x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Spathiphyllum, eleganta si parfum discret

Spathiphyllum, eleganta si parfum discret

de Cornelia Constantin    |    20 Oct 2005   •   00:00
Spathiphyllum, eleganta si parfum discret

Denumita si Crinul pacii, Spathiphyllum-ul este o planta tufoasa, cu frunze alungite si flori atractive asemanatoare unei spate alb-crem, delicat parfumate. Desi e o populara planta de ghiveci, in ultimii ani s-a extins cultura sa si pentru flori taiate. Avand talii de la 30 cm pana la 60-70 cm inaltime, planta se poate adapta la conditiile din casele noastre fara eforturi prea mari. Inflorirea se produce in mod obisnuit primavara si toamna, dar daca i se vor asigura conditii bune de mediu planta va inflori aproape continuu. Floarea este cu atat mai spectaculoasa cu cat este mai mare talia plantei si dureaza de obicei 5 saptamani, dupa care capata nuante verzui si se usuca.

INGRIJIRE

Chiar daca nu se numara printre plantele pretentioase, exista cateva reguli pe care posesorii acestei plante e bine sa le cunoasca. Inainte de toate, planta trebuie stropita pe frunze periodic pentru a i se reface conditiile din zona tropicala din care provine. Stropirile care se fac cu apa dedurizata si calduta (la temperatura camerei) vor ajuta planta sa creasca in ritm constant si sa produca frecvent flori. Udarea la radacina trebuie sa se faca moderat si neaparat sa se elimine excesul din tavita ghiveciului. Ghivecele nu trebuie sa fie prea mari si se schimba numai atunci cand planta le ocupa in intregime. Daca se amana transplantarea intr-un ghiveci ceva mai mare pentru mai mult timp, inflorirea va fi diminuata. Solul folosit trebuie sa se dreneze bine dar si sa retina suficienta apa (pamant de frunze, turba, ace de brad, mranita si putin nisip). Plantei i se va alege un loc umbrit sau cu lumina filtrata, mai ales in perioada de vara. Daca planta va fi lasata in soare direct sau daca nu va fi stropita periodic vor aparea brunificari foarte inestetice la varful frunzelor. Puteti sa administrati ingrasaminte lichide amestecate cu apa folosita, udare incepand din primavara si pana toamna. Tineti seama de concentratia recomandata de producatori.

INMULTIRE

Spathiphyllum-ul se inmulteste prin separarea tufei. Puiul care se separa de planta mama trebuie sa aiba macar 2-3 frunze si radacini. Atentie la radacini atunci cand faceti separarea pentru ca se pot rani usor. O alta modalitate de inmultire este "in vitro" si este, de obicei, rezervata specialistilor.

PESTE IARNA
Daca temperatura coboara spre 10ÞC, chiar si pentru cateva ore planta isi va pierde o parte din frunze. Daca la acel moment, solul este reavan riscul pentru planta este mai mare. Asadar, pastrati-va planta la temperatura camerei (18-24ÞC) si feriti-o de curentii reci. Pe parcursul iernii, planta sufera din cauza caldurii uscate degajate de calorifere si nu trebuie sa neglijati stropirile de care aminteam.
×
Subiecte în articol: planta