x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Swarovski - de la bijuterii la corpuri de iluminat

Swarovski - de la bijuterii la corpuri de iluminat

19 Iul 2007   •   00:00

Intotdeauna bijuteriile Swarovski au fascinat prin eleganţa şi prin acurateţea lor.De la scopul pur decorativ pe care l-au avut incă de la inceputuri, ele au căpătat acum valenţe cu adevărat funcţionale - corpuri de iluminat de un rafinament aparte.

Intotdeauna bijuteriile Swarovski au fascinat prin eleganţa şi prin acurateţea lor.

De la scopul pur decorativ pe care l-au avut incă de la inceputuri, ele au căpătat acum valenţe cu adevărat funcţionale - corpuri de iluminat de un rafinament aparte.

Cristalele au insoţit istoria designului din cele mai vechi timpuri, fiind mereu asociate cu luxul, rafinamentul, clasicul. Astăzi, popularitatea lor a crescut enorm, ele putănd fi acum asimilate cu uşurinţă de orice direcţie stilistică de amenajare: modern, minimalist, glossy etc.

Istoria Swarovski a inceput in satul austriac WATTENS, unde a fost fondată compania in anul 1895 şi de unde in fiecare zi cristalele perfect tăiate şi şlefuite sunt trimise in toată lumea pentru a fi folosite de designeri şi producători in vaste categorii din industria designului. Fondatorul companiei este Daniel Swarovski, inventator şi idealist, care a pus bazele imperiului intr-un mic atelier de ţară. Timp de cinci generaţii, afacerea s-a dezvoltat extraordinar, avănd acum peste 20.000 de angajaţi, prezentă in peste 140 de ţări şi cu un profit in 2004 de 2,37 miliarde de euro. Cele două mari categorii de cristale aparţinănd brandului Swarovski sunt: CRYSTALLIZED - cristale pentru bijuterii şi accesorii vestimentare şi STRASS - cristale (mai nou infiinţată şi devenită rapid un ingredient esenţial pe piaţa internaţională de specialitate) pentru obiecte arhitecturale şi de design.

STRASS Swarovski Crystal - The Brand

Swarovski a inceput să realizeze elemente din cristale pentru corpuri de iluminat in 1965. Toate piesele sub marca Swarovski sunt intr-un mod impecabil realizate, tăiate şi finisate perfect, pentru o strălucire eternă.

Folosite de multă vreme la realizarea candelabrelor, cristalele Swarovski au realizat colecţiile de lux ale celor mai cunoscute nume specializate in producerea corpurilor de iluminat pentru interioare. Ca materiale de inaltă calitate, aceste cristale posedă claritate şi puritate care garantează dispersia ideală şi reflecţia luminii, o strălucire de excepţie, de neintrecut in industria cristalelor.

Astăzi, ca o dovadă a calităţii şi respectului faţă de cumpărător, cristalele sunt gravate cu laser, purtănd semnătura Strass Swarovski.

Candelabre celebre

Designeri ca Ron Arad, Ingo Maurer şi Tom Dixon au utilizat in lucrările lor candelabre semnate Swarovski. Candelabrul istoric din Metropolitan Opera din New York şi candelabrul din dormitorul lui Ludovic al XIV-lea din Palatul Versailles sunt doar două exemple dintr-o serie lungă. In timp ce in Hotelul Emirates Palace din Abu Dhabi peste 1.002 candelabre intămpină vizitatorii, in Moschea Sultanului Quaboos din Oman atărnă cel mai mare candelabru cu cristale Swarovski realizat vreodată, avănd 14 metri inălţime şi peste 600.000 de cristale. Nu numai castelele sau hotelurile se bucură de splendoarea acestor cristale. Ele au fost folosite şi in filme ca Fantoma de la Operă, unde un magnific candelabru a fost realizat pentru sala mare a Operei din Paris. Ca simbol al luxului, vedete ca Lenny Kravitz sau designeri excentrici ca Cris Levine, Karim Rashid, Yves Behar, Marcel Wanders le-au folosit in amenajările propriilor case.

Swarovski nu este numai o companie producătoare, ci şi una inovatoare, in permanentă căutare de provocări. Astfel a răspuns proiectului faimosului designer Kludi pentru a realiza prima baie din cristale in 2005.

Ca omagiu pentru marele Mozart s-a realizat o instalaţie de peste 200 de metri pătraţi cu cristale pentru casa lui memorială, compunănd o viziune metaforică a operei sale, redată prin lumina focalizată asupra vieţii şi a capodoperelor rămase. Din 2004, Swarovski furnizează celebra stea din vărful bradului de Crăciun din Centrul Rockfeller, New York. Exemplele sunt relevante pentru notorietatea brandului, iar lista poate continua.

Moderne din toate punctele de vedere, produsele lansate acum de Swarovski sunt impresionante. Tăietura cristalului, forma lui, modul de dispersie a luminii, propunerile de asociere şi folosire a lor le transformă in detalii preţioase şi centre de interes pentru orice interior in care ar fi amplasate. Sub formă de spoturi, suspensii, aplice, corpurile de iluminat prezentate acum nu au nimic de a face cu clasicele candelabre

Produse noi

Swarovski a realizat două noi produse - ATLAS PENDANT LAMP (o lampă funcţională cu cristale faţetate) şi ATLAS SELECT CEILING (are aceleaşi proprietăţi, insă este o lampă ce poate fi suspendată de tavan sau perete). In categoria CRYSTAL STARLED, versiunea Deluxe utiliazează cristale cu forme şi culori noi, ce dau o lumină orbitoare cu diametrul de 1 m (destinate incăperilor cu tavane foarte inalte).

Corpuri de iluminat

In ultima perioadă de timp, compania a dezvoltat o latură proprie de sisteme de iluminat moderne ce alătură cea mai nouă tehnologie de fibrele optice şi leduri cu piesele de cristal, o imbinare perfectă intre funcţional şi estetic.

×