x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Util - Plicile metalice glazurate

Util - Plicile metalice glazurate

12 Mai 2005   •   00:00

Cele mai cunoscute placi ceramice glazurate sunt gresia si faianta. Materia lor prima este argila amestecata cu apa. Amestecul se arde prin procedee speciale la temperaturi foarte mari, producandu-se fenomenul de vitrifiere (acoperirea porilor cu silicati), care le da rezistenta mecanica, dupa care se glazureaza, devenind impermeabile la apa si vapori.

Printre avantajele folosirii placilor ceramice glazurate (cunoscute inca din Antichitate) se numara rezistenta la compresiune, impermeabilitatea, rezistenta la foc si intretinerea foarte usoara, neavand nevoie de tratamente ulterioare periodice, precum materialele naturale. Singurele dezavantaje sunt rezistenta limitata la socuri mecanice si faptul ca acoperirea suprafetelor cu gresie si faianta ramane totusi un finisaj dintre cele reci. Cand cumparam placi ceramice glazurate, trebuie sa facem in primul rand diferenta dintre placile de gresie si cele de faianta, cele de faianta fiind mai subtiri si cu o compozitie diferita a glazurii, deci mai putin rezistente si mai ieftine. Aplicarea placilor de faianta pe pardoseli, din zgarcenie sau din greseala, duce la pierderea smaltului si craparea lor in timp.

La alegerea gresiei pentru exterior e foarte important sa stim ca trebuie sa fie rezistenta atat la inghet si temperaturi ridicate, cat si la variatii mari de temperatura. Trebuie sa fie antiderapanta si foarte rezistenta la abraziune (trafic intens), iar adezivul folosit pentru montaj trebuie sa fie de asemenea rezistent la socuri termice. Acest tip de gresie este recomandat si pentru spatiile la care incalzirea se face prin pardoseala.

Pentru interior, rezistenta la abraziune este marcata pe fiecare cutie si se alege in functie de locul de aplicare si traficul din acea zona, astfel:

PEI II - interioare fara legatura directa cu exteriorul, trafic redus (bai, dormitoare, dressing);

PEI III - interioare fara legatura directa cu exteriorul, trafic mediu (bucatarie, living, birou);

PEI IV - interioare cu legatura directa cu exteriorul, trafic intens (holuri, vestibule, bucatarie, terase acoperite).

De obicei, se cumpara o cantitate cu 10% mai mare decat cea reiesita din calculul ariei, din cauza taierii placilor la aplicare, a posibilelor accidente sau inlocuirilor locale viitoare. Se recomanda de asemenea achizitionarea ntregii cantitati deodata si nu pe etape, deoarece nanta pe care ati comandat-o e posibil sa nu fie identica de la un stoc la altul.

Alegerea adezivilor, distantierilor si a altor instrumente de montaj o puteti lasa in seama mesterilor profesionisti, insa culoarea chiturilor de acoperire a rosturilor, a baghetelor de margine si distanta dintre rosturi ar fi bine sa alegeti impreuna cu un designer. Se poate alege o culoare neutra, in gama culorilor placilor sau invers, o culoare contrastanta, care sa scoata in evidenta rosturile. Nu alegeti chituri de culori foarte deschise pentru pardoseli.

Dupa ce ati luat in calcul toare aceste aspecte tehnice de calitate, intervin criteriile estetice de alegere. Pentru aceasta, cel mai indicat este sfatul unui specialist, care este cel mai in masura sa va ajute sa va amenajati spatiile asa cum doriti. Pana atunci, iata cateva recomandari in ceea ce priveste culorile. Desi sa auziti contrariul, nu prea exista restrictii legate de functiuni. E adevarat ca nuantele calde (rosu, portocaliu, galben, crem, cramiziu etc) deschid apetitul si de aceea s-au folosit mai mult de-a lungul timpului in bucatarii sau alte locuri de luat masa, iar albul si culorile reci albastru, verde) salubritate si igiena, folosindu- se mai mult in spatii gen bai, piscine, spitale, insa nu trebuie sa va limitati la astfel de traditii.

Puteti alege si combina culorile dupa plac, indiferent de functiunea spatiului, dar sa nu fie mai mult de doua, eventual cu un accent contrastant, un punct, o linie, o forma geometrica, un chenar. Cum albul reflecta cel mai bine lumina, e indicat sa folositi placi de culori deschise in spatii mai intunecoase. Un lucru de care e bine sa tineti cont e faptul ca, vizual, culorile calde micsoreaza spatiul, iar cele reci maresc, pentru simplul fapt ca ochiul uman asociaza albastrul, verdele sI violetul cu departarea, iar rosul, galbenul si portocaliul cu planurile apropiate. In ceea ce priveste nonculorile, este bine stiut ca albul dilata, iar negrul contracta.

Un alt instrument de influentare a dimensiunilor aparente ale spatiului este stereotomia placilor. O suprafata poate da senzatia de orizontalitate sau verticalitate, dispunand mai multe rosturi pe directia respectiva. De exemplu, un perete pe care placile de faianta lungi si inguste sunt asezate pe orizontala va parea mai lung si mai scund.

Incercati, pe cat posibil, ca rosturile gresiei sa se continue cu cele ale faiantei in zonele de intersectie a pardoselei cu peretele, sa fileze cu nisele, cu alti pereti, cu obiectele sanitare sau cu mobilierul. Astfel, va da impresia de ordine si de un spatiu foarte bine gandit, neintamplator. Alegeti formele geometrice simple si rectangulare (patrat, dreptunghi), tentele plate, suprafete cat mai uniforme si mai curate vizual.

In nici un caz nu alegeti placi care imita pietrele naturale (marmura, granitul, travertinul), lemnul sau alte materiale. E o lipsa de sinceritate, de demnitate si o jignire la adresa desenelor naturale sa le imitam, oricat de bine, pe placile ceramice. In plus, orice fel de imitatie este de prost gust, indiferent de finisaj. Asa ca, daca vanzatorii de gresie si faianta va vor recomanda ca vinisoarele gresiei sa se potriveasca eventual cu basicutele in degrad... ale faiantei, nu-i ascultati.

Exceptie pot face acele placi mate, de obicei pe nuante de crem, fin ondulate si usor accidentate pe suprafata, care pot arata foarte bine, in special intr-un cadru mai rustic.

O data cu placile de gresie si faianta sunt comercializate brauri, medalioane si alte ornamente ceramice. Acestea pot fi foarte bine venite, aplicate cu masura si cu intentie clara architecturala. Nu trebuie sa respectati toare regulile de genul "braul trebuie sa mearga orizontal pe deasupra lavoarului" si evitati, pe cat posibil, ornamentele prea strident colorate sau iesite exagerat in relief.

In concluzie, simtiti-va liberi sa va jucati cu placile de gresie si faianta cat mai imaginativ, in limita bunului gust, cu o documentatie de calitate in prealabil si cu un designer alaturi.

Trebuie sa incercam sa ne scoatem de pe retina baile si bucatariile de bloc comuniste, cliseele si normele, sa fim receptivi la formele noi, ba chiar sa inventam noi unele.

Designer Monica Banu
Arhiva ID Proiect
×
Subiecte în articol: faianta