x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 10 ciorbe preferate de români. Care sunt cele mai gustoase preparate culinare

10 ciorbe preferate de români. Care sunt cele mai gustoase preparate culinare

de Redacția Jurnalul    |    30 Mai 2024   •   19:15
10 ciorbe preferate de români. Care sunt cele mai gustoase preparate culinare
Sursa foto: Unsplash.com

Ciorbele și supele sunt nelipliste de pe mesele românilor. Fiecare regiune geografică are preparate specifice dar unele se găsesc peste tot, cu mici diferențe.

TasteAtlas.com a alcătuit un top al celor mai populare supe din România. 

1. Ciorbă de fasole cu afumătură

Este una dintre cele mai populare ciorbe, mai ales în sezonul rece, fiind foarte gustoasă. Se gătește cu ciolan sau coaste afumate. Pe lângă fasole, în ciorbă se mai pun țelină, ceapă, rădăcină de pătrunjel, morcov și ardei gras. La final, se adaugă tarhon sau mărar și se servește cu salată de ceapă roșie, ardei iute sau murături.

2. Ciorbă rădăuțeană

Este o supă tradițională din zona Bucovinei. Se prepară din carne de pui cu ceapă, ardei gras, țelină, morcovi, suc de lămâie, usturoi, pătrunjel și smântână. Se servește mai ales în sezonul rece sau după nunți.

3. Ciorbă de legume

Este una dintre cele mai ușoare ciorbe. Nu există o rețetă fixă, adăugându-se legume, borș, sare și fida. Se poate servi rece sau caldă, în funcție de anotimp și preferințe.

4. Ciorbă de cartofi

În mod normal nu conține carne dar se poate adăuga afumătură de porc. Conține cartofi, ardei gras, ceapă și roșii. Se acrește cu borș, iar dacă are și carne, se pune și smântână. La final, se adaugă mărar sau pătrunjel. Se servește cu ardei iute.

5. Ciorbă de văcuţă

Pe lângă carnea de vită, ciorba mai conține și legume, de obicei ceapă, țelină, morcovi, cartofi, ardei gras, conopidă, dovlecel. Se servește cu smântână.

6. Ciorbă de perişoare

Se prepară din carne de porc tocată, însă există și variante în care sunt din carne de pui sau de curcan. Mai conține legume, borș, leuștean. Se servește cu ardei iute.

7. Ciorbă de pui

Este varianta acrită cu borș a supei de pui. Legumele sunt fierte împreună cu părți de pui, iar la final se adaugă borș și leuștean. În unele zone se mai pune și un ou bătut. Se servește caldă, cu ardei iute.

8. Ciorbă de burtă

Este o ciorbă albă iar ingredientul principal este burta de vită. Se mai fierb și legume, uneori doar ardei gras și ceapă, alteori și țelină, păstârnac și rădăcină de pătrunjel. Se servește fierbinte.

9. Ciorbă de fasole

Este  apreciată mai ales în sezonul rece. Mai conține rădăcinoase, ardei gras și ceapă. La final i se adaugă mărar proaspăt tocat sau leuștean. Se servește cu pâine proaspătă.

10. Borș

Borșul nu se servește ca atare dar este ingredientul principal al celor mai multe preparate de acest fel. Nu are nicio legătură cu mâncărurile care poartă același nume din Rusia sau Ucraina. Borșul românesc este făcut din tărâțe de grâu lăsate la fermentat în apă. Uneori se mai adaugă leuștean. Se folosește atât pentru ciorbe de legume, cu carne, dar și pentru preparate din varză, potrivit hellotaste.ro.

 

×
Subiecte în articol: ciorbă culinar