NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Firmele de salubritate ridica, la cerere, gunoiul contra cost
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Firmele de salubritate ridica, la cerere, gunoiul contra cost
In primul rand trebuie sa stiti ca pentru a-ti reamenaja spatiul locativ ai nevoie de Autorizatie de construire conform Legii nr. 50/1991 cu modificarile si adaugirile ulterioare. Aceasta se obtine de la primaria pe raza careia se afla imobilul respectiv, pe baza unui proiect de construire intocmit de un arhitect.
La anumite primarii din Bucuresti, atunci cand cereti eliberarea Autorizatiei de construire trebuie sa depuneti si o copie a contractului pe care l-ati incheiat cu o firma de salubritate ca sa va ridice gunoiul. La alte primarii insa acest lucru nu este cerut, dar asta nu inseamna ca nu veti avea nevoie de serviciile unei astfel de firme. Cantitatea de gunoi rezultata in urma unei remodelari de apartament este foarte mare si practic nu veti avea unde sa-l aruncati, fiindca aruncarea deseurilor la ghena de la bloc este interzisa, acestea nefiind deseuri menajere. Marian Iacob, consilier in cadrul Serviciului Salubrizare, Primaria Sectorului 4, ne-a spus ca persoanele care executa lucrari de constructii, reparatii sau demolari trebuie sa detina un contract de ridicare a molozului cu societati de salubritate autorizate, iar lipsa contractului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 1.000 RON.
Daca trebuie sa platiti sau nu pentru ridicarea acestor deseuri depinde de sectorul in care locuiti si de contractul pe care il are primaria locala cu firma de salubritate din zona. Spre exemplu, in Sectorul 1, cantitatea maxima de deseuri ridicata gratuit este de 2 mc, iar pentru restul cantitatii se plateste. In Bucuresti, firma de salubritate REBU percepe pentru ridicarea acestui tip de deseuri 17,2 euro/mc + TVA.
ELECTROCASNICELE VECHI
Pentru a scapa de electrocasnicele vechi sau mobila veche, trebuie sa contactati in scris sau telefonic una dintre firmele care se ocupa de salubrizare in sectorul vostru. Veti stabili impreuna o zi in care firma pe care ati contactat-o va veni sa ridice gunoiul. Atentie, deseurile trebuie puse intr-un loc accesibil utilajelor si prestatorilor de salubrizare. In anumite sectoare, ridicarea deseurilor voluminoase este gratuita, iar in altele cetatenii platesc firmei de salubritate o anumita suma de bani (firma REBU percepe pentru ridicarea acestor deseuri 8 euro/mc + TVA). Aruncarea deseurilor in strada constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 RON.
SITUATIA IN TARA
CONSTANTA: In acest municipiu, pentru ridicarea deseurilor voluminoase sau a celor provenite din lucrari de constructii, cetatenii nu platesc nici un ban, mai mult chiar, firma de salubritate plateste intre 500 si 1.500 de lei vechi pe kg pentru deseurile voluminoase reciclabile, iar pentru deseurile rezultate in urma demolarilor, 15 lei vechi pe kilogram. IASI: Municipalitatea de aici a gasit de cuviinta sa adopte urmatoarea solutie. Pentru colectarea electrocasnicelor vechi exista in fiecare cartier un punct de colectare. Cetatenii vin si isi aduc lucrurile vechi aici, fara a plati nici un ban. In ce priveste deseurile rezultate din lucrari de constructii, trebuie sa va adresati fimei de salubritate Salubris. Contra unei sume de 100 RON vi se va aduce un container de 4 mc, unde va puteti depozita deseurile. In ce priveste mobilierul vechi, puteti apela la firma "Casa cu cerdac", care va va plati pentru fiecare piesa adusa intre 10 si 50 RON, in functie de felul cum arata mobila.
|
Nu aruncati molozul pe strada si nici nu apelati la persoane neautorizate pentru colectarea acestuia. Aceasta actiune constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 1.000 RON, conform legislatiei
in vigoare
|
Citește pe Antena3.ro