x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Stiluri, simboluri şi utilizări ale aranjamentelor florale moderne

Stiluri, simboluri şi utilizări ale aranjamentelor florale moderne

de Cornelia Constantin    |    28 Mar 2009   •   00:00
Stiluri, simboluri şi utilizări ale aranjamentelor florale moderne

Aranjamentele florale fac parte din viaţa noastră de zi cu zi, indiferent de stilul în care au fost realizate. Ne înveselesc, ne încântă şi ne inspiră pentru o nouă zi.Aranjamentele florale nu mai sunt de mult doar nişte flori oarecare aşezate în vase drăguţe. Apropierea de artă este una din ce în ce mai pregnantă, iar persoanele care le realizează se consideră profesionişti în domeniu. Natura artistică a unui aranjament floral nu ţine de o regulă strictă pe care un designer sau un florist o urmează, dar este neapărat necesar să existe un stil distinct, care să permită categorisirea acelui aranjament.

TREI STILURI
Floriştii consideră că există trei categorii de aranjamente florale: tradiţionale, moderne şi orientale. Aranjamentele tradiţionale se bazează pe o multitudine de flori colorate şi pe vase decorative. În afară de vasele în care sunt aşezate, aranjamentele tradiţionale nu conţin accesorii. Aranjamentele orientale, cele chinezeşti şi japoneze se concentrează în mod deosebit pe aspect: armonia formelor şi texturilor unor flori şi frunze. Aranjamentele japoneze sunt cunoscute drept Ikebana.

Specific este că ele nu pun accent pe flori, ci mai degrabă pe frunze, pe forma lor, pe combinaţii de nuanţe, toate aşezate într-un vas atent ales. Aranjamentele moderne au linii clare, simple şi folosesc puţine plante. Modul lor de realizare depinde mult de gustul floristului sau designerului. Nu se urmează liniile clasice în aranjarea florilor, modernismul preferă să surprindă prin accesorii şi prin folosirea unor flori în culori puternice. Aranjamentele florale moderne se obţin cu ajutorul unor accesorii cu motive geometrice şi a unor flori cu linii simple.

ARGUMENTE PRO MODERNISM
Cel mai interesant lucru despre aranjamentele moderne este că nu există graniţe şi delimitări. Este un stil potrivit pentru cele mai multe ocazii şi se pot dărui atât femeilor, cât şi bărbaţilor (doar şi domnii iubesc frumosul, nu-i aşa?). Cei mai mulţi florişti sau designeri sunt mereu pregătiţi cu astfel de aranjamente, care pot fi achiziţionate pe loc.

Aranjamentele florale moderne pot fi catalogate şi drept "cadouri corporate", adică pot decora birouri şi pot fi oferite în cazul unor evenimente oficiale. Se potrivesc de minune cu decorurile minimaliste ale interioarelor, cu spaţiile de recepţie din marile firme, cu cele din sălile de conferinţe sau de şedinţe. Sunt aranjamente cu personalitate, şi acest lucru poate fi un atu în mediul de afaceri. Cu atenţie la detalii, accesorii neconvenţionale, creativitate şi design energic, aranjamentele florale moderne spun mult despre cei care le realizează sau le utilizează. 

TRANDAFIRI, CRINI&ACCESORII
Trandafirii sunt flori mereu la modă. Ei se pot folosi cu eleganţă atât în aranjamente tradiţionale, cât şi în cele moderne. Alăturat aveţi câteva propuneri realizate cu trandafiri roz şi albi, adevărate simboluri ale rafinamentului. În cazul unui aranjament modern, practic orice obiect decorativ poate deveni punctul său de pornire. Cu cât este mai simplu, cu atât mai bine, pentru că este mai clar stilul său de realizare.

Un vas metalic argintiu asemănător unei lămpi din poveşti devine suport pentru un aranjament cu trandafiri albi, panglici decorative şi fructe uscate. O piatră cubică, o ramă lată, un vas transparent, un trandafir roz înconjurat de panglici şi spice - iată "ingredientele" altui aranjament care trece dincolo de orice regulă cunoscută. Fantezia este în aceste situaţii neapărat necesară, la fel educaţia estetică. Îndemânarea în realizarea unui aranjament floral este şi ea la mare preţ.

INFO
Suporturi metalice, vase decorative surprinzătoare, flori rare, puţine, dar de efect, fructe verzi şi uscate, frunze colorate cu texturi interesante, lumini şi umbre, mesaje care erup cu îndrăzneală din mâinile pricepute ale floriştilor şi designerilor specializaţi. Cam aşa s-ar defini un aranjament modern.

N-am greşi dacă am spune că, deşi se numeşte aranjament floral, este mai degrabă un grupaj de elemente decorative, care înclude şi flori. Ideile sunt îndrăzneţe, trec mereu peste regulile cunoscute. Aranjamentul modern pare să fie un mix atractiv între arta orientală şi cea occidentală, decorativ, dar şi utilitar în egală măsură. Culoarea şi lumina joacă şi ele un rol important în reuşita unui aranjament.

×