea operatiunii respective sau pana la data la care proprietara apartamenului o va revoca, adica va consemna in scris ca acea procura nu mai este valabila si ca persoana mentionata in acest act nu mai este imputernicita sa realizeze tranzactia.

Am precizat acestea deoarece au fost nenumarate cazuri in care o persoana a tranzactionat in numele si pe seama alteia, in calitate de imputernicit sau mandatar, cu toate ca proprietarul revocase mandatul acordat.
O astfel de vanzare este nula si deci nu produce efecte, ajungandu-se la litigii indelungate intre proprietari si cumparatori. De altfel, este foarte dificil ca intr-un asemenea caz sa poti verifica daca procura mai este sau nu valida.
In acest sens, pentru a preveni astfel de situatii nedorite, unele notariate solicita ca procurile prezentate pentru tranzactii sa nu fie mai vechi de 6 luni
×
Subiecte în articol: procura