x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Templele hinduse Angkor Wat din Cambodgia

Templele hinduse Angkor Wat din Cambodgia

15 Dec 2007   •   00:00

Incredibilele temple de la Angkor Wat sunt situate in provincia Siem Reap, Angkor, Cambodgia. Această zonă este considerată cel mai mare complex de temple din lume. Intreaga zonă cuprinde o suprafaţă de 400 kmp care include şi o pădure impresionantă. Structura este localizată la 5,5 kilometri nord de modernul oraş Siem Reap.

Oraşul templu, adevărata dovadă a măiestiei arhitecţilor khmeri

Incredibilele temple de la Angkor Wat sunt situate in provincia Siem Reap, Angkor, Cambodgia. Această zonă este considerată cel mai mare complex de temple din lume. Intreaga zonă cuprinde o suprafaţă de 400 kmp care include şi o pădure impresionantă. Structura este localizată la 5,5 kilometri nord de modernul oraş Siem Reap. A fost construit pentru regele Suryavarman II la inceputul secolului al XII-lea ca templu statal şi oraş-capitală. Templul este adevărata dovadă a stilului clasic desăvărşit al arhitecturii khmere. A devenit un simbol al Cambodgiei, fiind desenat pe steagul ţării, şi este principala atracţie pentru vizitatori.

Omagiu adus lui Vishnu

Designul iniţial şi construcţia templului au fost inlocuite la jumătatea secolului al XII-lea, in timpul domniei lui Suryavarman II. Dedicat lui Vishnu, zeul suprem pentru hinduşi, acest templu a fost construit ca templu statal şi oraş-capitală. Construcţia a fost oprită după moartea regelui, căteva basoreliefuri rămănănd nefinalizate. Din secolul al XIV-lea şi pănă in zilele noastre, templul a fost convertit şi ocupat de Theravada Buddhist, cea mai veche şcoală budistă. Angkor Wat a avut nevoie de restaurări considerabile in secolul al XX-lea, in principal pentru indepărtarea pămăntului şi vegetaţiei acumulate.

Stilul arhitectural

Angkor Wat este primul exemplu al stilului clasic al arhitecturii khmere - stilul Angkor Wat, de unde provine şi denumirea. Incepănd cu secolul al XII-lea, arhitecţii khmeri au devenit mai experimentaţi şi increzători in utilizarea gresiei, pietrei de nisip ca principal material de construcţie. Angkor Wat a atras laude mai presus de toate, pentru armonia designului său, care a fost comparat cu arhitectura Greciei antice sau a Romei.

In mod arhitectural, elementele caracteristice stilului includ: ogivalul, turnuri dantelate in formă de mugure de lotus, galerii injumătăţite pentru extinderea pasajelor, galerii axiale conectate şi terasele cruciforme ce apar de-a lungul axei principale a templului. Majoritatea zonelor vizibile sunt din blocuri de piatră de nisip, iar zidul exterior şi părţile structurale ascunse sunt acoperite cu laterit.

Alte elemente de design au fost distruse cu trecerea timpului sau in urma jafurilor, stucul aurit de pe turnuri, aurul de pe unele figuri din basorelief, plafonul şi uşile din lemn. Elementele tipice decorative sunt devatas (nimfe divine şi tinere celeste dansănd), basorelieful, şi pe fronton, ghirlande extensive şi scene narative. Arta statuară este conservatoare, fiind mai mult statică şi mai puţin graţioasă.

Complexul cuprinde o serie de temple cu importanţă specifică. Angkor Wat, considerat cea mai mare piramidă a Asiei, este templul principal. Bayon este un templu poziţionat in centrul Angkor Thom şi are 54 de turnuri şi 216 desene cu chipul Avalokiteshvara. Ta Prohm este un templu poziţionat in pădure şi incă acoperit de aceasta. Copacii sunt parcă inghiţiţi de templu, aceştia fiind crescuţi in şi prin el. Terasa Elefanţilor are o lungime de 350 de metri şi a fost folosită pentru ceremoniile regale, pentru posibilitatea de vizionare sporită ce este oferită de mărimea acesteia. Banteaz Srei este un templu poziţionat departe de celelalte, dar construit in culorile calde ale pietrelor de nisip, iar relieful mirific face din acesta exemplul tipic pentru cultura khmeră

Arhitectură unicat

Printre primii vizitatori vestici ai templului a fost Antonio da Magdalena, un călugăr portughez, care a spus că aceasta este o construcţie extraordinară, care nu poate fi descrisă cu stiloul sau in cuvinte, deoarece nu mai există o altă clădire ca aceasta in lume.

×