x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cel mai vechi mărțișor din România. Colecția impresionantă a unui marinar din Constanța

Cel mai vechi mărțișor din România. Colecția impresionantă a unui marinar din Constanța

de Redacția Jurnalul    |    29 Feb 2024   •   16:30
Cel mai vechi mărțișor din România. Colecția impresionantă a unui marinar din Constanța
Sursa foto: antena3CNN

Un marinar din Constanța deține o colecție care include cel mai vechi mărțișor. Este o monedă de argint cu şnur, veche de peste 150 de ani.

Cum arată cel mai vechi mărţişor din România. Bijuteriile din colecţia unui marinar din Constanţa

De-a lungul anilor a reuşit să strângă peste 200 de mărţişoare din aur şi argint, potrivit observatornews.ro.

Georgian Anghel, colecţionar: Este un unicat. Este achiziţionat de către mine de la un colecţionar din Iaşi. Este un mărţişoar foarte fin lucrat. Este a unui gravor bijutier. Avem 1 Martie 1872 gravat pe faţă şi se secondată de două coroane, laure şi măslin. Pe revers, avem central o inimă înflăcărată.

Originile sărbătorii de Mărţişor nu sunt cunoscute exact. Se crede că tradiţia a apărut pe vremea Imperiului Roman şi marca bucuria sosirii primăverii. Georgian Anghel a fost mereu fascinat de acest simbol. Este marinar şi a început să fie interesat de istoria podoabelor o după ce a cumpărat un mărţişor deosebit al flotei marine. În timp, colecţia a devenit impresionantă. Printre cele mai preţioase exemplare - primul mărţişor în care apare Baba Dochia.

Georgian Anghel, colecţionar: 1 Martie 1895, datat de data aceasta şi trecut inscripţia "La mulţi ani cu sănătate!". Începerea anului nou. În mitologia romană, anul începea pe 1 Martie. Dochia era fiica lui Decebal. Aici o vedem pe Ceahlău. 

Cerasela Dobrinescu, reprezentant Muzeul de Artă Populară Constanţa: Sunt mărţişoare care au fost lucrate de cunoscuţi gravori ai vremii, printre care cel mai cunoscut este Theodor Radivon, care a devenit apoi gravoarul regal al României. Avem reprezentările Babei Dochia în nişte mărţişoare foarte frumoase, de la sfârşitul secolului al 19-lea, 1895-1996. Apare personajul Babel Dochia, de care se leagă şi tradiţia şnurului de mărţişor.

 

×
Subiecte în articol: martisor constanta marinar