x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Vara praf si iarna glod

Vara praf si iarna glod

de Cristina Zaharia    |    05 Oct 2006   •   00:00
Vara praf si iarna glod
VIATA LA TARA
Poate cea mai mare problema a mutarii la sat este renuntarea la trotuarele si strazile asfaltate (asa cum sunt ele asfaltate…) si asumarea de a circula pe niste ulite acolerite vara de praf si iarna de glod, lucru deloc simplu mai cu seama pentru cei care au trecut si de varsta maturitatii

Cei mai multi oameni cu care am stat de vorba pe tema unei eventuale mutari in mediul rural refuza cu o obstinatie intr-un fel explicabila sa-si cumpere casa "la sosea" ori "la drumul mare". Ei prefera sa se duca undeva, spre mijlocul sau chiar marginea satului, pentru a scapa de traficul greu, de zgomot si de eventuale riscuri presupuse de accidentele rutiere.

IARNA PE ULITA

Din nefericire, majoritatea satelor romanesti, mai cu seama cele din Campia Dunarii si din Moldova, au ramas, din punct de vedere al cailor de acces, ca pe vremea lui Cosbuc. Sub soarele torid al verii, ulitele se acopera cu un strat considerabil de praf fierbinte si innecacios, iar pe timp de iarna (nu mai zic primavara si toamna pentru ca aceste doua anotimpuri aproape ca nu mai exista!) cu noroiul ce trece de glezna.

Localnicii sunt obisnuiti sa se miste in acest mediu si mai beneficiaza si de ajutorul atelajelor cu tractiune animala. Pentru un orasan adaptarea va fi insa anevoioasa, iar faptul ca nu isi va putea utiliza spre exemplu automobilul va genera stari explicabile de nervozitate.

PREZENTUL SI VIITORUL

Pentru acest inconvenient nu exista decat doua solutii. Cea dintai este aceea de a va decide, cu toate riscurile asumate, sa cumparati sau sa pastrati o proprietate situata pe un drum greu accesibil. Cea de-a doua este de a analiza perspectivele de viitor, daca zona este in atentia autoritatilor locale sau daca puteti indrepta lucrurile cu forte (citeste: cheltuieli) proprii. Desigur, exista si varianta locuirii numai perioada anului convenabila, iar pentru restul timpului sa lasati proprietatea inchisa si asigurata. Toate aceste strategii sunt in directa legatura cu varsta pe care o aveti, gradul de determinare, precum si resursele financiare de care dispuneti.

APROVIZIONAREA SI RABDAREA

Poate am abordat nitel cam pesimist problema, dar credem ca o evaluare corecta a starii de lucruri este cea dintai datorie a noastra. Realitatea poate fi insa mai putin intunecata, toata problema reducandu-se la urma urmei la posibilitatile de aprovizionare cu cele necesare traiului zilnic si la rabdarea cu care puteti trece peste micile neajunsuri ale izolarii. Poate ar trebui sa invatam cate ceva din mentalitatile si stilul de viata de la sat. Taranul isi face treaba pana toamna tarziu, avand grija sa umple hambarele, pivnitele si camarile cu toate cele trebuincioase peste iarna. Anotimpul rece este pentru el timpul de odihna, bucuria sarbatorilor, poate vremea de meditatie si planificari pentru anul ce va sa inceapa. De ce nu ar fi si pentru noi, orasenii, binevenita o astfel de perioada?

LA GURA SOBEI…

Haideti sa luam partea frumoasa a lucrurilor. Cateva saptamani petrecute la gura sobei, intr-o casa calduroasa, inconjurata de albul neintinat al zapezii. Poate copiii, nepotii sau pur si simplu prietenii veniti sa petreaca sarbatorile alaturi de noi, cu sarmale la ceaun, slaninuta afumata, tuica fiarta si vin de buturuga. Plimbari in aerul tare si curat, ceva miscare prin batatura, o partida de pescuit la copca sau de vanatoare de mistreti. Sa nu valoreze toate acestea mai mult decat zloata maronie lasata in urma de automobile in oras ori decat mana asezata pe calorifer in asteptarea agentului termic atat de capricios si de costisitor?

ECHIPAMENTUL DE IARNA

Daca v-ati decis sa locuiti permanent la tara faceti, inca din timpul verii o lista cu echipamentul ce va va ajuta sa treceti anotimpurile ploioase si reci. Recuzita va trebui sa cuprinda in mod obligatoriu cizme si mantale de cauciuc, sube sau cojoace groase, dar si cateva ustensile indispensabile cum sunt lopata pentru zapada, sania etc.

Socotiti cu atentie cantitatea de combustibil necesar pentru a obtine temperaturi confortabile si faceti, din timp, aprovizionarea de rigoare. Dar mai cu seama umpleti camarile in asa fel incat, la rigoare, sa puteti rezista fara a iesi din casa cateva zile la rand.

Este foarte bine sa aveti relatii de buna intelegere cu vecinii apropiati si de asemenea asigurate caile de comunicare cu exteriorul (telefonie mobila, sau fixa, internet etc). In sfarsit, mentineti permanent legatura cu rudele apropiate.

SFAT
  • Daca drumul de acces catre proprietatea dumneavoastra pare a fi impracticabil pe timp de iarna e bine sa gasiti un localnic binevoitor care, eventual contra cost, sa va poata adaposti in curtea sa automobilul
  • Pregatiti si propria curte pentru toamna si iarna, avand grija sa organizati trasee de circulatie bine calculate intre punctele vitale ale spatiului exterior. In cazul in care aveti animale sau pasari ce urmeaza sa treaca iarna o data cu familia asigurati-va ca si ele vor beneficia de protectia necesara, de hrana indestulatoare si de afectiunea pe care o asteapta.
    Depozitati lemnele sau orice alt fel de combustibil in locuri uscate si sigure, protejandu-le impotriva riscurilor de aprindere si chiar impotriva hotilor
  • ×
    Subiecte în articol: iarna