x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Un bun grădinar are un simţ în plus, care îl ajută să ştie exact ce are de făcut

Un bun grădinar are un simţ în plus, care îl ajută să ştie exact ce are de făcut

de Cornelia Constantin    |    16 Mai 2009   •   00:00
Un bun grădinar are un simţ în plus, care îl ajută să ştie exact ce are de făcut
Sursa foto: /

Se spune despre oamenii care iubesc florile că nu pot fi decât buni (sufleteşte vorbind). Se mai spune despre români în general că sunt mari iubitori de flori. Asta ne-ar face pe toţi buni?



EDUCAT DE-A LUNGUL ANILOR, DE DRAGUL GRĂDINII ŞI A LUCRULUI BINE FĂCUT
Se mai spune, mai în glumă mai în serios, că cei care iubesc florile sunt un pic nebuni. În ce sens şi de ce anume vom afla în rândurile care urmează.

DORINŢA DE FRUMOS

Dorinţa de frumos este probabil ceva cu care ne naştem. Vrem să locuim într-un spaţiu îngrijit, într-o casă frumoasă, să avem o grădină în care să ne facă plăcere să petrecem timp, un loc în care să ne invităm prietenii sau în care să se joace copiii. Ar fi bine dacă am extinde această dorinţă şi dincolo de gardul curţii, pe stradă şi în localitatea în care ne aflăm. Dar pentru asta se pare că mai este nevoie de timp, ca să înţelegem de ce şi ce anume avem de făcut.

Am vorbit în timp despre gusturi, despre ce este potrivit şi ce nu într-o anume grădină, despre cum se îngrijesc anumite plante, de unde se cumpără, simbolistică, asocieri cu alte plante, sfaturi diverse, aşa încât oricine să-şi poată construi un mic colţ de rai. Şi, totuşi, dorinţa de frumos nu vine "la pachet" cu dorinţa de a face un efort în plus pentru a obţine ce-ţi doreşti.

Cu dorinţa de a întelege profund de ce unele lucruri se fac într-un fel anume pentru a se obţine nişte rezultate. Încă mai sunt oameni care cumpără o floare nu pentru că le place în mod deosebit, ci pentru că şi vecinul o are, deşi în propria curte nu merge deloc. Alţii cumpără o floare numai dacă e ieftină. Sau poate că o cumpără pentru că îi place, a găsit-o accidental, dar nu ştie nimic despre ce urmează să se întâmple cu ea.

Lipsa acestei porniri pline de afecţiune reală pentru mica plantă o condamnă de multe ori la moarte.

O GRIJĂ REALĂ

Cunosc oameni care înainte să cumpere o floare sau un copăcel fac o scurtă cercetare. Citesc prin cărţi, reviste, caută pe internet, îi întreabă pe cunoscători dacă o plantă anume s-ar simţi bine în grădina lor. Grădină pe care o cunosc foarte bine: ştiu exact care este expunerea la soare de-a lungul anului, ce tip de sol au, dacă există dăunători supărători în respectiva zonă şi ce anume este de făcut, dacă vântul, ploaia sau gerul reprezintă probleme în anumite perioade din an... Adică privesc grădina ca pe un membru al familiei, fără să exagereze. Se informează, fac ceea ce trebuie pentru binele plăntuţelor din grădină şi, atunci când trebuie să ia o anume măsură, nu se gândesc niciodată la .... "mai dorm un pic", "e prea frig afară" sau "mai bine beau o cafea" decât să afle un răspuns.

Comoditatea este uneori o mare problemă pentru cineva care doreşte să fie grădinar sau să aibă o grădină reuşită. Un grădinar adevărat are, dacă vreţi, un simţ în plus: simte planta, se poate pune în locul ei şi îşi dă seama imediat ce anume nu e bine şi când planta suferă. Dar acest simţ este unul educat şi izvorăşte dintr-o dragoste mare.

LA TREABĂ!
Până la urmă, a iubi frumosul înseamnă şi a face ceva. Nu înseamnă doar să admiri ceva frumos. Această latură activă este deficitară la noi ca naţie şi chiar ar trebui să facem ceva. Unii ar zice că asta înseamnă să fii gospodar. Alţii ar zice că înseamnă să fii ecologist. Alţii ar zice pur şi simplu, "Treci, domnule, la treabă!". Chiar aşa!

La noi, sursele de informare reprezintă o problemă. Cărţile sunt puţine, unele cam slabe editorial vorbind, iar unele informaţii sunt depăşite. Mai ales cele care fac referire la substanţele fitosanitare. Revistele de grădinărit sau cele cu secţiune de grădinărit pun accent pe imagini. Frumoase, ce-i drept, dar lipsite de relevanţă atunci când omul este interesat de o soluţie practică la o problemă din grădină. Evenimentele în domeniu sunt câteva la nivel naţional şi mai multe zonale. Însă ele nu vin şi cu informaţii despre grădinărit, vin doar cu flori. Iar unele flori cumpărate de la astfel de evenimente au deja probleme. N-am văzut şi nici n-am auzit de vreun astfel de eveniment care să aibă şi o secţiune educativă pentru amatori.

O SOLUŢIE
Internetul este o sursă inepuizabilă de informaţii pentru cei care doresc să se documenteze, dar cele mai multe lucruri se află din experimente şi în mijlocul forumurilor şi a grupurilor de discuţii. Avem şi noi aşa ceva, aşa că, dacă aveţi acces la internet, nu rataţi ocazia. O să vă placă rezultatul!

O floare este un prilej de bucurie. Ea trebuie întreţinută, studiată, fotografiată şi notată în jurnalul dumneavoastră de grădinărit. Nu neglijaţi acest lucru, pentru că în timp veţi vedea cât de util va fi. E adevărat că va consuma ceva timp, dar vă asigur că merită fiecare efort. Şi, când vă gândiţi la o floare, luaţi în calcul următoarele: îngrăşăminte, accesorii, etc.

×
Subiecte în articol: mereu verde