x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Terasa blocului trebuie bine izolata

Terasa blocului trebuie bine izolata

de Adrian Mihai    |    01 Sep 2005   •   00:00
Terasa blocului trebuie bine izolata
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
O fisura In hidroizolatie poate uda peretii si la 10 metri departare Nu incurajam pe nimeni sa-si refaca singur hidroizolatia, dar e bine totusi sa stiti ce sa-i cereti firmei specializate. In primul rand, trebuie facuta decopertarea, o curatare a suprafetei pe care se va aseza hidroizolatia. Membrana moderna are un strat de granule de ardezie, astfel incat nu mai sunt necesare pietrisul si nisipul vechi, transformat uneori in pamant din cauza prafului adus de vant. Iar unde este pamant, apare si vegetatia. Radacinile patrund prin membrana sau smoala. O data cu ele ajunge si apa, ne spune inginerul Mihail Dan Preda, Servicom Prodexim. Asa ca mai bine renuntati la pietris.

In privinta tipului de membrana, Preda ne spune ca straturile de suprafata trebuie sa fie cu insertie de poliester. Cele cu fibra de sticla se folosesc doar ca straturi de baza. Numarul de straturi de membrana recomandat este de cel putin doua. Pentru unul singur, pretul este de aproape 250.000 lei/mp, iar pentru aplicarea a doua straturi, costul se ridica la aproximativ 400.000 lei/mp.

Foarte multi beneficiari se bucura pentru un pret mic, ne spune Stelica Drumea, de la Codru-Impex SRL din Iasi. El atrage atentia ca este foarte important ca, mai ales daca se pune un singur strat, sa fie unul de calitate. Adesea el refuza comenzi atunci cand materialele clientului nu sunt bune.

AERISIRI


Foarte importanta este amplasarea "deflectoarelor", cate unul la 50 de metri patrati. Acestea sunt aerisiri care trebuie montate, astfel incat membrana sa nu se umfle prin incalzire. Ca si cost, operatiunea este una neglijabila. Un alt element important este scurgerea. Sunt scurgeri moderne care se monteaza in cele vechi, astfel incat pe o suprafata o dubleaza. Este ca un fel de palnie care se introduce in scurgerea veche. Tot ca amanunt important este si modul de lipire a membranelor. Este important ca acestea sa fie lipite pe intreaga lor suprafata. Preda spune ca multi constructori lipesc membranele intre ele, dar nu si de plafon. Suprafata minima pe care se poate face o lucrare de reparatii pentru terasa blocului este cea cuprinsa intre doua coame, cea corespunzatoare unei scurgeri.

GARANTIE


In caz de urgenta, materialele moderne permit ca lucrarile sa fie executate chiar si in miez de iarna, la - 10 grade Celsius. Pentru o astfel de lucrare nu trebuie acceptata o garantie mai mica de cinci ani, ne spune Preda. Asta nu inseamna ca obligatoriu la cinci ani trebuie refacuta terasa. Daca lucrarea este corect facuta, ea poate sa reziste si 20 de ani. Garantia oferita de firma din Iasi este, spre exemplu, de 10-15 ani. Odata reparatia facuta, nu uitati sa urcati macar o data pe luna sa curatati scurgerile.

×