x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa V-aţi îndrăgostit de orhidee? Nu sunteţi singurii...

V-aţi îndrăgostit de orhidee? Nu sunteţi singurii...

de Cornelia Constantin    |    12 Feb 2009   •   00:00

Pentru că este sezonul orhideelor, pentru că se apropie Ziua Îndrăgostiţilor, pentru că ne sunteţi dragi, pentru că vă cunoaştem drept mari iubitori de frumos...



În toate marile grădini botanice din lume există colecţii de orhidee. Altele au şi expoziţii specializate organizate an de an, iar numărul de vizitatori este pe măsura interesului pe care aceste frumuseţi exotice îl exercită asupra noastră. În imaginile alăturate vedeţi câteva exemplare de la Grădina Botanică din New York. În cazul de faţă, uimitor nu este sortimentul selectat şi nici iniţia­tiva, cât mai ales modul de expunere a plantelor - cât mai aproape de mediul lor natural.

Şi în grădinile botanice româneşti se găsesc colecţii timide de orhidee. În unele sunt chiar mai puţine exemplare decât într-o colecţie particulară. Dar să apreciem faptul că există un început, ţinând cont de faptul că bugete alocate pentru astfel de lucruri nu există. Dacă eşti mare amator de exotisme şi vrei să le vezi la o grădină botanică de pe la noi, e foarte important să cunoşti momentul înfloririi.

PHALAENOPSIS
Evident, în toate colecţiile predomină Phalaenopsis. Cel puţin în cele de pe la noi. Este orhideea cea mai accesibilă dintre toate din punct de vedere al îngrijirilor, preţurilor şi răspândirii. Şi, trebuie să vă mărturi­sesc, în ultima vreme am văzut varie­tăţi noi demne de a fi numite "bijute­rii". Din păcate, ele nu se găsesc în co­lecţii publice, ci în cele private. Aşa că numai unii vor putea să le admire. La acest moment, cel mai căutate sunt Phalaenopsis-urile de tip Arlechin. 

ODONTOGLOSSUM
Vasta familie denumită generic Odontoglossum are membri foarte cunoscuţi. Mai toţi sunt hibrizi obţinuţi de cultivatorii profesionişti cu scop bine determinat: pentru vânzare. Hi­brizii sunt intergenetici, spectaculos coloraţi, viguroşi şi de talie medie sau mare. Clasificările se schimbă de la an la an. Denumirile se transformă şi ele. Numai vedetele familiei rămân. "Anna Claire" este o combinaţie elegantă de alb şi grena pe o floare de mari dimensiuni. "Nelly Isler" impresionează prin tăria culorilor: roşu-grena-portocaliu. Are port compact şi înflorelte abundent. "Red Knight" este un miltoniopsis fabulos prin culoarea intensă şi catifelată şi prin mărimea florii. Pentru iubitorii parfumurilor uşor vanilate menţionăm Oncidium Rosy Sunset - flori mici, roz cu maro şi parfum delicat.

VANDA ŞI CATTLEYA

Dacă sunteţi adepţii provocărilor merită să încercaţi Vandele. E bine să ştiţi din start că nu va fi uşor. "Bi­neînţeles că nu va fi uşor", veţi spune. Însă, voi insista. Dacă nu aveţi o seră specializată în care să cultivaţi Vande, în condiţiile unei case obişnuite va fi dificil să le păstraţi în viaţă şi să vă bucuraţi de flori la momentul oportun. Nu-s de neglijat nici preţurile şi nici dificultatea procurării lor.

Cattleyle sunt foarte populare în SUA. Chiar mai populare decât Phalaenopsis-ul. Însă pe la noi au fost destul de greu de procurat şi ele. De curând, distribuitorii de flori şi-au dat seama că sunt exemplare care merită efortul. În colecţii Cattleyle se comportă destul de bine, cu condiţia să nu fie udate peste măsură.

Dacă iubiţi cu adevărat aceste flori veţi vrea să vedeţi toate expoziţiile, toate colecţiile şi să vă cumpăraţi cât mai multe şi mai frumoase cu putinţă. Pe lângă aceşti hibrizi comerciali, care se găsesc în mod similar pe toată piaţa florilor din Europa, mai sunt orhideele botanice.

MASDEVALLIA
Este o plantă de talie mică, simpatică, elegantă şi foarte plăcut parfumată. A pătruns şi la noi pe piaţă anul trecut, în noiembrie. Este, după părerea mea, o plantă pe care ar trebui s-o aibă orice colecţionar sau colecţie adevărată. Este adaptabilă în privinţa umidităţii şi agreează temperaturile scăzute.


Sfat

Orhideele bo­tanice sunt adevărate provocări pentru colecţio­nari, dar şi pentru specialiştii care lucrează în pepiniere sau în grădini bo­tanice. Ei do­resc să le cu­noască mediul natural, adap­tările şi pretenţiile. Şi, evident, să se bucure de flori. Dar o par­te însemnată a acestor orhidee bota­nice este pe cale de dispa­riţie, pentru că mediul lor natural suferă o transforma­re radicală (expansiunea oraşelor, tăie­rea pădurilor, schimbările climaterice). Aşa că mulţi cunoscători se implică în acţiuni de salvare. Unele sunt catalogate drept bunuri de preţ ale naturii şi există orga­ni­zaţii care se străduiesc să le protejeze. În aceste con­diţii, a achizi­ţiona o orhi­dee botanică sau una rară poate fi similară cu salva­rea unui bun pentru viitor.

×
Subiecte în articol: mereu verde