x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Zgomotul şi furia

Zgomotul şi furia

de Adrian Parvu    |    17 Iul 2008   •   00:00

Nivelul de zgomot, sînt foarte convins, este unul dintre motivele esenţiale pentru care locuitorii Bucureştilor sînt nişte oameni atît de agitaţi, irascibili, nervoşi, obraznici, agresivi

Nivelul de zgomot, sînt foarte convins, este unul dintre motivele esenţiale pentru care locuitorii Bucureştilor sînt nişte oameni atît de agitaţi, irascibili, nervoşi, obraznici, agresivi. Zgomotul este un factor de stres pe care arareori îl percepem ca atare, de obicei atunci cînd el depăşeşte cu mult, brusc, continuu sau cu intermitenţe nivelul nostru de suportabilitate. Tot vorbim de ani şi ani despre măsurători, standarde din Europa sau de pe alte continente, legislaţie, norme generale şi norme locale, măsuri imediate sau proiecte de viitor care să ne asigure liniştea, în sensul cel mai propriu al cuvîntului. Documentîndu-mă pentru acest editorial, am găsit şi un Proiect de normativ privind protecţia la zgomot, semnat de profesori doctori arhitecţi şi de doctori ingineri angajaţi ai UAUIM şi ICECON.

Din tot documentul, foarte stufos şi cu zone tehnice care nu îmi sunt accesibile, am reţinut că nivelul de zgomot, sau nivelul de presiune acustică poate fi exprimat în dB, dB(A) şi Cz. În decibeli se măsoară şi se exprimă valoarea în benzi de frecvenţă, dB(A) reprezintă nivelul de zgomot fiziologic ponderat de curba de ponderare A, iar Cz dă valoarea în decibeli la 1.000 de hertzi a curbei nivelului de presiune acustică ce nu poate fi depăşită în nici un punct al spectrului…

Ce cred că este de reţinut pentru noi, umilii consumatori de zgomote stresante, este numai faptul că, în conformitate cu acest proiect, curba de pondere A iniţial stabilită pentru niveluri de zgomot sub 55 de decibeli, este general acceptată astăzi pentru măsurători în contextul protecţiei la zgomot. Întrebare: cine, cînd şi cum va documenta iniţierea unei legi protective privind nivelul maxim de zgomot admis în zonele urbane? Altă întrebare: cine, cînd şi cum va monitoriza permanent şi eficient respectarea unei astfel de legi? Ultima întrebare: cine, cînd, cum şi cui va aplica sancţiunile prevăzute pentru încălcarea legii? Aştept, alături de toţi cei care suferă de pe urma presiunii acustice insuportabile din capitală, răspunsuri urgente şi (cum atît de drag şi incorect gramatical le place unora să spună) "punctuale" la aceste simple şi vinovate întrebări.

×
Subiecte în articol: editorial zgomot