x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 10 cele mai scumpe ingrediente pentru preparatele culinare

10 cele mai scumpe ingrediente pentru preparatele culinare

de Redacția Jurnalul    |    26 Iun 2024   •   19:45
10 cele mai scumpe ingrediente pentru preparatele culinare
Sursa foto: Jag_cz/Shutterstock / Jag_cz

Unele ingrediente pentru preparatele culinare sunt foarte scumpe. Acestea pot fi achiziționate doar din magazine speciale.

Iată produsele care au cele mai mari prețuri și sunt greu de procurat:

1. Șofran

Șofranul este un condiment mai scump decât aurul deoarece procesul de recoltare este complicat. Fiecare floare de șofran produce doar trei stamine, iar fiecare dintre ele trebuie culeasă manual și uscată la aer. Este nevoie de o suprafață egală cu cea a unui teren de fotbal pentru a produce 450 g de șofran și sunt necesare 40 de ore de muncă pentru a culege florile.

Șofranul se vinde în cantități foarte mici pentru că este nevoie de doar câteva fire pentru a da gust preparatelor. Cel mai scump tip de șofran este cel produs în Spania șise vinde cu 20 de dolari/2 grame.

2. Apa Kona Nigari

Cea mai scumpă apă din lume vine de la o adâncime de 600 de metri din oceanul Pacific, în apropierea arhipelagului Hawaii. Nu este contaminată cu poluanți, iar studiile arată că ajută la pierderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății pielii.

Apa este desalinizată, iar înainte de a fi consumată trebuie amestecată cu apă obișnuită deoarece este foarte concentrată. Este foarte populară în Japonia, unde se vinde cu 402 dolari/750 ml.

3. Trufe albe

Trufele albe sunt scumpe pentru că sunt foarte rare. Se găsesc doar câteva luni pe an în zona Piedmont din Italia.

Se culeg cu ajutorul porcilor special antrenați, iar în anumite cazuri cu ajutorul câinilor. Cantitatea culeasă depinde de condițiile climatice. 450 g de trufe albe costă 2000 de dolari.

4. Carne de vită Wagyu

Este cel mai scump tip de carne de vită. Provine de la vaci din Japonia care sunt crescute pentru grăsimea lor. deoarece aceasta dă cărnii aroma specială. O porție de 450 grame costă circa 100 de dolari.

Vita Wagyu are mai multe sortimente, în funcție de zona în care sunt crescute vacile. Cea mai scumpă este Kobe deoarece anual sunt certificate doar 3000 de vaci. 450 grame de carne de vită Kobe costă 300 de dolari.

5. Oțet balsamic 

Oțetul balsamic are nevoie de 12 ani pentru a fi produs și certificat UE. Este produs din struguri trebbiano, în regiunea Emilia Romagna din Italia. După ce sunt presați, strugurilor li se scot coaja și semințele.

Sucul rezultat este fiert și apoi pus la păstrare în butoaie de lemn pentru 25 de ani. 100 ml de oțet balsamic tradițional poate ajunge la 180 dolari.

6. Pepeni Yubari King

Yubari King este un sortiment produs din încrucișarea a două soiuri de pepene galben, în regiunea Yubari din Japonia. Se oferă în mod tradițional ca dar, câte doi. Cea mai scumpă pereche s-a vândut, la o licitație , pentru 12.400 dolari.

7. Jamon Iberico de Bellota

Jamon Iberico de Bellota este produsă din carnea porcilor negri din Iberia, Spania. Gustul deosebit vine din faptul că porcii mănâncă ghinde din pădure. Sub denumirea de Jamon Iberico de Bellota nu se pot vinde decât anumite produse care obțin cerificarea de la autoritățile spaniole.

Legea spune că producătorii nu pot crește mai mult de doi porci pe un hectar de pădure, iar aceștia au la dispoziție cel puțin 5 kg de ghinde pe zi. Porcii trebuie să ajungă la 160 de kilograme când sezonul de ghinde se termină.

După ce porcii se taie, pulpele sunt agățate pentru a se usca la aer, proces care poate dura și trei ani. În acest timp inspectori ai autorităților spaniole vin și miros șunca pentru a se asigura că au aroma potrivită pentru a fi catalogată drept Jamon Iberico. 450 de grame din acest produs se vând cu 220 de dolari.

8. Lăstarii de hamei

Lăstarii de hamei nu se folosesc în industria producătoare de bere. Prețul mare este dat de faptul că fiind foarte sensibili și  trebuie culeși manual. În Europa, 450 g de lăstari de hamei se vând cu 128 dolari.

9. Brânză de elan „Moose house”

Brânza de elan produsă de ferma ”Moose house” din Suedia este cea mai scumpă din lume.

Întinsă pe 230.000 mp, ferma găzduiește doar 3 elani: Gullan, Haelga, and Juna. Acestea sunt mulse doar în perioada mai-septembrie, iar din laptele lor se produc doar 300 kg de brânză anual. 1 kg poate costa 1000 de dolari.

10. Caviar Almas

Sturionii sunt o specie pe cale de dispariție. Cel mai scump și mai rar caviar din lume, Almas, este produs în Iran, și provine de la un soi de sturion care trăiește 100 de ani. 1 kilogram se vinde cu peste 25.000 de dolari, potrivit hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: ingrediente scump culinar