Irişii se numără printre cele mai frumoase plante de primăvară. Ei se pot folosi atât în ghivece şi aranjamente de interior, cât şi pentru decorul teraselor şi grădinilor.
Gama cromatică este una generoasă, la fel şi taliile plantelor. Denumită popular stânjenel, planta se găseşte în nenumărate grădini rustice şi spaţii verzi. Popularitatea şi-o datorează rezistenţei la temperaturi scăzute, frumuseţii florilor şi puţinelor îngrijiri necesare. Totuşi, nu toti irişii se comportă similar. Îngrijirile se fac în funcţie de varietate (reticulata, sibirica, germanica etc.).
ÎN GHIVECI ŞI ÎN ARANJAMENTE
La acest moment în mai toate magazinele de specialitate se vând irişi la ghiveci sau aranjamente cu irişi. Preţurile sunt digerabile, dar din păcate durata florilor nu este atât de mare pe cât ne-am dori. Vasele în care sunt plantaţi sunt mai degrabă late decât înalte, solul este unul cu drenaj bun, amestecat cu nisip. Dacă v-aţi cumpărat sau aţi primit în dar un astfel de aranjament sau ghiveci este mai bine să nu-l ţineţi în casă la căldură, pentru că în acest fel nu vă veţi bucura de el prea multă vreme. Căldura uscată din casă va afecta florile, care se vor trece mai repede decât ar trebui.
Şi lumina din casă este necorespunzătoare pentru ei. Aşa că dacă aveţi un hol răcoros şi bine luminat sau un balcon închis, acolo să aşezaţi irişii. După trecerea florilor e bine să plantaţi bulbii în grădină, pentru că dacă îi veţi ţine în continuare ca plantă de interior este posibil să nu mai înflorească în următorul sezon. Dacă nu aveţi o grădină unde să-i plantaţi, atunci va trebui să-i supuneţi unui tratament similar altor bulboase (câteva luni de administrare intensivă de îngrăşăminte, repaus şi apoi reluarea udărilor şi a creşterilor vegetative).
ÎN GRĂDINĂ
Irişii se răsfaţă în grădină în locuri însorite. Tolerează şi semiumbra, însă înflorirea va fi diminuată. Evitaţi să-i plantaţi în zone ale grădinii unde se acumulează apa de ploaie. Cu toată rezistenţa lor, e posibil ca în anii ploioşi bulbii sau rizomii să înceapă să putrezească şi în acest fel frumuseţea grădinii dumneavoastră să fie afectată. Există, după cum ştiţi, irişi cu rizomi şi irişi cu bulbi. Primii sunt probabil cei mai spectaculoşi, pentru că au tijele florale mai înalte, iar florile sunt mai mari.
An de an se obţin noi hibrizi în culori absolut surprinzătoare. Acest tip de iris are nevoie de un sol lutos şi bogat în minerale. Irişii cu bulbi agreează solul nisipos. În ambele cazuri drenajul solului este foarte important pentru o bună dezvoltare. Pentru amatorii de colecţii de irişi există o gamă variată pe piaţa noastră şi se pot şi importa anumite varietăţi, numai că nu veţi putea cumpăra cantităţi mici.
PLANTAREA
Dacă ştiţi că aveţi sol sărac în grădină, e bine să încercaţi să încorporaţi îngrăşăminte (de preferat naturale, cu descompunere în timp). Plantarea se face aproape de suprafaţă şi din acest motiv irişii sunt expuşi la vânt. Deci amplasamentul lor trebuie să fie unul ferit de vânt puternic sau curenţi (pot fi smulşi cu uşurinţă). În prima iarnă de la plantare e bine să-i protejaţi de ger cu un strat de paie sau de frunze. Primăvara, după ce a trecut pericolul îngheţului, scoateţi protecţia aşa încât frunzele să poată creşte drepte, iar tijele florale să nu fie încetinite.
SIMBOLISTICĂ
Japonezii asociază irişilor o foarte frumoasă simbolistică: protecţie şi speranţă. Nu întâmplător aceştia plantează irişi în mai toate tipurile de grădini (urbane, de apă etc.). Există şi varietăţi de irişi care se amplasează în preajma apelor, iazurilor. Un motiv în plus să ştiţi exact ce varietăţi aveţi.
Citește pe Antena3.ro