x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Un arbust rar şi neobişnuit

Un arbust rar şi neobişnuit

de Cornelia Constantin    |    14 Noi 2009   •   00:00
Un arbust rar şi neobişnuit
Sursa foto: /FD Marketing

Dacă vă place flora mediteraneană, în mod sigur v-aţi îndrăgostit de mirt şi de rudele sale. Iată un arbust compact, elegant şi cu flori cerate, care o să vă încânte câteva luni bune pe an. Cu puţină atenţie îi veţi prelungi mult durata de viaţă.

Chamaleucium este un arbust rar la noi, de origine australiană. Este înrudit cu mirtul şi păstrează în mare trăsăturile sale, dar în acelaşi timp seamănă şi cu un mic conifer. Florile sunt graţioase, albe sau roze, de mici dimensiuni. În perioada de înflorire, sute de flori se pot deschide în acelaşi timp. Însă trebuie să vă spunem că în condiţiile întâlnite frecvent la noi (atât ca spaţiu geografic, cât şi ca mediu propice florilor în casele noastre) este destul de greu de păstrat în viaţă.

Ca şi rudele sale, este destul de sensibil la dezechilibrul umidităţii din sol. Ca să reuşiţi e nevoie să cunoaşteţi bine atât necesităţile de cultură ale arbustului, cât şi condiţiile de mediu pe care le deţineţi (condiţiile specifice).

ÎNGRIJIRI
Provenind dintr-un mediu însorit, cu sol nisipos, Chamaleucium-ul are nevoie de aproximativ aceleaşi condiţii şi când este cultivat la ghiveci. Aşadar, îi trebuie un sol cu amestec de nisip, pentru un drenaj bun. Îi place soarele direct, dimineaţa mai ales, dar se va feri de soarele torid de prânz, care face rău până şi celor mai tolerante plante. Aveţi grijă la udare şi aplicaţi îngrăşământ în perioada de vegetaţie, pentru că se cunoaşte faptul că este un mare consumator de fier.

Crenguţele crescute necorespunzător se tund cu o foarfecă bine ascuţită şi se pot folosi pentru obţinerea de noi plante (le înrădăcinaţi în substrat nisipos, în spaţiu călduros şi potrivit de umed). Aerisirea spaţiului în care ţineţi planta este importantă, pentru că aşa o păstraţi sănătoasă - preveniţi apariţia unor boli de natură fungică. În principiu, planta nu este atacată de dăunători decât dacă ajung la ea de pe vegetaţia învecinată.

×
Subiecte în articol: mereu verde