x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Succesiunea sau mostenirea

Succesiunea sau mostenirea

de Av. Melania Floarea    |    09 Mar 2006   •   00:00
Succesiunea sau mostenirea
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
In loc sa se utilizeze notiunea de mostenire, foarte frecvent se utilizeaza termenul de succesiune care inseamna insa, in linii mari, acelasi lucru.

Cei care dobandesc mostenirea se numesc mostenitori sau succesori. Astfel, mostenirea presupune transmiterea patrimoniului unei persoane decedate catre alte persoane in viata, unor persoane juridice (de exemplu unor asociatii, fundatii etc.) si chiar statului.

VOCATIE SUCCESORALA

Succesiunea poate fi legala - daca cei care dobandesc mostenirea sunt indreptatiti legal sa o dobandeasca. Acestea pot fi: persoanele in viata la data deschiderii mostenirii, care au capacitate succesorala, fara deosebire de nationalitate, sex, religie etc, chiar si persoanele disparute, cele concepute, dar nenascute la momentul deschiderii succesiunii si nu in ultimul rand, in anumite conditii chiar persoanele juridice.

In dreptul civil roman, persoanele "chemate" la mostenire sau care "au vocatie succesorala" sunt cele care au legatura de familie cu defunctul, adica rudele acestuia (din casatorie, din afara casatoriei, din adoptie) si bineinteles - sotul supravietuitor.

PANA LA GRADUL 4

Pentru ca intr-o familie, legaturile de rudenie pot fi foarte indepartate si pentru a preintampina situatia ca mostenirea sa se imparta in zeci de fragmente fara prea mare valoare pentru nici unul dintre mostenitori, legea romana a instituit o regula: la mostenire pot veni doar rudele defunctului in linie colaterala pana la gradul 4 inclusiv - (fratii si surorile defunctului, nepoti si stranepoti de sora si frate etc).

In ceea ce priveste rudele in linie dreapta (ascendenti - parinti, bunici, strabunici sau descendenti - fiu, fiica, nepot de fiu, stranepot de fiu) se poate mosteni insa fara limite de grad.

TESTAMENTAR SI LEGAL

Succesiunea este testamentara - daca decedatul a intocmit un testament valabil din punct de vedere juridic (pentru valabilitate trebuie indeplinite mai multe conditii prevazute de lege, de la forma testamentului pana la fondul acestuia sau scopul pentru care a fost intocmit etc.

Sunt cazuri in care, chiar daca exista un testament, mostenirea sa nu fie testamentara, adica, impartirea bunurilor unei mosteniri sa se faca dupa legea aplicabila (Codul Civil Roman).

Acest caz este posibil atunci cand defunctul nu a prevazut in cadrul testamentului impartirea averii sale, ci a dispus numai cu privire la anumite dorinte ale sale, cum ar fi: locul inhumarii si modalitatea de realizare a acesteia, etc.

CERTIFICAT DE MOSTENITOR

Ce trebuie sa mai stiti, din punct de vedere practic atunci cand o ruda apropiata,un membru al familiei decedeaza? Conform Codului fiscal in vigoare, daca va prezentati la notar in vederea dezbaterii succesorale in termen de 1 luna de la data decesului autorului, se aplica scutirea taxei de timbru.

Cu alte cuvinte, costurile dezbaterii succesorale se reduc cel putin la jumatate.

Oricum este bine ca in termen de 6 (sase) luni de la data decesului autorului, cei care au vocatie la mostenire (adica cei care sunt indreptatiti sa mosteneasca ceva, familia, rudele apropiate) sa se prezinte la un biroul notarial si sa faca declaratia de acceptare a succesiunii, procedura in urma careia dobandesc un certificat de calitate de mostenitor.

TARIFAR NOTARIAL

Taxele asupra mostenirii se stabilesc de catre notarul public instrumentator, in functie de valoarea bunurilor care compun masa succesorala (bunurile care se mostenesc), in baza unei expertize evaluatoare intocmite de catre Societatea Generala a Expertilor Tehnici S.A.

Daca partile sunt nemultumite de valoarea rezultata din expertiza, acestea se pot adresa unei persoane sau societati pentru a solicita un raport de evaluare imobiliara.

DEZBATEREA SUCCESORALA
Daca se doreste si dezbaterea succesorala (utila, de exemplu, in cazul in care mostenitorii doresc sa instraineze bunuri din masa succesorala) trebuie ca mostenitorul (legal sau testamentar) sa aiba asupra sa toate actele de stare civila necesare (certificat de deces, nastere, casatorie etc.). De exemplu: daca defunctul (in termeni de specialitate "de cuius"), adica cel care lasa mostenirea, are doi copii si o sotie supravietuitoare, actele necesare sunt urmatoarele:
  • acte de identitate,
  • certificat de deces al defunctului,
  • certificat de nastere copii,
  • certificat de casatorie al defunctului cu sotia supravietuitoare,
  • certificat de casatorie al fiicei, in cazul in care unul dintre copii este fata si este casatorita, iar in urma casatoriei acesta si-a schimbat numele.

    In cadrul procedurii succesorale se audiaza si martori, prin urmare, va fi necesara prezenta a doua persoane, in calitate de martori, care sa nu fie rude cu defunctul sau cu mostenitorii acestuia.

    Daca mostenirea cuprinde si un bun imobil - teren sau constructie (casa, aprtament etc) - va trebui sa mai prezentati la notar si actele de proprietate ale apartamentului.

    Toate aceste acte trebuie prezentate in original.

    In situatia in care mostenirea este testamentara, deci se face in baza unui testament lasat de defunct, la notariat trebuie prezentat si testamentul in original.
  • ×
    Subiecte în articol: certificat succesorala mostenirea