x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Uşa de interior

Uşa de interior

de Alina Iancu    |    22 Aug 2009   •   00:00
Uşa de  interior
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Atunci când ai ales ca modalitate de trecere şi de delimitare a spaţiilor uşa clasică de interior, trebuie să ai nişte informaţii minimale vizavi de acest element particular al unei amenajări. În primul rând trebuie să ştii că există uşi din lemn (masiv sau stratificat) şi uşi cu structură celulară.

Acestea din urmă sunt compuse dintr-un cadru de rezistenţă cu întărituri de siguranţă pentru părţile unde vor fi montate balamalele, respectiv broasca. În interiorul acestui cadru, izolarea (fonică, dar şi termică) se face cu fagure de carton. Apoi, uşa este placată pe ambele feţe cu diferite materiale (hdf, mdf).

Alte elemente constitutive, caracteristice ambelor tipuri de uşi (lemn masiv sau cu structură celulară), sunt tocul cu garnitură de etanşare, care poate avea mai multe forme constructive, pervazuri reglabile la ambele feţe ale peretelui, broască (cu cheie, yală sau blocaj), balamale. În ceea ce priveşte mânerul, aveţi la dispoziţie o gamă variată de modele, care diferă în funcţie de formă şi de
finisaje.

ATENŢIE LA MONTAJ!
O atenţie deosebită trebuie să o acordaţi accesoriilor şi modului în care uşa este fixată în perete. Referitor la acest aspect, Cristian Urse, sales manager la Robel Doors, ne aduce următoarele lămuriri:

"Pentru fiecare uşă se folosesc trei perechi de balamale cilindrice cu acelaşi finisaj ca al broaştei, respectiv plăcuţa de închidere de pe toc (alamă sau nikel). Atât partea de balama de pe toc, cât şi cea de pe foaia de uşă sunt preasamblate astfel încât operaţiunea de montaj să se rezume numai la montarea efectivă a tocului în golul de zid şi la reglaje fine, pentru a obţine o închidere perfectă. Broasca este premontată pe foaia de uşă şi poate fi, în funcţie de opţiunile clientului, cu cheie (P), predispusă pentru cilindru de siguranţă (Y) sau cu blocaj pentru baie (W). Plăcuţa de închidere de pe montantul tocului este, de asemenea, premontată".

De regulă, uşile de interior au dimensiuni prestabilite, şi de aceea este bine să ţineţi cont de acestea atunci când faceţi golul destinat uşii. Măsurate la exteriorul tocului, dimensiunile standard sunt de 2.050 mm înălţime, iar lăţimea variază în funcţie de preferinţe: 680 mm, 780 mm, 880 mm şi 980 mm.

"Atunci când cumpăraţi o uşă, asiguraţi-vă că furnizorul vă garantează consiliere tehnică şi comercială, precum şi livrarea comenzii la domiciliu. Aceeaşi firmă trebuie să se ocupe şi de montaj şi de reglajele finale, dar şi de intervenţie la solicitatare, iar în final nu uitaţi să cereţi garanţie şi postgaranţie"
Cristian Urse sales manager, Robel Doors

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine