x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Soluţii pentru o grădină de 70 mp în oraş, cu multiple restricţii de amenajare

Soluţii pentru o grădină de 70 mp în oraş, cu multiple restricţii de amenajare

de Georgiana Teodorescu    |    27 Mar 2010   •   00:00
Soluţii pentru o grădină de 70 mp în oraş, cu multiple restricţii de amenajare

În spaţiul urban o problemă frecventă o reprezintă amenajarea unei grădini într-un spaţiu mic, limitat de vecinătăţi şi care nu este favorizat de factorii naturali (este umbrită tot timpul, nu este ventilată, este restricţionată plantarea arborilor masivi care pot distruge fundaţia locuinţelor vecine etc.)



FORMULE DE REZOLVARE
Proiectul de astăzi se limitează la o grădină de 70 mp lipsită iniţial de vegetaţie, fiind înconjurată de un zid masiv de cărămidă. Pentru a mări optic suprafaţa grădinii s-au propus câteva buzunare de vegetaţie şi zone mici amenajate, care compuse dau impresia de spaţiu mai amplu.

Diferenţa de texturi la nivelul pavimentului a ajutat la fragmentarea formei dreptunghiulare a grădinii, fiind folosite plăci de pavaj de dimensiuni mari, pietriş şi diferite tipuri de gazon. Peretele stâng este flancat de câţiva Thuja Occidentalis, care se menţin verzi pe tot parcursul anului şi care au o rădăcină filiformă. În centrul grădinii sunt amplasate două zone de relaxare, mobilierul fiind din ratan şi fier forjat. Capătul de perspectivă al grădinii este dat de o fântână arteziană cu pompă hidroforă şi un arţar roşu cu foliaj persistent.

PLANTE FOLOSITE
Ca plante perene au fost folosite aloe arborescens, strelitzia reginae, gladiolus hortunanus şi tulipa maureen. Plantele acoperitoare pleacă de la 30 de cm înălţime şi ajung până la un metru în perioada de maturitate (miscanthus sinensis, nolina erumpens, lavandula stoeschas, forsythia intermedia).

Proiect realizat de Urbanist Peisagist Luminita Tabirca; Contact: 0746.69.69.02/ luminitatabarca@yahoo.com

×
Subiecte în articol: proiect de grădină