x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum întreții tapetul să arate ca NOU mai mult timp

Cum întreții tapetul să arate ca NOU mai mult timp

24 Mai 2023   •   10:55
Cum întreții tapetul să arate ca NOU mai mult timp
Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/rubber-glove-cleaning-with-sponge_7945311.htm#query=wallpaper%20cleaning&position=24&from_view=search&track=ais

Dacă ai ales să amenajezi diverse spații din locuință cu ajutorul unui tapet decorativ te vei bucura în mod sigur de o estetică sofisticată și modernă.

Totuși, va trebui să acorzi o atenție deosebită etapelor de întreținere dacă vrei să păstrezi designul tapetului intact o perioadă lungă.

Curățarea și întreținerea tapetului

Procesul de curățare a tapetului necesită înainte de toate o privire de ansamblu asupra principalilor factori care facilitează acumularea mizeriei și anume:

  • Praful - În timp, particulele de praf se pot aduna pe suprafața tapetului, mai ales în locurile mai puțin accesibile. Pe lângă deteriorarea designului, praful poate afecta și calitatea aerului din încăpere.
  • Grăsimea și uleiul - Dacă ai ales să integrezi un tapet bucatarie, trebuie să ai mare grijă atunci când gătești. Este foarte posibil ca urmele de grăsime să ajungă pe tapet.
  • Fumul de țigară - Poate pătrunde în țesătura tapetului și îi poate schimba culoarea. Nuanțele vii vor fi înlocuite de cele șterse, fără personalitate. De asemenea, fumul de țigară poate duce la apariția mirosurilor neplăcute.
  • Umiditatea - Cantitatea excesivă de umiditate poate cauza decolorarea tapetului, în special în cazul celor cu modele și culori vibrante. Poate afecta și eficiența adezivului de pe spatele tapetului, fapt ce poate facilita dezlipirea.

 

Metode și soluțiile de curățare

Curățarea tapetului se face în funcție de caracteristicile materialului din care este fabricat. Iată câteva soluții pe care le poți aplica:

  • În cazul variantelor din vinil, recunoscute pentru rezistența aparte și gradul sporit de impermeabilitate, poți folosi o cârpă umedă și un detergent clasic. Îndepărtează, înainte de toate, praful de pe suprafața tapetului cu ajutorul unui aspirator sau a unei lavete uscate.
  • Tapetul din materiale naturale este destul de sensibil la acțiunea substanțelor abrazive. Optează pentru o perie moale pentru a elimina excesul de murdărie și petele acumulate în timp. Evită pe cât se poate aplicarea soluțiilor speciale de curățare.
  • Pentru modelele texturate trebuie să aplici mișcări controlate, care să nu faciliteze deteriorarea tapetului. Alege o cârpă din materiale delicate pentru a te asigura că totul iese conform așteptărilor.

 

Soluții personalizate pentru tapetul din mediile umede

Dacă ai ales un tapet baie sau unul pentru bucătărie probabil de confrunți adesea cu pete dificile sau urme de mucegai, din cauza umidității. Ei bine, cu ajutorul soluțiilor de mai jos, procesul de curățare va deveni mai eficient și mai durabil:

  • Soluție pe bază de apă și clor - O variantă ideală mai ales pentru modelele de tapet baie. Nu folosi prea mult clor - doar o pătrime din capacul soluției. Cu ajutorul unui burete tamponează zonele afectate de mucegai.
  • Apă și oțet pentru urmele de grăsime - Dacă te-ai săturat să investești în variante costisitoare pentru curățarea unui tapet bucătărie, amestecul de apă și oțet se pliază nevoilor tale. Folosește doar o jumătate de cană de oțet și diluează-l în apă caldă.
  • Apă, bicarbonat de sodiu și săpun lichid - Alegerea numai bună pentru variantele lavabile. Aplică puțin amestecul pe o porțiune pentru a vedea cum reacționează materialul.

E foarte important să citești specificațiile tapetului și să personalizezi alegerea în funcție de material.

Bucură-te de spații îngrijite cu ajutorul soluțiilor potrivite de curățare!

 

 

×
Subiecte în articol: tapet solutii intretinere