x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa De ce nu ai voie să tai arborii din fața casei. Ce spune legea

De ce nu ai voie să tai arborii din fața casei. Ce spune legea

de Redacția Jurnalul    |    03 Noi 2023   •   17:30
De ce nu ai voie să tai arborii din fața casei. Ce spune legea

Tăierea copacilor este interzisă, chiar dacă aceștia se află în fața casei tale.

Un locuitor din Sibiu a fost amendat după ce a tăiat un tei bătrân din gața curții sale, pe motiv că provoacă "prea multă mizerie și frunze". Situația a generat dezbateri legate de importanța protejării mediului și de sancțiunile drastice prevăzute de lege pentru cei care încalcă regulile privind tăierea copacilor.

Evenimentul s-a produs pe 31 octombrie, când bărbatul a tăiat copacul aflat pe domeniul public, scrie Turnul Sfatului. Însă acțiunea acestuia a fost văzută de un trecător care a anunțat poliția. Oamenii legii și reprezentanții Serviciului Public de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi s-au deplasat la fața locului pentru cercetări. Ei au constatat că localnicul a tăiat teiul, care avea un trunchi cu diametrul de 40 cm. Probabil că omul a tăiat copacul cu un topor, după care a vopsit ciotul în aceeași culoare cu gardul gospodăriei sale. 

Ce spune legea

Însă Legea 24/2007 privind tăierea ilegală de arbori prevede că este nevoie de un aviz de la primărie. Cu localnicul nu a cerut autorizație, amendat pe care a primit-o a fost de 20.000 de lei, plus confiscarea ciotului teiului tăiat și obligația de a plăti contravaloarea copacului. 

Actul normativ interzie tăierea unor specii protejate, precum tei, nuc, salcâm, arțar, mesteacăn, stejar, castan. Totodată, sunt restricționate și intervențiile asupra coroanei pentru tăierea ramurilor uscate deoarece reprezintă un risc pentru pietoni, mașini, clădiri, potrivit dcnews.ro.

 

×
Subiecte în articol: copac taiat casa