x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cele mai inteligente rase de câini. 5 cei mai deștepți prieteni ai omului

Cele mai inteligente rase de câini. 5 cei mai deștepți prieteni ai omului

de Anastasia Paul    |    19 Iun 2023   •   21:45
Cele mai inteligente rase de câini. 5 cei mai deștepți prieteni ai omului
Sursa foto: Hepta

Câinii sunt mereu fericiți să le facă pe plac stăpânilor lor însă dacă vrei să îl înveți trucuri elaborate sau ai nevoie să realizeze unele treburi, atunci trebuie să cauți o rasă inteligentă și care poate fi antrenată ușor.

În timp ce inteligența este o trăsătură individuală și nu întotdeauna ușor de măsurat, unele rase se descurcă mai bine la anumite sarcini sau sunt mai receptive la antrenamente, scrie studyfinds.org.

O echipă de cercetători maghiari a examinat doi câini excepțional de talentați: un border collie, pe nume Whisky, și un yorkshire terrier, Vicky Nina.

„Am vrut să știm în ce condiții câinii talentați pot învăța cuvinte noi. Pentru a testa acest lucru, i-am expus pe Whisky și Vicky Nina la noile cuvinte în două condiții diferite”, a explicat Claudia Fugazza, coordonatoarea studiului. Cercetătorii au descoperit astfel că ambii câini au învățat numele noilor jucării după ce au auzit cuvântul doar de 4 ori. 

Apoi, analiza s-a extins asupra altor 20 de câini.Spre deosebire de Whisky și Vicky Nina, noul grup nu a putut învăța cuvintele atât de repede.

Iată 5 cele  mai inteligente rase de câini, potrivit experților:

1. Border Collie

Border Collie este considerată cea mai inteligentă rasă de câini din lume. Au fost folosiți timp de  secole pentru paza turmelor de oi din Scoția și Țara Galilor. Pe lângă faptul că învață rapid indicii, sunt suficient de inteligenți pentru a învăța și înțelege activitățile de rutină și pot fi instruiți să execute sarcini zilnice fără prea multă supraveghere.

Totuși, aceștia sunt prea energici pentru a fi folosiți doar pentru companie. Pot munci perioade lungi de timp fără să obosească, așa că este recomandat să trăiască la ferme.

2. Pudel

Dincolo de coafurile lor uneori exagerate, pudelii oferă mai mult decât se crede. Au fost crescuți prima dată în Germania pentruvânătoare, dar sunt mult mai versatili decât border colli când vine vorba de a fi un animal de companie. Deși sunt sportivi și ușor de antrenat, lor le place atenția oamenilor  și viața de familie.

De asemenea, pudelul a fost folosit în timpul războiului pentru a livra provizii soldaților pe câmpul de luptă. Pentru a executa această sarcină este nevoie de ascultare, concentrare și luarea rapidă  a deciziilor. 

Pudelul este demn și mândru, și învață rapid să urmărească vânatul dar și o varietate de jocuri. Mai sunt crescuți și pentru a recupera diferite obiecte din apă. 

3. Ciobanesc german

Aceasta este probabil mai puțin o surpriză decât pudelul. La urma urmei, acești câini sunt angajați de poliție ori armată. Totodată, mai sunt folosiți pentru terapie, asistență medicală. Păstorii germani i-au folosit din 1899 pentru paza oilor și pentru a ține prădătorii departe de turme. Sunt ușor de dresat și sunt grozavi câini de familie și de companie dacă sunt alergați suficient de mult și sunt stimulați mental. 

Totodată, este una dintre cele mai populare rase de câini din SUA. 

4. Golden Retriever

Cunoscuți în principal pentru că sunt prietenoși (și pufoși), golden retriever-ii sunt și inteligenți! Cu antrenament, pot excela în diverse sarcini, cum ar fi vânătoarea, recuperarea, ascultarea, terapia. Abilitatea lor de a învăța rapid și de a răspunde bine la comenzi înseamnă că sunt relativ ușor de antrenat dar trebuie să ai buzunare pline de bunătăți pentru a le recompensa mințile motivate de mâncare.

Sunt a treia cea mai populară rasă de câini din America. Aproape perfecți pentru orice fel de stăpân, ceea ce explică popularitatea lor imensă. Evident, sunt deștepți și una dintre rasele de câini cele mai antrenabile. Indiferent de sarcina pe care le-o încredințezi, ei se vor strădui să o îndeplinească. În plus, ei sunt câini de familie perfecți. 

5. Doberman Pinscher

Dobermanul este mai mult decât un câine de pază. Intenția inițială în crearea rasei Doberman a fost de a combina inteligența, loialitatea, viteza, ferocitatea, forța și rezistența pentru a arezulta un câine care să-și protejeze rapid și ușor stăpânul.

Dar oricât de intimidantă ar părea această rasă de câini cu aspect fioros, rasa este de fapt destul de blândă. Sunt uimitor de ușor de dresat. Au forță, rezistență și viteză uriașe. 

Ca și ciobănescul german, sunt câini polițiști fantastici. Datorită atributelor lor fizice uimitoare, împreună cu inteligența, dobermanii sunt adesea numiți „câini de război”. Au servit în a doua bătălie de la Guam în 1944 și mulți dintre ei au murit pentru țară în acel război. Cu toate acestea, dobermanii sunt câini grozavi de familie datorită devotamentului lor. 


 

×
Subiecte în articol: caini inteligenta