x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tamplaria termoizolanta

Tamplaria termoizolanta

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    20 Oct 2005   •   00:00
Tamplaria termoizolanta
Tine cel mai bine de cald! Fiindca pastreaza in casa caldura pe care o platesti

"Platim 100% din energia termica, dar beneficiem doar de 40-50% din aceasta", astfel suna o declaratie facuta de ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Una dintre cauzele pierderilor de energie care ne priveste este izolarea deficitara a apartamentelor. Se pierde aproape jumatate din energia termica, din cauza ferestrelor si a usilor, motiv pentru care investitiile in izolare ar trebui sa constituie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Daca pana acum, pierderile de caldura prin ferestre nu au facut obiectul unor preocupari speciale, iar de izolatia fonica nici macar nu se amintea, in prezent, altfel stau lucrurile. Realizand importanta izolarii termice, autoritatile au dat Ordonanta Guvernamentala nr. 29 din 2000, devenita intre timp lege, care prevede obtinerea certificatului energetic pentru orice constructie noua, precum si pentru cele care intra in programe de reabilitare, atestandu-se astfel performanta energetica a acestora, respectiv: izolarea termica, randamentul energetic al echipamentelor.

Ne vom opri in acest material, ajutati de informatiile furnizate de specialisti de la Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), asupra pierderilor de caldura generate de proasta izolare a ferestrelor.

CEA MAI EFICIENTA, TAMPLARIA TERMOIZOLANTA

Cea mai eficienta metoda de reducere a pierderilor de caldura este inlocuirea tamplariei vechi cu tamplarie termoizolanta din PVC, aluminiu sau lemn stratificat. Preturile sunt diferite, in functie de calitatea si caracteristicile tehnice ale sistemelor de profile incluse. Toate aceste ferestre asigura un coeficient de transfer termic scazut, diferentele fiind date de materialul din care sunt realizate, proprietatile feroneriei incluse, calitatea montajului.

Geamul termoizolator, sau "termopan" asa cum popular a intrat in vocabularul oamenilor, este un ansamblu format din doua foi de sticla, intre care exista un strat termoizolant gazos, ce poate fi aer sau un gaz inert. Performantele diferitelor tipuri de geamuri termoizolante se evidentiaza prin coeficientul de transfer termic - Ug - masurat in W/mpK. O valoare cat mai scazuta a acestui coeficient inseamna un confort termic superior.

Suplimentar, geamul termoizolant asigura o reabilitare termica buna, in cazul in care mediul de gaz cuprins intre cele doua foi de sticla contine gazele inerte: argon sau kripton. Tot pentru o reabilitare mai buna este preferabila folosirea geamului cunoscut sub denumirea de LOWE, in traducere insemnand un geam cu emisivitate redusa. Din pricina depunerii unui strat de metal nobil, Ag, de dimensiuni imperceptibile pentru ochiul uman, pe sticla obisnuita, acest tip de geam reduce considerabil pierderile de caldura.

Pretul fiind doar un pic mai mare decat al unui geam simplu, insa economia de caldura substantiala, este recomandata achizitionarea acestui tip de geam termoizolant. Pentru operatia de montaj trebuie tinut seama de indicatiile producatorului de sistem, folosindu-se, de regula, spuma poliuretanica.

Aceasta nu este suficienta pentru sustinerea tamplariei, obligatorie fiind si prinderea in suruburi de zidaria respectiva. Totodata, se recomanda asamblarea unui "toc orb" (compensatoare aplicate in cazul in care golul din zidarie este foarte mare), a glafurilor interioare (cu rol estetic) si mai ales a celor exterioare, montarea acestora din urma facandu-se sub fereastra, sub gaurile de drenaj ale tamplariei.

Foarte important este montajul ferestrelor, aproximativ 70% din deficientele semnalate de catre utilizatori fiind datorate acestuia, asa ca mare grija ca la achizitionarea ferestrelor sa solicitati impreuna cu factura fiscala un certificat de calitate si unul de garantie pentru executie si montaj.

CE TREBUIE SA STITI LA ACHIZITIONARE

La cumparare trebuie sa solicitati informatii referitoare la:
  • numarul de camere al profilului - minimul acceptat de piata este de 3 camere, este si cel mai des intalnit, variantele cu 4, 5 sau chiar 6 camere asigura o izolare termica sporita in conditiile unui pret putin mai mare.
  • grosimea armaturii - obligativitatea armarii interioare cu otel zincat cu o grosime de minimum 1,5 mm. Lipsa armaturii duce la curbarea in timp a ramelor si crapaturi in peretii din jurul tamplariei.
  • feronerie - aceasta garanteaza buna functionare a ansamblului la cat mai multe cicluri inchis-deschis, aproximativ 15.000.
  • tipul geamului - exemplu: structura 4-16-4 (cu explicatia ca foaia exterioara ar avea 4 mm grosime, bagheta interioara de aluminiu 16 mm, iar foaia de sticla interioara are 4 mm grosime), argon, Low-e. Cel mai des folosit este geamul de 4 mm, suficient de rezistent pentru ferestrele uzuale ale unei case.
  • coeficientul de izolare al tamplariei
  • garantie
  • discounturi
  • service
  • perioada de livrare
  • provenienta exacta a profilelor si feroneriei care trebuie sa fie demonstrata de certificari din partea firmelor producatoare.

    RAPORT CALITATE-PRET!

    Daca dispuneti de toata suma necesara achizitionarii lor, majoritatea producatorilor sau a comerciantilor va va acorda discounturi de 5%-10%. Eventualitatea achizitionarii in rate va impune plata unui avans de circa 30%-40%.

    Principalul avantaj al inlocuirii tamplariei este economia de energie termica. Trebuie, totusi, precizat ca in cazul cladirilor vechi, executate cu sisteme de termoizolatie de slaba calitate sau chiar inexistente, montajul de ferestre termoizolante nu imbunatateste substantial coeficientul de transfer termic, acesta trebuie sustinut si de izolarea peretilor. Alt avantaj este legat de designul deosebit al ansamblurilor moderne, precum si de fiabilitatea acestora.

    Un pret de livrare scazut reprezinta calea cea mai usoara si cea mai utilizata de a patrunde pe o piata, oricare ar fi ea. Mare grija, caci aceste preturi scazute includ costuri ascunse ce vor fi descoperite rand pe rand pe parcursul exploatarii, transformand chilipirul de care credeati ca aveti parte la inceput intr-o paguba.

    Asadar, mare atentie la raportul calitate-pret.

    Pentru informatii suplimentare, o puteti contacta pe dna Ligia Florea, secretar general al PPTT, la nr. de telefon 0723-178.215.

    "Tamplaria termoizolanta din lemn stratificat este cea mai scumpa, motivul fiind tehnologia de fabricatie foarte complicata, ce necesita timp si care presupune in primul rand uscarea lemnului, chituire, lacuire si tratare dupa prelucrare cu impregnanti speciali care ii asigura o comportare optima in relatia cu factorii de mediu". - Ligia Florea, secretar general al Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta

    CELE MAI IEFTINE, FERESTRELE DIN PVC
    Dintre cele trei tipuri de tamplarie existente pe piata, cele mai ieftine ferestre sunt realizate din PVC. Costurile variaza in functie de firmele producatoare (care detin retete diferite de fabricatie a sistemelor), de numarul de camere izolatoare (3 pana la 8 camere), de culoare, de grosimea peretelui exterior al profilului, de armatura folosita (atentie, armatura din otel este obligatorie la sistemele din PVC), de feronerie etc.

    PLEDOARIE PENTRU BUN-SIMT
    Arhitectul Serban Sturdza, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, spune ca in privinta cladirilor vechi tamplaria de lemn este cea mai indicata. Domnia-sa afirma ca tot Occidentul pune mare pret pe lemn, pe materialele naturale in general. "Intre lemn si PVC este o diferenta ca intre un costum de stofa si unul cumparat la mana a saptea. O interventie pe o cladire veche cu tamplarie PVC ii scade valoarea imobiliara, si aceasta va scadea si mai considerabil o data ce vom intra in Uniunea Europeana. Este in primul rand o chestiune de afacere imobiliara ce nu trebuie neglijata.

    Din punct de vedere al valorii culturale, de patrimoniu, recomandabil prin lege, dar si de bunul-simt, este sa se aleaga tamplarie din lemn pentru cladirile cu valoare arhitecturala. Investitorii si rezidentii straini de multe ori cheltuiesc sume mari pentru reconditionarea tamplariei din lemn originale.

    Atunci cand nu se poate tehnic acest lucru, ei respecta designul, forma, ancadramentele ferestrelor si le fac la comanda din tamplarie de lemn stratificat cu geam termoizolant.

    Un alt criteriu pentru care este recomandabila tamplaria din lemn pentru constructiile vechi il constituie dimensiunile acesteia, mai mici si mai pretabile pentru fatade. Tamplaria din PVC este mai groasa si se evidentiaza pe fatade grosolan in defavoarea imaginii exterioare cu fineturi arhitecturale."

    UNIPLAST IASI

    Cel mai solicitat produs al firmei Uniplast din Iasi este sistemul format din profile marca REHAU, tricamerale din seria Basic Design (vanzarile pentru aceasta serie in primele opt luni, ridicandu-se la 68% din total), geam termoizolator marca Gverbel-Cehia, executat din doua foi de sticla cu grosime de 4 mm de tip float, feronerie marca G-U (provenienta Germania), armaturi din otel zincat, cu grosimi intre 1,5-2,5 mm, potrivite oricarui tip de profil.

    Seria de profile Basic Design are urmatoarele caracteristici: un grad de izolare termica K=1, 7-1,8 W/MpK, doua garnituri de etansare, cu rezistenta sporita si tratate antistatic, suporta un geam termoizolator de 24 mm, adancimea profilului este de 60 mm, sunt armate cu otel zincat.

    MOBITERM CONSTRUCT

    Firma SC Mobiterm Construct SRL, din Cluj, vinde cel mai bine fereastra in doua canate: 1.500 * 1.200 mm, cu o parte fixa si una cu dubla deschidere, avand urmatoarele componente: profil marca Gealan S 3000 cu 3 camere, feronerie marca SELVE (Schurung Germania), sticla F 4-16-4 clar. Pretul este de 145 euro (la cursul BNR din ziua respectiva), discountul variaza in functie de valoare, de la 10% pana la 30%, livrarea se face in maximum 10 zile de la semnarea contractului, service-ul se face in trei zile de la sesizarea in perioada de garantie, iar garantia este de 10 ani pentru lucrare (profile, feronerie, montaj) si de 5 ani pentru sticla.

    PLUS CONFORT

    Firma Plus Confort din Bucuresti vinde cel mai bine ansamblul, avand urmatoarele componente: profil marca REHAU, tricameral din seria Basic Design, feronerie GU Unijet (provenienta germana), garantata la minimum 15.000 de cicluri inchidere-deschidere, geam termoizolant Low-E avand un coeficient de transfer termic de 1.4 W/mpK. Pretul - 95 euro (la cursul BNR din ziua respectiva) - include transport si montaj, livrarea se face in maximum 20 zile de la semnarea contractului, service-ul se face in doua zile de la sesizarea in perioada de garantie, iar garantia este de 5 ani.
  • ×