x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Utilitar şi decorativ în grădină

Utilitar şi decorativ în grădină

de Cornelia Constantin    |    18 Feb 2009   •   00:00

Chiar dacă grădina decorativă este încă foarte apreciată, se pare că grădina utilitară (legume, mirodenii etc.) câştigă teren. Grădinile mici par incomode, dar dacă sunt bine gândite pot include atât plante utilitare, cât şi decorative.



Despre grădina cu mirodenii am mai vorbit. De această dată ne vom referi mai degrabă la aspectul ei decorativ. Sunt mulţi grădinari care cred că un spaţiu acoperit cu plante utilitare nu prezintă şi interes decorativ. Aşa cum mai sunt şi alţii care cred că nu se pot îmbina cele două concepte, de utilitar şi de decorativ. Şi totuşi, sunt multe proiecte de grădini care le includ. Cu altă ocazie v-am arătat un proiect de grădină de legume cu suficient potenţial decorativ şi v-am promis că voi reveni la acest subiect. Aşadar...

FRUMOASĂ ŞI... GUSTOASĂ!
Nu porniţi niciodată de la ideea că nu se poate. Mereu se găsesc soluţii, chiar şi pe spaţii foarte mici. Dacă vreţi neapărat o grădină mixtă nu trebuie decât să vedeţi exact cum se poate adapta ideea la spaţiul disponibil. Se ştie că plantele utilitare nu sunt printre cele mai pretenţioase. Însă unele au frunzişul frumos colorat şi chiar fac şi flori simpatice.

Unele degajă un miros plăcut prin simpla prezenţă în grădină. Au talii variate, perioade diverse de înflorire şi maturizare. Nu trebuie decât să vă informaţi şi să încercaţi să le armonizaţi.

Câteva pliculeţe cu seminţe achiziţionate primăvara devreme vă pot ajuta să obtineţi suficiente răsaduri pe care să le plantaţi în grădină conform unei scheme decorative pentru care v-aţi documentat deja.

În spaţiile rămase libere puteţi adăuga şi câteva tufe decorative sau unul-doi arbuşti care să nu obtureze expunerea la soare, de care au nevoie cele mai multe plante utilitare.

ALEI PRACTICE ŞI NEPRETENŢIOASE
În astfel de grădini aleile sunt cât mai practice. De obicei se foloseşte pietriş sau nisip pentru "pavarea" lor. Forma este în general una dreaptă, dar mai contează şi cum anume este grădina dumneavoastră, cum au fost amenajate straturile.

×
Subiecte în articol: mereu verde